Typowe, letnie, proste i pyszne ciasto z truskawkami. Obłędnie pachnie wanilią, truskawkami i masłem. Dzięki maślance jest odpowiednio wilgotne, a dodatek budyniu podkręca nie tylko jego smak, ale i wyjątkową strukturę. Bardzo polecam!
- 350 g mąki pszennej
- 25 g budyniu waniliowego, bez cukru (proszek)
- 8 g cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki oleju
- 140 g miękkiego masła
- 125 ml maślanki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- małe truskawki + 15 g budyniu waniliowego w proszku, bez cukru.
Składniki muszę być w temperaturze pokojowej! Masło utrzeć z cukrem na puszystą, śnieżnobiałą masę (około 5 min.). W międzyczasie dodać olej. Następnie wbijać po jednym jajku, stopniowo, partiami - za każdym razem dobrze połączyć składniki. Dodać sok z cytryny i sól. Ubić. Następnie dodawać naprzemiennie przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia oraz maślankę. Połączyć składniki szpatułką lub mikserem - krótko i na najniższych obrotach. Do wysmarowanej odrobiną oleju i obsypanej bułką tartą tortownicy, przełożyć masę. Wyrównać. Na wierzch wyłożyć małe truskawki obsypane proszkiem budyniowym, można je lekko wcisnąć w masę, tak do 1/3 wysokości (przy tym powinny pokrywać prawie całą powierzchnię zachowując miedzy sobą odstępy około 0,5 cm.). Posypać ciasto kruszonką. Piec w 170* przez 60 min., do wyrośnięcia i tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.
- 50 g zimnego masła
- 150 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
Podobne przepisy:
Ciasto z Rabarbarem i Truskawkami na Maślance
Torcik Budyniowy z Bitą Śmietaną i Galaretką z Truskawkami
Uwielbiam takie ciasta
OdpowiedzUsuńCiągle nowe przepisy, skąd ludzie biorą tyle pomysłów?!
OdpowiedzUsuń