Menu górne

Ciasto na Maślance z Truskawkami pod Kruszonką

 

 

Typowe, letnie, proste i pyszne ciasto z truskawkami. Obłędnie pachnie wanilią, truskawkami i masłem. Dzięki maślance jest odpowiednio wilgotne, a dodatek budyniu podkręca nie tylko jego smak, ale i wyjątkową strukturę. Bardzo polecam! 


Składniki na tortownicę 26 cm:
  • 350 g mąki pszennej
  • 25 g budyniu waniliowego, bez cukru (proszek)
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 140 g miękkiego masła
  • 125 ml maślanki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • małe truskawki + 15 g budyniu waniliowego w proszku, bez cukru.

Składniki muszę być w temperaturze pokojowej! Masło utrzeć z cukrem na puszystą, śnieżnobiałą masę (około 5 min.). W międzyczasie dodać olej. Następnie wbijać po jednym jajku, stopniowo, partiami - za każdym razem dobrze połączyć składniki. Dodać sok z cytryny i sól. Ubić. Następnie dodawać naprzemiennie przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia oraz maślankę. Połączyć składniki szpatułką lub mikserem - krótko i na najniższych obrotach. Do wysmarowanej odrobiną oleju i obsypanej bułką tartą tortownicy, przełożyć masę. Wyrównać. Na wierzch wyłożyć małe truskawki obsypane proszkiem budyniowym, można je lekko wcisnąć w masę, tak do 1/3 wysokości (przy tym powinny pokrywać prawie całą powierzchnię zachowując miedzy sobą odstępy około 0,5 cm.). Posypać ciasto kruszonką. Piec w 170* przez 60 min., do wyrośnięcia i tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.

 Składniki na Kruszonkę:
  • 50 g zimnego masła
  • 150 g mąki pszennej 
  • 3 łyżki cukru
Składniki zagnieść tworząc kruszonkę - większe kawałki. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz :)