Menu górne

Eton Mess

 
 

Zapraszam po przepis na deser wywodzący się z Wielkiej Brytanii. Wspaniałe połączenie kruchych bez, bitej śmietany i truskawek to sprawcy całego Bałaganu w Eton  .... i naszych pucharkach. 
Możecie użyć świeżych truskawek lub mrożonych w formie bardzo zimnego musu. Na upały sprawdzi się rewelacyjnie. Eton Mess podajemy od razu po przygotowaniu. Ilość składników można dowolnie modyfikować, po prostu robicie bałagan po swojemu! Tak jak lubicie najbardziej ;) Świetnie smakuje również z dodatkiem jagód, malin, agrestu czy porzeczek.
 Bardzo polecam!
 

Składniki na 4 porcje:
Mrożone truskawki lekko rozmrozić. Umieścić w misie blendera, dodać sok z cytryny i 1 łyżkę cukru. Zblendować na gęsty, zimny mus (prawie jak sorbet)
W oddzielnym naczyniu ubić dobrze schłodzoną śmietankę na lekko sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do masy wmieszać sporo małych bezików (te duże wystarczy pokruszyć na mniejsze kawałki. Do pucharków nakładać warstwowo bezy ze śmietanką i truskawkowy mus. Lekko przemieszać, dosłownie dwa ruchy łyżki. Udekorować śmietanką i bezami. Podawać od razu.






1 komentarz:

  1. Zrobię ten deser z największą przyjemnością. Uwielbiam bezy, bitą śmietanę i truskawki. Czuje, że będzie powalający :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)