Menu górne

Zupa Szczawiowa


Dziś przepis na pyszną zupę szczawiową. Dla mnie to smak dzieciństwa. Niestety coraz częściej szczawiowa uchodzi za danie zapomniane. Trudno uwierzyć, że podobnie jak szpinak była kiedyś postrachem dzieci w przedszkolu (a może nadal tak jest?). Dobrej jakości składniki, a przede wszystkim szczaw sprawiają, że pokocha ją każdy :) Przygotowywana na kościach wieprzowych nabiera wspaniałego smaku.  Aromatyczna, intensywna, z dodatkiem dwużółtkowych jajek i chrupiących grzanek. Szybka, łatwa w przygotowaniu. Warto o niej pamiętać!


Składniki na Zupę Szczawiową:
  • 1 lub 2 słoiczki szczawiu
  • 800 g kości wieprzowych
  • 1/2 pora
  • 1/2 selera
  • 3 średnie marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 duża łyżka jarzynki
  • 300 ml śmietany 18%
  • 4-5 ziemniaków (my wolimy mniej ziemniaków, jemy z grzankami)
  • 8 jajek (użyłam dwużółtkowych, do dekoracji (zdjęcia) - 1 na twardo :)
  • bulion do smaku
  • 8 kromek chleba tostowego lub groszek ptysiowy
  • 4-5 litrów wody
 W garnku zagotować wodę. Kości wieprzowe opłukać i dodać do garnka razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotować pod przykryciem około 30 min. Po tym czasie dodać obrane marchewki, pietruszkę, selera, pora i jarzynkę. Gotować kolejną godzinę pod przykryciem, na minimalnej mocy palnika. Włoszczyznę usunąć z garnka (można wykorzystać do sałatki). Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz szczaw ze słoiczka (najlepiej najpierw dodać jeden słoik, jeśli wolicie kwaśniejszą zupę - zawsze można dołożyć drugi). Gotować około 20 min. Śmietanę rozmieszać w miseczce z łyżką wazową gorącej zupy. Wlać do garnka i zamieszać. 
Jajka umyć, osuszyć. Kolejno wbijać po jednym jajku do szklanki, a następnie do zupy - nie mieszając ani razu! Kiedy jajka są już w zupie, po chwili można bardzo delikatnie zamieszać zupę od spodu. Gotować zupę na minimalnej mocy palnika około 5 min. Kiedy jajka będą już ścięte można doprawić zupę bulionem. 

Chleb tostowy umieścić partiami w tosterze i przygotować grzanki. Podpieczone kromki należy pokroić w kostkę i podawać oddzielnie. 

Każdy nasypie sobie tyle ile chce tuż przed posiłkiem. Opcjonalnie można pominąć chleb tostowy lub zastąpić go groszkiem ptysiowym.



Podobne przepisy:

Jajko Sadzone ze Szpinakiem, Młode Ziemniaki i Botwinka do Popicia

https://natomamochote.blogspot.com/2020/05/jajko-sadzone-ze-szpinaiem-mode.html

Zupa Kalafiorowa, najlepsza
https://natomamochote.blogspot.com/2016/10/zupa-kalafiorowa-najlepsza.html

Zupa Szpinakowa

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/zupa-szpinakowa.html

Botwinka
http://natomamochote.blogspot.com/2016/06/botwinka.html


1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz :)