Menu górne

Kostka Hiszpańska


Kostka Hiszpańska to nieziemsko smaczne ciasto kremowe z najwyższej półki. Do tej pory kupowałam ją w cukierniach, aż w końcu zrobiłam sama ( i jak zwykle - po swojemu ;) w domu, 
tworząc nowe ulubione ciasto mojego taty.
 Połączenie smaków ukrytych w poszczególnych warstwach jest bezbłędne i warte grzechu. Czekoladowy wilgotny spód nasączony kawą i alkoholem, domowa konfitura czekowiśniowa, mnóstwo kruchych bez, rumu, rodzynek i suszonych śliwek, a przede wszystkim fenomenalny krem czekoladowo-rumowy i bita śmietana. Całość tworzy obłędne ciasto tortowe o kompozycji doskonałej. Bezy nie tracą swojej chrupkości i kruchości do ostatniego kawałka kostki ;) Ciasto kroi się bez problemu i jest bardzo podzielne, wiec i idealne na imprezy, urodziny, imieniny czy święta.
Bardzo, bardzo, bardzo, bardzo polecam! 

 



Uwaga! Bezy należy przygotować dzień wcześniej!

Składniki na 2 bezowe spody:
  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki budyniu śmietankowego (proszek, bez cukru)

Pół szklanki białek ubić na sztywną pianę. Następnie nie przerywając miksowania dodawać pół szklanki cukru (łyżka po łyżce). Miksować, aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą. Następnie dodać 1,5 łyżeczki budyniu śmietankowego. Zmiksować. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Postawić na niej odpinane boki od formy w której będziemy robić ciasto. Wyłożyć całą masę bezową, wyrównać i ostrożnie usunąć boki formy. Bezę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* z termoobiegiem. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 140* i suszyć bezę przez 30 min. Nastepnie zmniejszyć temperaturę do 130* i suszyć dalej przez 1 godz. Następnie dosuszać w 110* przez 30 min. Wyjąć. (Każdy musi wyczuć swój piekarnik. Beza powinna być kremowa, krucha - jeśli taka nie jest - dosuszyć w 150 * przez 10 min., a następnie przez 30 min. w 100*.)

W taki sam sposób przygotować drugi płat bezowy.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Bezę można zawsze dosuszyć jeszcze kolejnego dnia, przed wyłożeniem na ciasto - 30 min. w 110*.


Składniki na Ciasto Czekoladowe:
  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej (użyłam Mąki Basia)
  • 2 łyżeczki budyniu czekoladowego (proszek, bez cukru)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 110 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
Mąkę, proszek do pieczenia, budyń i kakao połączyć i przesiać. Odstawić na bok.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać jajka - powoli, jedno po drugim. Kiedy masa się połączy dodać suche składniki - w dwóch turach - delikatnie połączyć mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką. Ciasto przełożyć do prostokątnej formy z odpinanymi brzegami (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki posmarowane delikatnie masłem). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 35 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i przestudzić.

Składniki na Poncz do nasączenia Ciasta Czekoladowego:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 1/2 słoiczka konfitury wiśniowej, śliwkowej (ja użyłam domowej z Czekowiśni)
Kawę zalać gorącą wodą, wymieszać i przestudzić. Dodać spirytus, wymieszać i nasączyć ciasto czekoladowe. (Dopiąć boki to formy - jeśli je odpieliście ;) Następnie ciasto posmarować ulubioną konfiturą i przykryć pierwszym płatem bezowym. Lekko docisnąć.

Składniki na Krem Czekoladowo-Rumowy z Dodatkami:
  • 300 g masła (prawdziwego, dobrej jakości)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szkalnki cukru muscovado
  • 1/3 szklanki cukru białego
  • 10 suchych średniej wielkości bezików (tutaj przepis)
  • 3 łyżki rodzynek
  • 10 suszonych śliwek
  • 5 kieliszków rumu czarnego
  • 1 kieliszek spirytusu (opcjonalnie)
  • 1/4 szklanki przegotowanej wody 
  • 250 ml śmietanki 30% + 1 duża łyżka cukru
Śliwki pokroić w ćwiartki i wymieszać z rodzynkami. Zalać 2 kieliszkami rumu i 1/4 szklanki wody. Odstawić na kilka godzin, aż wypiją cały płyn (co jakiś czas zamieszać).
Mleko zagotować i zdjąć z ognia. Natychmiast dodać połamane czekolady. Odstawić na 2 min. po czym dokładnie wymieszać trzepaczką - powstanie gęsty sos. Przestudzić do temperatury pokojowej.
Cukry połączyć i zmielić na cukier puder. Miękkie masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Następnie dodawać bardzo powoli pozostały alkohol (w kilku turach, aby masa się nie zważyła). Dodać powoli sos czekoladowy - cały czas miksując masę. Na koniec wmieszać namoczone w alkoholu rodzynki i śliwki (mogą być z alkoholem, którego nie wypiły ;). Odstawić w chłodne miejsce na 10 min. Nastepnie dodać pokrojone na pół lub w ćwiartki beziki. Wymieszać. Natychmiast wyłożyć na Ciasto Czekoladowe z Konfiturą i Bezą. Wyrównać i przykryć drugim płatem bezowym. Docisnąć. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godz. 
Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Nastepnie dodać żelatynę deserową i krótko zmiksować. Udekorować bitą śmietaną wierzch Kostki Hiszpańskiej. Schłodzić przez min. 3 godziny. Przechowywać w chłodnym miejscu.

* 10 min. przed podaniem ciasto można pozostawić w temperaturze pokojowej (krem lekko zmięknie - jeśli taki wolicie, ale bezy w środku pozostaną kruche do ostatniego okruszka ;)

5 komentarzy:

  1. Czy zdążę zrobić jutro na wieczór jak zacznę rano?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, zroiłam ciasto na Sylwestra i bardzo mi smakowało. Wyglądało bardzo ładnie. Bezy faktycznie są cały czas kruche - właśnie jem kawałek a ciasto robiłam w sobotę w nocy. Użyłam białek mrożonych. Wśród moich znajomych tez zrobiło furorę. Przepis rozdałam jak gorące bułeczki :) ciasto proste w przygotowaniu, rewelacyjne. Oby każde mi tak wyszło w nowym roku. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre ciasto na każdą okazję :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaje... pyszne :D to ciasto jest mega dobre. Nigdy nie jadłam czegoś tak dobrego.

    OdpowiedzUsuń
  5. Będę robić częściej. Wszystkim smakowała.

    OdpowiedzUsuń