Menu górne

Truskawkowa Pianka na Rabarbarowej Roladzie

Po typowo jesienno-zimowych słodkościach chyba każdy ma ochotę na coś co przybliży chociaż letnie wspomnienia. 
Delikatna, lekka, puszysta rolada z typowo letnim dżemem rabarbarowym idealnie komponuje się z doskonałą truskawkową pianką - niczym najlepsze ptasie mleczko - a do tego pyszna bita śmietana. 
Z tym ciastem wiosna wydaje się być już znacznie bliżej :) Bardzo polecam

Składniki na roladę biszkoptową:
  • 6 jajek
  • 3,5 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kisielu truskawkowego / rabarbarowego
  • 6 łyżek cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ słoika dżemu rabarbarowego
Blachę około 45 cm – 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia (można przyczepić go do dna i boków smarując je gdzieniegdzie masłem).
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kisielem. Białka oddzielić od żółtek i ubić na bardzo sztywną pianę. Następnie, nie przerywając ubijania dodawać łyżka po łyżce cukier. Gdy drobinki cukrowe przestaną być wyczuwalne miedzy palcami, a masa będzie błyszcząca dodawać po jedno po drugim żółtka. Przerwać ubijanie. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i kisielem - wymieszać delikatnie szpatułka lub na najniższych obrotach zmiksować mikserem, ale bardzo króciutko, aby masa nie opadła.

Przygotowane ciasto wylać na blachę i piec 15-17 minut, do pozłocenia w temperaturze 190ºC.
Podczas pieczenia ciasta przygotować czystą ściereczkę np. lnianą. Rozłożyć ją na płaskiej powierzchni, posypać lekko cukrem waniliowym. Upieczone ciasto położyć na ściereczce „do góry nogami” tzn. tak, aby strona z papierem do pieczenia była na górze. Szybko ściągnąć papier i jeszcze gorące ciasto zwinąć wzdłuż krótszego boku , ze ściereczką w roladę. Rolada będzie krótsza, ale gruba. Studzić zwiniętą na kratce. Gdy będzie całkowicie zimna rozwinąć i posmarować cienko dżemem rabarbarowym. Ściśle zwinąć.

Składniki na truskawkową piankę z bita śmietaną:
  • 800 g truskawek mrożonych lub świeżych 
  • 8 łyżeczek żelatyny 
  • 700 g jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 300 ml śmietanki kremówki 
  • 2 łyżki cukru 
  • cukier waniliowy
Truskawki zblendować na puree, przełożyć na głęboka patelnię lub do garnuszka, dodać cukier i podgrzewać aż się całkowicie rozpuści, zagotować i odstawić.

Żelatynę wsypać do szklanki, zalać zimną na 2 cm ponad jej objętość. Odłożyć na 5 min. 
Następnie lekko podgrzać np. w mikrofali  przez 5 sekund, tylko do rozpuszczenia (nie dopuścić do zagotowania!). Rozpuszczoną żelatynę dodać do gorącego puree z truskawek. Dobrze wymieszać, można także krotko zblendować. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Z przygotowanego puree odłożyć 3-4 łyżki. Gdy puree będzie zimne i zacznie gęstnieć przełożyć je do misy miksera, dodać jogurty i ubijać, napowietrzając masę. Odstawić na kilka minut. 

W tym czasie przygotować tortownicę 26 cm. Roladę pokroić na kawałki około (1,5 cm szerokości), wyłożyć nimi dno i boki tortownicy. Gdy masa truskawkowa zacznie tężeć, będzie gęsta przelać ja do tortownicy wyłożonej roladą. Przy użyciu pędzelka, masą truskawkową można pomalować wystające kawałki rolady. Wstawić do lodówki. Gdy masa truskawkowa całkowicie stężeje ubić 300 ml śmietanki 30% z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Przełożyć za pomocą rękawa cukierniczego na truskawkową piankę. Udekorować pozostawionym truskawkowym puree. Schłodzić przez co najmniej 6 godzin.

1 komentarz:

  1. Mega dobre, leciutkie, piankowe i znika w ustach. Moje smaki

    OdpowiedzUsuń