Menu górne

Zupa Dyniowa


Najlepsza zupa z dyni, jaką kiedykolwiek jadłam. Jest uwielbiana u mnie w domu, chociaż przyznam, że gdy kilka lat temu oświadczam po raz pierwszy, że "robię zupę z dyni" odczucia domowników były mieszane. 
Od tamtej pory, każdej jesieni mrożę dynię hurtowo, ponieważ wiem, że nikt nie przeżyje bez tej zupy dłużej niż miesiąc. 
Jest niezwykle zdrowa, dietetyczna, gęsta, delikatna, a zarazem wyrazista, tania i prosta w przygotowaniu - przede wszystkim niebanalna jak i bardzo, bardzo smaczna.
To, że zupy z dyni są uważane za mdłe to mit!!!!! a dowodem jest właśnie ten przepis. 
To jedna z moich ulubionych zup. Bardzo polecam! 



Składniki:
  •  4 - 4,5 litra wody
  •  4-5 średnich marchewek
  • 1 - 1,5 kg dyni (obranej, pokrojonej w grube paski / dużą kostkę)
  • 1 duża pietruszka
  • 1 średni por
  • 8 ziemniaków
  • 1 mały seler
  • 2 łyżki jarzynki
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki ostrej / słodkiej
  • jogurt naturalny gęsty / jogurt grecki
  • 1 średnia cukinia (nie koniecznie)
  • 1 mała łyżeczka oliwy / oleju roślinnego 
  • 1 papryczka chilli (niekoniecznie)


Dynie obrać i pokroić w dużą kostkę. Obrać marchewkę, pietruszkę, pora, selera. Wszystkie umieścić w garnku i zalać wodą. Dodać jarzynkę, liście laurowe i gotować do miękkości – około 40 min. 
W tym czasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki – gotować oddzielnie w osolonej wodzie z 1 łyżeczką kurkumy – około 15 min – aby były jeszcze takie lekko twarde. Z warzywnego wywaru sunąć selera i pora oraz liście laurowe. Dodać 1 łyżeczkę kurkumy, papryki słodkiej / ostrej. Wymieszać i wszystko zblendować na papkę. Następnie do zupy dodać podgotowane ziemniaki i ziele angielskie. Gotować chwilkę - 5 minut - na minimalnej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie cukinie pokroić w kostkę, posypać dużą szczyptą jarzynki i wrzucić an rozgrzaną patelnię z łyżeczką oliwy. Podsmażyć – powinna być twarda, ale mocno zezłocona z zewnątrz (nada smaku). Dodać do zupy. Dorzucić drobno pokrojoną papryczkę chilli (o ile lubicie ostre jedzenie, jeśli nie - można pominąć). Gotować około 5 minut, mieszając aby zupa się nie przypaliła. 
Podawać koniecznie z łyżką jogurtu na wierzchu - smakuje fenomenalnie :) 

2 komentarze:

  1. Mogłabym ją jeść garnkami :) nie sądziłam że dynia może być tak smaczna, wyrazista .. cudna. Cała rodzina od dziś uwielbia to warzywo

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja nowa ulubiona zupa :-) Dziękuję za tak cudowny i zdrowy przepis. Udowadnia ze dynia nie jest mdła.

    OdpowiedzUsuń