Gdyby niedziela miała swój zapach, byłby to zapach domowego rosołu. Zapraszam po przepis na domowy, naturalny i esencjonalny rosół. Nie ma tutaj żadnych ulepszaczy smaku! Możliwe? Jak najbardziej! Uzyskać taki efekt można jeśli do przygotowania rosołu wybierzecie najlepszej jakości mięso: tłustą, kleistą wołowiną (pręga), dorodnego kurczaka i świeżą włoszczyznę. Czasami lubię też dorzucić po kilka serc i żołądków. Takiej zupy nie przystoi niszczyć kupnym makaronem ;) Jeśli poświęcicie chwilę i na jego przygotowanie to będzie prawdziwie świąteczny, niedzielny obiad :) Polecam!
Składniki:
- 2 duże kawałki pręgi wołowej z kością i tzw. tukiem
- 1 duży kurczak ZAGRODOWY! (świeży, dobrej jakości)
- 4 duże marchewki
- 2 duże pietruszki
- 2 pęczki natki pietruszki
- 4 liście lubczyku (opcjonalnie, ja lubię dodawać)
- 1 duży seler
- 1/2 pora
- 2 łyżki soli
- 2 liście laurowe
- 6 ziarenek pieprzu
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 suszony grzyb
- woda
- Domowy Makaron ! - koniecznie :) (tutaj przepis KLIK)
Wołowinę umyć. W garnku zagotować wodę, wrzucić mięso i krótko obgotować - około1 minuty. Odcedzić. Ponownie umyć. W garnku ponownie zagotować wodę, wrzucić obgotowaną wołowinę (wody powinno być tyle, aby mięso było w niej zanurzone). Gotować na minimalnej mocy palnika około 1 godzinę.
W drugim dużym garnku umieścić umytego kurczaka i obraną włoszczyznę. Dodać wołowinę wraz z wywarem. Uzupełnić garnek wodą, tak aby przykrywała wszystkie składniki. Gotować na najmniejszej mocy palnika około 1 godz. 30 min. z uchyloną pokrywką. W połowie czasu - posolić i dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, jedną natkę pietruszki (w całości) i suszonego grzyba. Kiedy rosół będzie gotowy - najlepiej mięso wyjąć, aby się nie rozpadło w wywarze. Pora można wyrzucić, a z włoszczyzny zrobić sałatkę jarzynową. Jedną marchewkę zawsze odkładam i podaje pokrojoną w kostkę do rosołu wraz z domowym makaronem i posiekaną natką pietruszki (tutaj wykorzystuje drugi pęczek).
Na drugi, czy trzeci dzień z takiego rosołu wychodzi wyborna zupa pomidorowa :)
*Taki domowy, prawdziwy rosół najlepiej smakuje z domowym makaronem :)
Podobne przepisy:
Zupa Szczawiowa
Zupa Rybna
Fasolka po Bretońsku
Tradycyjny Kapuśniak
Grochówka Wojskowa
Domowy Barszcz Czerwony - Najlepszy
Zupa Dyniowa, Najlepsza
Zalewajka - Biały Barszcz (Tradycyjny)
Chińska Zupa z Pierożkami Wonton
Jest bardzo aromatyczny, bez Vegety 👍👍 będę polecać
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Miło mi !
Usuń