Menu górne

Chińska Zupa z Pierożkami Wonton


Rosół w stylu chińskim z tradycyjnymi mięsnymi pierożkami nazywanymi wontonami. Lekkie, orientalne danie, łatwe do przygotowania i niezwykle smaczne. 
Smaki wschodu są bliżej niż myślicie :) Bardzo polecam.
 


Składniki na Chiński Rosół:
  • 2 nóżki z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • mały por
  • 1 płaska łyżeczka jarzynki
  • kawałek imbiru
  • 1 szalotka
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1-2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • trawa cytrynowa (w najgorszym wypadku szczypiorek :)
Z nóżek, marchewki, pietruszki, selera, pora i jarzynki ugotować bulion. Odcedzić. Bulion, nóżki, marchewki i pietruszkę zostawić. Bulion doprawić startym imbirem, sosem sojowym jasnym, ciemnym, sosem teriyaki, posiekaną chilli. Gotować 5-10 minut. Na końcu dodać posiekaną szalotkę i trawę cytrynową. 


Składniki na Wontony z Kurczakiem:
  • 2 ugotowane nóżki z kurczaka (można wykorzystać te z chińskiej zupy)
  • mały kawałek imbiru
  • 1 szalotka (najlepiej z kawałkiem szczypiorku)
  • 1 papryczka chilli
  • 4 łyżki ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • sos sojowy jasny
  • sos sojowy ciemny grzybowy
  • sos teriyaki 
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny / limonki
  • 3 krople soku z cytryny / limonki
Mięso oddzielić od kości i pokroić w kostkę. Dodać drobno posiekaną chilli, szalotkę, szczypiorek, startą skórkę z cytryny, kilka kropel soku z cytryny / limonki. ryż, jajko - Wymieszać. Doprawić startym imbirem, sosami sojowymi i teriyaki, cukrem trzcinowym, solą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz