Menu górne

Kremowe Ptysie


Zapraszam po przepis na cudowne Ptysie z Kremem. 
Urocze, delikatne, subtelne - wspaniałe.

Jednoznacznie kojarzą mi się z moją ukochaną mamą. 
Zawsze przygotowuje je z myślą o niej, ponieważ wiem, że to smak jej dzieciństwa. 
Mówiła mi, że bardzo często razem z koleżankami kupowała ptysie w szkolnym sklepiku i umilała sobie w ten sposób czas między lekcjami.

Mój dzisiejszy przepis na Ptysie jest zupełnie inny niż wszystkie. 
 Rozpustny - idealny na świętowanie Dnia Mamy.
Leciutkie, miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz ciasto wypełniają 
krem z białej czekolady i bita śmietana. 
Te podwójnie nadziewane Ptysie wywodzą się z pięknej Chorwacji (tu znów niezapomniane rodzinne wspomnienia: kawa z mamą nad Adriatykiem, wspólne rozmowy...)
 Tam to bardzo popularny  deser, nazywany Princes Krofne, czyli Pączkami Księżniczki :)
Sprawdzą się podczas towarzyskich spotkań przy kawie- bardzo polecam!


Składniki na 25 sztuk (Ciasto Parzone):
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 80 g masła
  • szczypta soli
  • 4 duże jajka
W rondelku zagotować wodę z masłem.  Zmniejszyć moc palnika do minimum. Dodać mąkę i energicznie mieszać – masa zacznie błyskawicznie gęstnieć. Nie ściągać z palnika przez 2 minuty. Mieszać, aż składniki połączą się tworząc gładką kulkę (albo „kluchę”;) Można dla pewności na końcu krotko zmiksować mikserem. Odłożyć do wystudzenia.

Do chłodnej masy dodawać jajka, jedno po drugim i po każdym dodaniu dobrze zmiksować. Ciasto na ptysie powinno być jednolite. Umieścić masę w rękawie cukierniczym z tylką w kształcie dużej gwiazdki i wyciskać niewielką ilość ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

Ptysie podczas pieczenia urosną. Piec w nagrzanym piekarniku do 200* przez 25-30 min.

Wystudzić na kratce.Ptysie są puste w środku.
Należy je przeciąć na pół i wypełnić kremami.

Składniki na Krem z Białej Czekolady:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 200 g białej czekolady
  • 2-3 łyżeczki żelatyny deserowej 
  • 1 łyżka cukru pudru
W garnuszku na minimalnej mocy palnika podgrzać śmietankę. Kiedy będzie prawie wrząca - zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę. Po 2 minutach dobrze połączyć składniki. Pozostawić do wystudzenia - co jakiś czas można dodatkowo zamieszać. Przykryć naczynie folią spożywczą i schłodzić przez min. całą noc. Po tym czasie ubić masę na gęsty krem przy użyciu miksera. Pod koniec można dosłodzić (opcjonalnie) i dodać żelatynę deserową. Ubić tylko do połączenia.


Składniki na Krem Śmietankowy:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny deserowej
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec dodać żelatynę deserową. Ubić do połączenia.

Do przekrojonego ptysia wyciskać przy użyciu rękawa cukierniczego z tylką gwiazdka - krem z białej czekolady, a następnie krem śmietankowy. Przykryć wierzchem ciasta. Schłodzić przez min. 2 godziny. Podawać posypane cukrem pudrem.


 Spróbujcie również:



https://natomamochote.blogspot.com/2016/06/ptysie-z-kremem-ptysiowym.html


Ptysie z Bitą Śmietaną
https://natomamochote.blogspot.com/2019/03/ptysie-z-bita-smietana.html


http://natomamochote.blogspot.com/2018/06/ciasto-ptys-z-truskawkami.html

9 komentarzy:

  1. Hej. A ile jajek trzeba dać do ciasta? Bo nie wiem czy dobrze albo źle widzę ale chyba nie ma podanych sztuk w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  2. piekne i napewno bardzo smaczne -ile jajek dodać/?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 4 duże jajka :) Pozdrawiam !Jeśli Pani zrobi - proszę dać znać jak wyszły :)

      Usuń
  3. Wyglądają wprost obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne ! Będę robić w piątek. Czy mogę gdzieś wpleść mascarpone ? Mam 100 g w domu do zużycia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. Ja bym zmniejszyła w przypadku obu kremów ilość śmietanki o około 1/4. Zamiast tego dodałabym mascarpone - połowę do ubijanej zimnej masy z białą czekoladą, a resztę ubiła ze śmietanką. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Mama się w nich zakochała i rozczulała nad każdym kęsem. Przepyszne !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotki 🥰

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)