Zapraszam po przepis na cudowne Ptysie z Kremem.
Urocze, delikatne, subtelne - wspaniałe.
Jednoznacznie kojarzą mi się z moją ukochaną mamą.
Zawsze przygotowuje je z myślą o niej, ponieważ wiem, że to smak jej dzieciństwa.
Mówiła mi, że bardzo często razem z koleżankami kupowała ptysie w szkolnym sklepiku i umilała sobie w ten sposób czas między lekcjami.
Mój dzisiejszy przepis na Ptysie jest zupełnie inny niż wszystkie.
Rozpustny - idealny na świętowanie Dnia Mamy.
Jednoznacznie kojarzą mi się z moją ukochaną mamą.
Zawsze przygotowuje je z myślą o niej, ponieważ wiem, że to smak jej dzieciństwa.
Mówiła mi, że bardzo często razem z koleżankami kupowała ptysie w szkolnym sklepiku i umilała sobie w ten sposób czas między lekcjami.
Mój dzisiejszy przepis na Ptysie jest zupełnie inny niż wszystkie.
Rozpustny - idealny na świętowanie Dnia Mamy.
Leciutkie, miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz ciasto wypełniają
krem z białej czekolady i bita śmietana.
Te podwójnie nadziewane Ptysie wywodzą się z pięknej Chorwacji (tu znów niezapomniane rodzinne wspomnienia: kawa z mamą nad Adriatykiem, wspólne rozmowy...)
Tam to bardzo popularny deser, nazywany Princes Krofne, czyli Pączkami Księżniczki :)
krem z białej czekolady i bita śmietana.
Te podwójnie nadziewane Ptysie wywodzą się z pięknej Chorwacji (tu znów niezapomniane rodzinne wspomnienia: kawa z mamą nad Adriatykiem, wspólne rozmowy...)
Tam to bardzo popularny deser, nazywany Princes Krofne, czyli Pączkami Księżniczki :)
Sprawdzą się podczas towarzyskich spotkań przy kawie- bardzo polecam!
Składniki na 25 sztuk (Ciasto Parzone):
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- 80 g masła
- szczypta soli
- 4 duże jajka
W
rondelku zagotować wodę z masłem. Zmniejszyć moc palnika do minimum.
Dodać mąkę i energicznie mieszać – masa zacznie błyskawicznie gęstnieć.
Nie ściągać z palnika przez 2 minuty. Mieszać, aż składniki połączą się
tworząc gładką kulkę (albo „kluchę”;) Można dla pewności na końcu krotko
zmiksować mikserem. Odłożyć do wystudzenia.
Do chłodnej masy dodawać jajka, jedno po drugim i po każdym dodaniu dobrze zmiksować. Ciasto na ptysie powinno być jednolite. Umieścić masę w rękawie cukierniczym z tylką w kształcie dużej gwiazdki i wyciskać niewielką ilość ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Ptysie podczas pieczenia urosną. Piec w nagrzanym piekarniku do 200* przez 25-30 min.
Wystudzić na kratce.Ptysie są puste w środku.
Należy je przeciąć na pół i wypełnić kremami.
Do chłodnej masy dodawać jajka, jedno po drugim i po każdym dodaniu dobrze zmiksować. Ciasto na ptysie powinno być jednolite. Umieścić masę w rękawie cukierniczym z tylką w kształcie dużej gwiazdki i wyciskać niewielką ilość ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Ptysie podczas pieczenia urosną. Piec w nagrzanym piekarniku do 200* przez 25-30 min.
Wystudzić na kratce.Ptysie są puste w środku.
Należy je przeciąć na pół i wypełnić kremami.

Składniki na Krem z Białej Czekolady:
- 400 ml śmietanki 30%
- 200 g białej czekolady
- 2-3 łyżeczki żelatyny deserowej
- 1 łyżka cukru pudru
Składniki na Krem Śmietankowy:
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny deserowej
Do przekrojonego ptysia wyciskać przy użyciu rękawa cukierniczego z tylką gwiazdka - krem z białej czekolady, a następnie krem śmietankowy. Przykryć wierzchem ciasta. Schłodzić przez min. 2 godziny. Podawać posypane cukrem pudrem.
Spróbujcie również:
Hej. A ile jajek trzeba dać do ciasta? Bo nie wiem czy dobrze albo źle widzę ale chyba nie ma podanych sztuk w przepisie.
OdpowiedzUsuń4 duże jajka :) Pozdrawiam !
Usuńpiekne i napewno bardzo smaczne -ile jajek dodać/?
OdpowiedzUsuń4 duże jajka :) Pozdrawiam !Jeśli Pani zrobi - proszę dać znać jak wyszły :)
UsuńWyglądają wprost obłędnie!
OdpowiedzUsuńŚliczne ! Będę robić w piątek. Czy mogę gdzieś wpleść mascarpone ? Mam 100 g w domu do zużycia
OdpowiedzUsuńMożna. Ja bym zmniejszyła w przypadku obu kremów ilość śmietanki o około 1/4. Zamiast tego dodałabym mascarpone - połowę do ubijanej zimnej masy z białą czekoladą, a resztę ubiła ze śmietanką. Pozdrawiam :)
UsuńMama się w nich zakochała i rozczulała nad każdym kęsem. Przepyszne !!!
OdpowiedzUsuńPychotki 🥰
OdpowiedzUsuń