Grzyby, które najczęściej suszę to podgrzybki, borowiki, koźlaki i zajączki. Można suszyć również inne grzyby jadalne np. kanie. Nie polecam suszyć maślaków, ponieważ zawierają w sobie za dużo wody. Nawet nie wiem, czy jest to możliwe ;) Suszone grzyby to świetny dodatek do zup, gulaszy, sosów, czy farszu na pierogi. Świetnie smakują także namoczone i usmażone w panierce. Polecam przygotować sobie kilka słoiczków na późną jesień i zimę :)
Składniki:
- świeże grzyby
Grzyby oczyścić odciąć końcówki ogonków. Umyć i osuszyć. Następnie pokroić w równomierne plasterki lub paski, mniejsze grzyby można po prostu przekroić na pół. Zbyt cienkie - przykleją się do papieru do pieczenia, zbyt grube będą się długo suszyć. Ułożyć na blaszce, a najlepiej kratce wyłożonej papierem do wypieków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 50* z termoobiegiem/funkcji przeznaczonej do suszenia żywności. Wyższa temperatura spowoduje, że grzyby się ugotują. Suszyć przez 3-4 dni po około 4-5 godzin, co jakiś czas odwrócić grzyby na drugą stronę. Suche grzyby powinny być twardsze, oczywiście pozbawione wody, która mogłaby spowodować, że spleśnieją. Wystudzone grzyby włożyć do czystego i suchego słoika i szczenie zakręcić. Odstawić w suche, ciemne miejsce.
Podobne przepisy:
Górka Wołowa w Mięsnym Sosie Grzybowym z Kopytkami i Buraczkami z Żurawiną
Udka w Sosie Śmietankowo-Pieczarkowym
Orientalna Wieprzowina po Chińsku z Grzybami
Kulebiak
Gulasz z Podrobami
Udka z Kurczaka w Pieczarkach z Cebulką
Racuchy z Grzybami
Krokiety z Pieczarkami i Serem
Zupa Grzybowa z Podsmażanymi Grzybami, Selerem i Cebulą
Makaron z Pieczarkami i Kurczakiem w Sosie Śmietankowym
Robię tak samo tylko część w suszarce, bo piekarnik za mały.
OdpowiedzUsuń