Soczyste
w środku udka z kurczaka w pysznej, miękkiej panierce. Pieczone na
funkcji Crispy 6-zmysł bez nawet kropelki tłuszczu. Są idealne. Obłożone
przyrumienionymi pieczarkami z cebulką i podawane ze świeżym pieczywem
stanowią pyszną kolację lub szybki obiad. Bardzo polecam!
Składniki:
- 8 udek z kurczaka (dodałam też 1 pojedynczą pierś z kurczaka)
- 2 łyżki przyprawy do mięsa (używam mieszanki przypraw mojego taty: papryka słodka, ostra, kebab, gyros, przyprawy do kurczaka, zioła)
- mąka pszenna
- 1 kg pieczarek
- 4 cebule
- olej lub masło do smażenia - niewielka ilość
Udka
zamarynować w przyprawach. Odstawić na 1-2 godz. Po tym czasie obtoczyć
w mące i umieścić na talerzu Crispy. Piec w mikrofali na funkcji Crispy
6 zmysł - poziom 2. Po pierwszym razie - obrócić mięso i ponownie
włączyć program. Pieczarki pokroić w niezbyt cienkie plasterki, umieścić
na patelni i smażyć, aż do wyparowania całej wody. Dodać niewielką
ilość tłuszczu i podsmażyć. Kiedy będą rumiane dodać pokrojoną w kostkę
cebulę. Podsmażać, aż będzie miękka i lekko zarumieniona. Udka obłożyć
pieczarkami z cebulką. Podawać gorące z świeżym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)