Menu górne

Udka z Kurczaka w Pieczarkach z Cebulką



Soczyste w środku udka z kurczaka w pysznej, miękkiej panierce. Pieczone na funkcji Crispy 6-zmysł bez nawet kropelki tłuszczu. Są idealne. Obłożone przyrumienionymi pieczarkami z cebulką i podawane ze świeżym pieczywem stanowią pyszną kolację lub szybki obiad. Bardzo polecam!



Składniki:
  • 8 udek z kurczaka (dodałam też 1 pojedynczą pierś z kurczaka)
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa (używam mieszanki przypraw mojego taty: papryka słodka, ostra, kebab, gyros, przyprawy do kurczaka, zioła)
  • mąka pszenna
  • 1 kg pieczarek
  • 4 cebule
  • olej lub masło do smażenia - niewielka ilość
Udka zamarynować w przyprawach. Odstawić na 1-2 godz. Po tym czasie obtoczyć w mące i umieścić na talerzu Crispy. Piec w mikrofali na funkcji Crispy 6 zmysł - poziom 2. Po pierwszym razie - obrócić mięso i ponownie włączyć program. Pieczarki pokroić w niezbyt cienkie plasterki, umieścić na patelni i smażyć, aż do wyparowania całej wody. Dodać niewielką ilość tłuszczu i podsmażyć. Kiedy będą rumiane dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażać, aż  będzie miękka i lekko zarumieniona. Udka obłożyć pieczarkami z cebulką. Podawać gorące z świeżym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz