Pyszny, delikatny, czekoladowy tort ze śnieżnobiałym wnętrzem, obłożony
czekoladowymi płatkami. Puszyste i wilgotne - mocno nasączone
czekoladową polewą - biszkoptowe ciasto. Przełożone śmietankowym kremem
wprost rozpływa się w ustach. Wysłałam ten przepis na konkurs Wedla pod nazwą "Tort Czekowedlowy" - trzymajcie kciuki :) Jednak jedno jest pewne, z taką porcją czekolady i niebiańskiej śmietanki -
każdy rodzinny wieczór przy choince stanie się niezapomnianą świąteczną
przyjemnością. Polecam!
Składniki na Czekoladowy Biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki prawdziwego kakao
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
Następnie, nie przerywając ubijania - łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą,
dodawać po jednym żółtku. Ubić do połączenia się składników.
Mąkę pszenną przesiać z kakao. Dodać
do masy jajecznej i wymieszać delikatnie łyżką tylko do połączenia.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia
(tylko dno). Przełożyć delikatnie czekoladową masę i piec w temperaturze 170*
przez 30-35 min. Wyjąć biszkopt z piekarnika i upuścić z wysokości 0,5 m. na
podłogę (aby był równy). Wystudzić i przekroić ostrym nożem na 3 równe części.
Składniki na Polewę do nasączenia:
- 100 g czekolady mlecznej
- 1/3 szklanki kakao
- 1 i 1/4 szklanki mleka
Czekoladę Mleczną, kakao i mleko
umieścić w garnuszku - podgrzewać mieszając, aż do połączenia się składników.
Zagotować, zdjąć z ognia. Odstawić na bok do lekkiego przestudzenia i
przygotować krem śmietankowy.
Składniki na Krem Śmietankowy:
- 1000 ml śmietanki 30%
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny deserowej
Dobrze schłodzoną śmietankę 30% umieścić w misie miksera i ubić na gęsty, puszysty krem -
pod koniec dodając łyżka po łyżce 1/2 szklanki cukru i cukier waniliowy. Dosypać żelatynę i zmiksować do połączenia.
Wykonanie:
Spód tortu nasączyć 1/3 przestudzonej polewy. Wyłożyć 1/4
część kremu, wyrównać i przykryć drugim płatem ciasta. Ponownie nasączyć i
wyłożyć krem - przykryć ostatnim płatem ciasta. Nasączyć i wyłożyć resztę kremu
na wierzch tortu oraz boki. Wyrównać. Ozdobić czekoladowymi płatkami,
ewentualnie kremem przy pomocy rękawa cukierniczego. Schłodzić przez min. 3
godz.
Bardzo apetycznie wygląda, musze spróbować tego przepisu w domu.
OdpowiedzUsuńDzień dobry ile ma pojemność szklanka?
OdpowiedzUsuń