Torty Bezowe z owocami robię baaardzo często :) Kocham ich słodko-orzeźwiający smak
i aksamitną, a zarazem chrupiącą strukturę.
Tym razem czas na leciutki jak chmurka Torcik Bezowy z Bita Śmietaną i Brzoskwiniami.
Prezentuje
się pięknie, a smakuje fantastycznie. Kruche i chrupiące bezy
przełożone słodko-kwaśną frużeliną malinową i bitą śmietaną z
brzoskwiniami sprawiają,
że trudno poprzestać na jednym kawałku.
Tort na wzór popularnego francuskiego deseru z 1898r. stworzonego na cześć piosenkarki N. Melby.
Ale chyba nie będziecie mieli mi tego za złe ;) Bardzo, bardzo polecam!
Składniki na 3 duże bezowe płaty:- 1,5 szklanki białek
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku budyniowego śmietankowego / waniliowego
Pół szklanki białek ubić na sztywną pianę. Następnie nie przerywając
miksowania dodawać pół szklanki cukru (łyżka po łyżce). Miksować, aż
kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą. Następnie dodać 0,5 łyżeczki
budyniu śmietankowego lub waniliowego. Zmiksować. Blachę do pieczenia
wyłożyć papierem
do pieczenia. Postawić na niej odpinane boki tortownicy 26 cm. Wyłożyć
całą masę bezową, wyrównać i ostrożnie usunąć boki
formy. Można przy użyciu łyżki zrobić górki / dołki, aby ładnie się
prezentowała - zwłaszcza płat który ma być na wierzchu. Bezę wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180* z termoobiegiem.
Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 140* i suszyć bezę przez 30 min.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 130* i suszyć dalej przez 1 godz.
Następnie dosuszać w 110* przez 30 min. Wyjąć. (Każdy musi wyczuć swój
piekarnik. Beza powinna być kremowa, krucha - jeśli taka nie jest -
dosuszyć w 150 * przez 10 min., a następnie przez 30 min. w 100*.)
W taki sam sposób przygotować drugi i trzeci płat bezowy.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Bezę można zawsze dosuszyć jeszcze kolejnego dnia, przed dokończeniem ciasta - 30 min. w 110*.
Składniki na Frużelinę Malinową:
- 2 szklanki malin
- syrop z puszki po brzoskwiniach (brzoskwinie też będą potrzebne, patrz niżej)
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka żelatyny
Świeże
lub mrożone maliny zasypać cukrem i odstawić na 1 godzinę. W odrobinie
syropu brzoskwiniowego rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Żelatynę zalać
wodą tylko do przykrycia, zamieszać, odstawić na 5 min.
W
rondelku zagotować pozostały syrop. Dodać maliny z cukrem, sok z
cytryny. Krótko zagotować. Dodać mąkę ziemniaczaną i energicznie
zamieszać. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę.
Mieszać, aż całkowicie się rozpuści i dobrze połączy z malinami.
Przestudzić.
Składniki na Krem Śmietankowy z Brzoskwiniami:
- 1 duża puszka brzoskwiń w syropie (syrop zostawić!)
- 800 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny deserowej
- 3 łyżki cukru pudru
Brzoskwinie z puszki osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę.
Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier i żelatynę. Dodać większość brzoskwiń i delikatnie wymieszać łyżką.
Pierwszy
płat bezowy umieścić na paterze. Wyłożyć połowę frużeliny (powinna być
chłodna i gęsta), wyrównać. Wyłożyć połowę bitej śmietany z
brzoskwiniami, wyrównać. Przykryć drugim płatem bezowym. Ponownie,
wyłożyć resztę frużeliny, a następnie bitą śmietanę z owocami. Przykryć
kolejnym płatem bezowym. Lekko docisnąć. Wyrównać boki ciasta tak aby
śmietanka z niego "nie uciekała" :) Ozdobić bitą śmietanę widoczną po
bokach pozostałymi brzoskwiniami. Schłodzić przez chwilę w lodówce. W
tym czasie przygotować polewę.
- 50 g czekolady deserowej
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
Śmietankę
zagotować w rondelku. Dodać pozostałe składniki i energicznie wymieszać
całość. Gotować mieszając do powstania jednolitego sosu czekoladowego.
Zdjąć z ognia. Przestudzić i ozdobić wierzch ciasta. Schłodzić przez 20
min. Najlepiej podawać od razu.
Torcik Bezowy Melba smakuje tuż po wykonaniu i w ten sam dzień.
Kolejnego
jest również pyszne - dobrze schłodzone przypomina lekki, delikatny,
aksamitny w smaku torcik :) ale bezy nie są już chrupiące.
Oj na takie pyszności to i ja bym się skusiła
OdpowiedzUsuńZamierzam zrobić na Dzień kobiet. Mogę tu wykorzystać białka po faworkach które dziś robiłam?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej! Tylko proszę przechować białka w lodówce w szczelnym pojemniku. Nic się z nimi nie stanie, spokojnie można zużyć do bez.
Usuń