Torty Bezowe z owocami robię baaardzo często :) Kocham ich słodko-orzeźwiający smak
i aksamitną, a zarazem chrupiącą strukturę.
Tym razem czas na leciutki jak chmurka Torcik Bezowy z Bita Śmietaną i Brzoskwiniami.
Prezentuje
się pięknie, a smakuje fantastycznie. Kruche i chrupiące bezy
przełożone słodko-kwaśną frużeliną malinową i bitą śmietaną z
brzoskwiniami sprawiają,
że trudno poprzestać na jednym kawałku.
Tort na wzór popularnego francuskiego deseru z 1898r. stworzonego na cześć piosenkarki N. Melby.
Ale chyba nie będziecie mieli mi tego za złe ;) Bardzo, bardzo polecam!
Składniki na 3 duże bezowe płaty:- 1,5 szklanki białek
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku budyniowego śmietankowego / waniliowego
W taki sam sposób przygotować drugi i trzeci płat bezowy.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Bezę można zawsze dosuszyć jeszcze kolejnego dnia, przed dokończeniem ciasta - 30 min. w 110*.
Składniki na Frużelinę Malinową:
- 2 szklanki malin
- syrop z puszki po brzoskwiniach (brzoskwinie też będą potrzebne, patrz niżej)
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka żelatyny
Świeże
lub mrożone maliny zasypać cukrem i odstawić na 1 godzinę. W odrobinie
syropu brzoskwiniowego rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Żelatynę zalać
wodą tylko do przykrycia, zamieszać, odstawić na 5 min.
W
rondelku zagotować pozostały syrop. Dodać maliny z cukrem, sok z
cytryny. Krótko zagotować. Dodać mąkę ziemniaczaną i energicznie
zamieszać. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę.
Mieszać, aż całkowicie się rozpuści i dobrze połączy z malinami.
Przestudzić.
Składniki na Krem Śmietankowy z Brzoskwiniami:
- 1 duża puszka brzoskwiń w syropie (syrop zostawić!)
- 800 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny deserowej
- 3 łyżki cukru pudru
Brzoskwinie z puszki osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę.
Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier i żelatynę. Dodać większość brzoskwiń i delikatnie wymieszać łyżką.
Pierwszy
płat bezowy umieścić na paterze. Wyłożyć połowę frużeliny (powinna być
chłodna i gęsta), wyrównać. Wyłożyć połowę bitej śmietany z
brzoskwiniami, wyrównać. Przykryć drugim płatem bezowym. Ponownie,
wyłożyć resztę frużeliny, a następnie bitą śmietanę z owocami. Przykryć
kolejnym płatem bezowym. Lekko docisnąć. Wyrównać boki ciasta tak aby
śmietanka z niego "nie uciekała" :) Ozdobić bitą śmietanę widoczną po
bokach pozostałymi brzoskwiniami. Schłodzić przez chwilę w lodówce. W
tym czasie przygotować polewę.
- 50 g czekolady deserowej
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
Śmietankę
zagotować w rondelku. Dodać pozostałe składniki i energicznie wymieszać
całość. Gotować mieszając do powstania jednolitego sosu czekoladowego.
Zdjąć z ognia. Przestudzić i ozdobić wierzch ciasta. Schłodzić przez 20
min. Najlepiej podawać od razu.
Torcik Bezowy Melba smakuje tuż po wykonaniu i w ten sam dzień.
Kolejnego
jest również pyszne - dobrze schłodzone przypomina lekki, delikatny,
aksamitny w smaku torcik :) ale bezy nie są już chrupiące.
Oj na takie pyszności to i ja bym się skusiła
OdpowiedzUsuńZamierzam zrobić na Dzień kobiet. Mogę tu wykorzystać białka po faworkach które dziś robiłam?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej! Tylko proszę przechować białka w lodówce w szczelnym pojemniku. Nic się z nimi nie stanie, spokojnie można zużyć do bez.
Usuń