Menu górne

Tort Bezowy Melba


Torty Bezowe z owocami robię baaardzo często :) Kocham ich słodko-orzeźwiający smak
 i aksamitną, a zarazem chrupiącą strukturę.
Tym razem czas na leciutki jak chmurka Torcik Bezowy z Bita Śmietaną i Brzoskwiniami. 
Prezentuje się pięknie, a smakuje fantastycznie. Kruche i chrupiące bezy przełożone słodko-kwaśną frużeliną malinową i bitą śmietaną z brzoskwiniami sprawiają, 
że trudno poprzestać na jednym kawałku. 
Tort na wzór popularnego francuskiego deseru z 1898r. stworzonego na cześć piosenkarki N. Melby.
 Ale chyba nie będziecie mieli mi tego za złe ;) Bardzo, bardzo polecam!
Składniki na 3 duże bezowe płaty:
  • 1,5 szklanki białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku budyniowego śmietankowego / waniliowego
Pół szklanki białek ubić na sztywną pianę. Następnie nie przerywając miksowania dodawać pół szklanki cukru (łyżka po łyżce). Miksować, aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą. Następnie dodać 0,5 łyżeczki budyniu śmietankowego lub waniliowego. Zmiksować. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Postawić na niej odpinane boki tortownicy 26 cm. Wyłożyć całą masę bezową, wyrównać i ostrożnie usunąć boki formy. Można przy użyciu łyżki zrobić górki / dołki, aby ładnie się prezentowała - zwłaszcza płat który ma być na wierzchu. Bezę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* z termoobiegiem. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 140* i suszyć bezę przez 30 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130* i suszyć dalej przez 1 godz. Następnie dosuszać w 110* przez 30 min. Wyjąć. (Każdy musi wyczuć swój piekarnik. Beza powinna być kremowa, krucha - jeśli taka nie jest - dosuszyć w 150 * przez 10 min., a następnie przez 30 min. w 100*.)

W taki sam sposób przygotować drugi i trzeci płat bezowy.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Bezę można zawsze dosuszyć jeszcze kolejnego dnia, przed dokończeniem ciasta - 30 min. w 110*.

Składniki na Frużelinę Malinową:
  • 2 szklanki malin
  • syrop z puszki po brzoskwiniach (brzoskwinie też będą potrzebne, patrz niżej)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka żelatyny
Świeże lub mrożone maliny zasypać cukrem i odstawić na 1 godzinę. W odrobinie syropu brzoskwiniowego rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia, zamieszać, odstawić na 5 min. 
W rondelku zagotować pozostały syrop. Dodać maliny z cukrem, sok z cytryny. Krótko zagotować. Dodać mąkę ziemniaczaną i energicznie zamieszać. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści i dobrze połączy z malinami. 
Przestudzić.

Składniki na Krem Śmietankowy z Brzoskwiniami:
  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie (syrop zostawić!)
  • 800 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny deserowej
  • 3 łyżki cukru pudru
Brzoskwinie z puszki osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę.
Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier i żelatynę. Dodać większość brzoskwiń i delikatnie wymieszać łyżką.
Pierwszy płat bezowy umieścić na paterze. Wyłożyć połowę frużeliny (powinna być chłodna i gęsta), wyrównać. Wyłożyć połowę bitej śmietany z brzoskwiniami, wyrównać. Przykryć drugim płatem bezowym. Ponownie, wyłożyć resztę frużeliny, a następnie bitą śmietanę z owocami. Przykryć kolejnym płatem bezowym. Lekko docisnąć. Wyrównać boki ciasta tak aby śmietanka z niego "nie uciekała" :) Ozdobić bitą śmietanę widoczną po bokach pozostałymi brzoskwiniami. Schłodzić przez chwilę w lodówce. W tym czasie przygotować polewę.

Składniki na czekoladowy ganache:
  • 50 g czekolady deserowej 
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
 Śmietankę zagotować w rondelku. Dodać pozostałe składniki i energicznie wymieszać całość. Gotować mieszając do powstania jednolitego sosu czekoladowego. Zdjąć z ognia. Przestudzić i ozdobić wierzch ciasta. Schłodzić przez 20 min. Najlepiej podawać od razu.


Torcik Bezowy Melba smakuje tuż po wykonaniu i w ten sam dzień. 
Kolejnego jest również pyszne - dobrze schłodzone przypomina lekki, delikatny, aksamitny w smaku torcik :) ale bezy nie są już chrupiące.


3 komentarze:

  1. Oj na takie pyszności to i ja bym się skusiła

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamierzam zrobić na Dzień kobiet. Mogę tu wykorzystać białka po faworkach które dziś robiłam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej! Tylko proszę przechować białka w lodówce w szczelnym pojemniku. Nic się z nimi nie stanie, spokojnie można zużyć do bez.

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)