Zapraszam po przepis na Smażony Makaron Udon z Wieprzowiną i Warzywami. Azjatyckie wyroby mączne mogą śmiało konkurować z włoskimi specjałami. I nie byłabym taka pewna, na którą stronę przechyli się szala zwycięstwa. Udon smakuje wybitnie, perfekcyjnie nadaje się do podawania w wersji podsmażanej. Świetnie przejmuje orientalne smaki. Podany z podsmażaną wieprzowiną i warzywami na sposób azjatycki stanowi zdrowe, niebanalne, a proste i genialne danie obiadowe. Bardzo polecam!




- 300 g fasolki szparagowej zielonej
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 3 cebule
- 1 opakowanie makaronu Udon
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka sosu teriyaki
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 przyprawy do kuchni chińskiej (dobrej jakości)
- 2 łyżeczki mieszanki ziół tajskich
- 2 szczypty mielonego imbiru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oleju / oliwy
Marchewki obrać, przekroić na pół, a następnie w cienkie paseczki. Pietruszkę pokroić w kostkę.

Cebule
pokroić w plasterki.


Na 2 łyżkach oliwy podsmażyć cebulę. Kiedy zacznie
się rumienić dodać marchewkę i pietruszkę - na małej mocy palnika podsmażyć
całość. Pod koniec dodać cukier i 3 łyżki sosu sojowego jasnego. Chwilkę podsmażyć i wrzucić fasolkę. Podsmażyć przez 1-2 minuty, a następnie podlać warzywa 1 szklanką wody. Gotować, aż prawie cały płyn odparuje. Ponownie podlać 1 szklanką wody. Doprowadzić do zawrzenia i odstawić na bok.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie
według instrukcji na opakowaniu. Przelać zimną wodą. Odcedzić. Kiedy
ocieknie z wody umieścić go w misce i wymieszać z przyprawą do
kuchni chińskiej i ziołami tajskimi oraz 1 szczyptą mielonego imbiru. W
woku rozgrzać olej sezamowy i 2 łyżki oliwy. Na mocno rozgrzany tłuszcz
wrzucić makaron i energicznie wstrząsnąć patelnią lub przemieszać.
Przez chwilę podsmażyć makaron, a następnie dodać warzywa z wywarem. Krótko podgotować, co jakiś czas mieszając na najwyższej mocy palnika. Dodać wieprzowinę - wymieszać. W 1/3 szklanki wody rozprowadzić 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Dodać do warzyw i energicznie zamieszać całość na najwyższej mocy palnika, do momentu w którym lekki sos oplecie warzywa, mięso i makaron.Opcjonalnie można dodać więcej sosu sojowego.
- 8 plastrów schabu wieprzowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/2 przyprawy do wieprzowiny
- 1/2 przyprawy do kuchni chińskiej
- 1 łyżeczka ziół tajskich
- olej
- 1 łyżka oliwy - (u mnie - chilli z czosnkiem)
- 1 łyżeczka sosu teriyaki
Schab lekko utłuc tłuczniem z obu stron. Pokroić w długie plasterki. Zamarynować w sosie, ziołach i przyprawach. Każdy kawałek obtoczyć w mące
i wrzucać na mocno rozgrzany wok z olejem sezamowym i oliwą. Smażyć krótko na największej mocy palnika - często mieszając.
Mięso powinno być delikatnie zarumienione, kruche i delikatne.
Zbyt długie smażenie sprawi, że stanie się twarde.
Mięso dodać do makaronu udon z warzywami - przed zaprawieniem odrobiną maki ziemniaczanej.
Mięso powinno być delikatnie zarumienione, kruche i delikatne.
Zbyt długie smażenie sprawi, że stanie się twarde.
Mięso dodać do makaronu udon z warzywami - przed zaprawieniem odrobiną maki ziemniaczanej.
Na pewno zrobię jak wszystkie chińskie przepisy z pani bloga <3
OdpowiedzUsuńSama wg p.przepisu ugotowalam, wyszlo super,dziekuje za ten przepis .
OdpowiedzUsuń