Menu górne

Smażony Makaron Udon z Wieprzowiną po Chińsku i Warzywami


Zapraszam po przepis na Smażony Makaron Udon z Wieprzowiną i Warzywami.  Azjatyckie wyroby mączne mogą śmiało konkurować z włoskimi specjałami. I nie byłabym taka pewna, na którą stronę przechyli się szala zwycięstwa. Udon smakuje wybitnie, perfekcyjnie nadaje się do podawania w wersji podsmażanej. Świetnie przejmuje orientalne smaki. Podany z podsmażaną wieprzowiną i warzywami na sposób azjatycki stanowi zdrowe, niebanalne, a proste i genialne danie obiadowe. Bardzo polecam!



Składniki na Makaron z Warzywami:
  • 300 g fasolki szparagowej zielonej
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 3 cebule
  • 1 opakowanie makaronu Udon
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka sosu teriyaki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 przyprawy do kuchni chińskiej (dobrej jakości)
  • 2 łyżeczki mieszanki ziół tajskich
  • 2 szczypty mielonego imbiru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oleju / oliwy
Marchewki obrać, przekroić na pół, a następnie w cienkie paseczki. Pietruszkę pokroić w kostkę.

Cebule pokroić w plasterki. 
Na 2 łyżkach oliwy podsmażyć cebulę. Kiedy zacznie się rumienić dodać marchewkę i pietruszkę - na małej mocy palnika podsmażyć całość. Pod koniec dodać cukier i 3 łyżki sosu sojowego jasnego. Chwilkę podsmażyć i wrzucić fasolkę. Podsmażyć przez 1-2 minuty, a następnie podlać warzywa 1 szklanką wody. Gotować, aż prawie cały płyn odparuje. Ponownie podlać 1 szklanką wody. Doprowadzić do zawrzenia i odstawić na bok.

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Przelać zimną wodą. Odcedzić. Kiedy ocieknie z wody umieścić go w misce i wymieszać z przyprawą do kuchni chińskiej i ziołami tajskimi oraz 1 szczyptą mielonego imbiru. W woku rozgrzać olej sezamowy i 2 łyżki oliwy. Na mocno rozgrzany tłuszcz wrzucić makaron i energicznie wstrząsnąć patelnią lub przemieszać. Przez chwilę podsmażyć makaron, a następnie dodać warzywa z wywarem. Krótko podgotować, co jakiś czas mieszając na najwyższej mocy palnika. Dodać wieprzowinę - wymieszać. W 1/3 szklanki wody rozprowadzić 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Dodać do warzyw i energicznie zamieszać całość na najwyższej mocy palnika, do momentu w którym lekki sos oplecie warzywa, mięso i makaron.Opcjonalnie można dodać więcej sosu sojowego.

Składniki na Wieprzowinę po Chińsku:
  • 8 plastrów schabu wieprzowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/2 przyprawy do wieprzowiny
  • 1/2 przyprawy do kuchni chińskiej
  • 1 łyżeczka ziół tajskich
  • olej
  • 1 łyżka oliwy - (u mnie - chilli z czosnkiem)
  • 1 łyżeczka sosu teriyaki
    Schab lekko utłuc tłuczniem z obu stron. Pokroić w długie plasterki. Zamarynować w sosie, ziołach i przyprawach. Każdy kawałek obtoczyć w mące i wrzucać na mocno rozgrzany wok z olejem sezamowym i oliwą. Smażyć krótko na największej mocy palnika - często mieszając.
    Mięso powinno być delikatnie zarumienione, kruche i delikatne.

    Zbyt długie smażenie sprawi, że stanie się twarde.
     Mięso dodać do makaronu udon z warzywami - przed zaprawieniem odrobiną maki ziemniaczanej.

     
     
     
     







    2 komentarze:

    1. Na pewno zrobię jak wszystkie chińskie przepisy z pani bloga <3

      OdpowiedzUsuń
    2. Sama wg p.przepisu ugotowalam, wyszlo super,dziekuje za ten przepis .

      OdpowiedzUsuń

    Bardzo dziękuję za komentarz :)