Menu górne

Ciasto z Porzeczkami i Kruszonką


Pyszne ucierane ciasto z porzeczkami i waniliową kruszonką.
 Delikatne, wilgotne, puszyste, mięciutkie. 
Słodko-kwaśne porzeczki i rozpływająca się w ustach kruszonka idealnie dopełniają wypiek. 
Pasuje zarówno do herbaty jak i ... śmietankowych lodów ;) 
Polecam!




Składniki na Ucierane Ciasto z Porzeczkami:
  • 2 szklanki porzeczek czerwonych
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maślanki / kefiru
  •  180 g masła
  • 3 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy  
Składniki na Kruszonkę:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 60 g masła 
Porzeczki umyć, osuszyć. 
Mąkę pszenną przesiać z budyniem i proszkiem do pieczenia. 
Miękkie masło utrzeć z cukrami na jasną i puszystą masę. W połowie ucierania dodać olej. 
Następnie dodawać jajka - jedno po drugim, za każdym razem dobrze zmiksować. Dodać na zmianę przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia oraz maślankę. Ostrożnie i krótko połączyć składniki. Do masy delikatnie wmieszać 1/3 porzeczek. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia - dno i boki. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać i posypać równomiernie pozostałymi porzeczkami. Następnie posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec około 50 min., do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić w formie.




4 komentarze:

  1. Lubie ucierane ciasta, ale tak dobrego to jeszcze nie jadłam :-) super stronka i sliczne zdjecis

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyrosło bardzo wysokie i nie opadło a tak się bałam xd słodkie z porzeczkami 💞💞💞 wyjątkowe i smaczne. Szkoda ze można robić tylko latem :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogę użyć mrożone porzeczki ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Subtelne, lekkie, a wilgotne. Lubimy takie !

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)