Pyszne ucierane ciasto z porzeczkami i waniliową kruszonką.
Delikatne, wilgotne, puszyste, mięciutkie.
Słodko-kwaśne porzeczki i rozpływająca się w ustach kruszonka idealnie dopełniają wypiek.
Pasuje zarówno do herbaty jak i ... śmietankowych lodów ;)
Polecam!


Składniki na Ucierane Ciasto z Porzeczkami:
- 2 szklanki porzeczek czerwonych
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka maślanki / kefiru
- 180 g masła
- 3 łyżki oleju
- 3 jajka
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 60 g masła
Porzeczki umyć, osuszyć.
Mąkę pszenną przesiać z budyniem i proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrami na jasną i puszystą masę. W połowie ucierania dodać olej.
Następnie dodawać jajka - jedno po drugim, za każdym razem dobrze zmiksować. Dodać na zmianę przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia oraz maślankę. Ostrożnie i krótko połączyć składniki. Do masy delikatnie wmieszać 1/3 porzeczek. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia - dno i boki. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać i posypać równomiernie pozostałymi porzeczkami. Następnie posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec około 50 min., do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić w formie.
Lubie ucierane ciasta, ale tak dobrego to jeszcze nie jadłam :-) super stronka i sliczne zdjecis
OdpowiedzUsuńWyrosło bardzo wysokie i nie opadło a tak się bałam xd słodkie z porzeczkami 💞💞💞 wyjątkowe i smaczne. Szkoda ze można robić tylko latem :(
OdpowiedzUsuńMogę użyć mrożone porzeczki ?
OdpowiedzUsuńSubtelne, lekkie, a wilgotne. Lubimy takie !
OdpowiedzUsuń