Zapraszam po przepis na przepyszne ciasto z rabarbarem i truskawkami. Zapach rozchodzący się w domu podczas pieczenia jest obłędy. Ciasto jest puszyste, ale i delikatne, wilgotne za sprawą dodatku maślanki. Wbrew pozorom wcale nie jest za słodkie - smak równoważy kwaskowaty rabarbar. Z kolei truskawki dodają całości uroku i sprawiają, że ciasto jest jeszcze smaczniejsze :) A, że rabarbar i kruszonka to kompozycja doskonała - nie mogło jej zabraknąć i w tym zestawieniu. Przepis jest prosty i szybki do wykonania. Koniecznie wypróbujcie !!!
Składniki na Ciasto z Rabarbarem i Truskawkami:- 3 szklanki mąki
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 40 g budyniu śmietankowego w proszku, bez cukru
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 190 g masła
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 duże jajka (użyłam dwużółtkowych)
- niepełna szklanka maślanki / kefiru (około 240 ml)
- 5 długich łodyg rabarbaru
- 10-12 truskawek (wybrałam jak najmniejsze, średnie przekrawałam na pół)
- 30 g masła
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 duża łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Do miseczki przesiać mąkę, budyń, proszek i sodę. Odstawić na bok. Rabarbar umyć i pokroić w niedużą kostkę. Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć. Przed wyłożeniem na ciasto obsypać lekko bułką tartą lub kaszą manną.
Miękkie masło umieścić w misie blendera i ucierać z cukrami do uzyskania puszystej, śnieżnobiałej masy. W międzyczasie dodawać powoli olej. Do jednolitego ciasta, powoli i partiami dodawać po jednym jajku, za każdym razem dobrze miksując całość. Dodać szczyptę soli i sok z cytryny. Zmiksować. Powoli, na najniższych obrotach miksera dodawać kefir i przesiane suche składniki. Zmiksować tylko do połączenia masy. Foremkę o wymiarach 28 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (można go przyczepić smarując miejscami blaszkę odrobiną masła). Przelać połowę masy do foremki, wyrównać. Równomiernie wyłożyć większość rabarbaru, delikatnie powciskać w ciasto, ale nie do samego dna. Wyłożyć resztę masy, a na wierzch pozostały rabarbar i obsypane kaszą manną lub bułką truskawki. Delikatnie powciskać owoce w ciasto i wyrównać je łyżką. Przygotować kruszonkę z powyższych składników - wystarczy je zagnieść. Posypać kruszonką ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 1 godz. 15 min. Gdyby po upływie około 45 min. ciasto już zbyt mocno przyrumieniało się z wierzchu - należy położyć na nim kawałek papieru do pieczenia i kontynuować pieczenie. Wyjąć wystudzić na kratce.
Podobne przepisy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)