Menu górne

Ciasto z Rabarbarem i Truskawkami na Maślance


Zapraszam po przepis na przepyszne ciasto z rabarbarem i truskawkami. Zapach rozchodzący się w domu podczas pieczenia jest obłędy. Ciasto jest puszyste, ale i delikatne, wilgotne za sprawą dodatku maślanki. Wbrew pozorom wcale nie jest za słodkie - smak równoważy kwaskowaty rabarbar. Z kolei truskawki dodają całości uroku i sprawiają, że ciasto jest jeszcze smaczniejsze :) A, że rabarbar i kruszonka to kompozycja doskonała - nie mogło jej zabraknąć i w tym zestawieniu. Przepis jest prosty i szybki do wykonania. Koniecznie wypróbujcie !!!
 
 
Składniki na Ciasto z Rabarbarem i Truskawkami:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 g budyniu śmietankowego w proszku, bez cukru
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 190 g masła
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 duże jajka (użyłam dwużółtkowych)
  • niepełna szklanka maślanki / kefiru (około 240 ml)
  • 5 długich łodyg rabarbaru
  • 10-12 truskawek (wybrałam jak najmniejsze, średnie przekrawałam na pół)
 
Składniki na Kruszonkę:
  • 30 g masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1 duża łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo: 1 łyżka bułki tartej lub kaszy manny


Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Do miseczki przesiać mąkę, budyń, proszek i sodę. Odstawić na bok. Rabarbar umyć i pokroić w niedużą kostkę. Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć. Przed wyłożeniem na ciasto obsypać lekko bułką tartą lub kaszą manną.

Miękkie masło umieścić w misie blendera i ucierać z cukrami do uzyskania puszystej, śnieżnobiałej masy. W międzyczasie dodawać powoli olej. Do jednolitego ciasta, powoli i partiami dodawać po jednym jajku, za każdym razem dobrze miksując całość. Dodać szczyptę soli i sok z cytryny. Zmiksować. Powoli, na najniższych obrotach miksera dodawać kefir i przesiane suche składniki. Zmiksować tylko do połączenia masy. Foremkę o wymiarach 28 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (można go przyczepić smarując miejscami blaszkę odrobiną masła). Przelać połowę masy do foremki, wyrównać. Równomiernie wyłożyć większość rabarbaru, delikatnie powciskać w ciasto, ale nie do samego dna. Wyłożyć resztę masy, a na wierzch pozostały rabarbar i obsypane kaszą manną lub bułką truskawki. Delikatnie powciskać owoce w ciasto i wyrównać je łyżką. Przygotować kruszonkę z powyższych składników - wystarczy je zagnieść. Posypać kruszonką ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 1 godz. 15 min. Gdyby po upływie około 45 min. ciasto już zbyt mocno przyrumieniało się z wierzchu - należy położyć na nim kawałek papieru do pieczenia i kontynuować pieczenie. Wyjąć wystudzić na kratce. 


Podobne przepisy:

https://natomamochote.blogspot.com/2019/06/babeczki-z-rabarbarem-i-truskawkami.html

http://natomamochote.blogspot.com/2018/04/drozdzowki-z-truskawkami-i-rabarbarem.html

https://natomamochote.blogspot.com/2017/06/dzem-rabarbarowo-bananowy.html
http://natomamochote.blogspot.com/2017/05/letnie-ciasto-z-owocami.html


Truskawkowa Pianka na Rabarbarowej Roladzie 
 
http://natomamochote.blogspot.com/2016/03/truskawkowa-pianka-na-rabarbarowej.html







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)