
Zmysłowy, delikatny, lekki i kuszący Torcik Śmietankowy z Mango i Błyszczącą Żelką Mango.
Można się w nim zakochać już od pierwszego wejrzenia, nie mówiąc już o delektowaniu się jego wyjątkowym smakiem.
To finezyjna eksplozja smaków w jednym cieście. Biszkoptowe ciasto już dobrze znacie z moich innych przepisów. Jest stabilne, wilgotne, lekkie, ale puszyste - niezawodne.
Przełożyłam je śmietankowym kremem z kawałkami mango dla przełamania smaków.
Całość udekorowana bitą śmietaną i błyszczącą, zachwycającą glazurą o konsystencji żelki. Torcik jest słodki, a zarazem rześki, czuć świeżość owoców, aromatyczne mango i aksamitną konsystencję kremu śmietanowego.
Wbrew pozorom przygotowanie jest łatwe. Możecie go zrobić na specjalne okazje, jak i bez nich - tak po prostu dla efektu "wow" wśród bliskich, czy słodkiej chwili zapomnienia :)
Bardzo, bardzo polecam!
Można się w nim zakochać już od pierwszego wejrzenia, nie mówiąc już o delektowaniu się jego wyjątkowym smakiem.
To finezyjna eksplozja smaków w jednym cieście. Biszkoptowe ciasto już dobrze znacie z moich innych przepisów. Jest stabilne, wilgotne, lekkie, ale puszyste - niezawodne.
Przełożyłam je śmietankowym kremem z kawałkami mango dla przełamania smaków.
Całość udekorowana bitą śmietaną i błyszczącą, zachwycającą glazurą o konsystencji żelki. Torcik jest słodki, a zarazem rześki, czuć świeżość owoców, aromatyczne mango i aksamitną konsystencję kremu śmietanowego.
Wbrew pozorom przygotowanie jest łatwe. Możecie go zrobić na specjalne okazje, jak i bez nich - tak po prostu dla efektu "wow" wśród bliskich, czy słodkiej chwili zapomnienia :)
Bardzo, bardzo polecam!

- 2 szklanki mąki pszennej
- 6 białek
- 6 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 130 ml oleju
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g budyniu waniliowego w proszku, bez cukru

Do nasączenia:
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki wody
- 900 ml śmietanki 30%
- 200 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki pokrojonego w małą kostkę mango (użyłam świeżego)
- 3 łyżeczki żelatyny deserowej
- 1,5 szklanki mango pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki wody
- 3 łyżeczki żelatyny spożywczej.

W tym czasie - żelatynę spożywczą zalać 3 łyżkami wody, wymieszać i odstawić na 10 minut. Mango (1,5 szklanki) zblendować na mus. Żelatynę podgrzać w mikrofali - 4-5 sekund - tylko do rozpuszczenia i ocieplenia. Dodać do musu z mango. Ponownie zblendować. Odłożony krem (ten bez kawałków mango) podzielić na dwie części, jedną większą, drugą mniejszą. Do mniejszej ilości kremu dodać 2 łyżki musu z mango i wymieszać. Odstawić. Od tortownicy odpiąć boki foremki. Wygładzić je przy użyciu szpatułki rozprowadzając krem który mógł wydostać się z wnętrza ciasta. Boki tortu posmarować kremem śmietankowym, a następnie posmarować wierzch ciasta. Na samym środku, przy użyciu rękawa cukierniczego z tylką M1 wycisnąć kilka ozdobnych różyczek. Następnie zabarwionym przez mango kremem ozdobić ponownie boki tortu- ja wykładałam go do wysokości drugiego płatu ciasta i rozprowadzam szpatułką. Tort ponownie wstawić do lodówki. Kiedy żelka z mango zacznie gęstnieć i przypominać gęstą śmietanę - przy użyciu łyżki - wykładać ją u podnóża utworzonych z kremu śmietankowego różyczek. Powinna sama, powoli spływać ku brzegom ciasta. Żelkę wykładałam na dwa razy, po każdym przez chwilę schładzałam tort w lodówce. Gotowy Torcik należy schłodzić przez min. 5 godzin w lodówce, najlepiej w pojemniku do tortów.
Podobne Przepisy:
Czekoladowy Tort Rocher z Malinami
Tropikalny Tort Śmietankowo-Borówkowy
Trójkolorowy Tort Bezowy na Czekoladowym Spodzie
z mango biorę w ciemno
OdpowiedzUsuńProszę brać śmiało :) i dać znać jak wyszło :)
UsuńJakie cudo ! Czarujący!
OdpowiedzUsuńPiękny tort. Ślicznie się błyszczy polewa
OdpowiedzUsuńMoże być mango z puszki w kawałkach ?
OdpowiedzUsuńLepiej użyć świeżego. Mango z puszki jest w syropie, mniej aromatyczne i pozbawione intensywnego smaku.
UsuńJak długo utrzymuje świeżość? Wytrzyma 2 dni ? Czy ucierpi na smaku ? Bo wyobrażam już sobie jaki jest pyszny
OdpowiedzUsuńWytrzyma :) Będzie smaczny :)
UsuńPiękny. Mam dwie lewe ręce ale kusi żeby zrobić
OdpowiedzUsuńRobię w piątek choćby nie wiem co
OdpowiedzUsuńCzy żelatynę należy rozpuścić?
OdpowiedzUsuńŻelatynę SPOŻYWCZĄ - tak, zalać wodą i lekko podgrzać, do rozpuszczenia.
UsuńŻelatyny DESEROWEJ - nie! Dodajemy bezpośrednio do kremu :)
Wszystko jest w przepisie powyżej.
Pozdrawiam serdecznie :)
Szukałam w 9 sklepach żelatyny deserowej nigdzie jej nie ma,w dwóch to patrzyli na mnie jakbym przyleciała z Wenus-Izabela
OdpowiedzUsuńJa kupuję w tesco albo w eleclercu. Zawsze jest :)
UsuńPoza tym proszę sobie wpisać w google - zobaczy Pani jak wygląda ;) Personel na sklepie czasami jest słabo zorientowany jeśli chodzi o towar ;)
UsuńNiestety u mnie nie ma żadnego z tych sklepów,poszłam do sklepu nawet ze zdjęciem tego czego szukam,ani Intermarche,ani Kaufland ani nawet bardzo dobrze zaopatrzony Piotr i Paweł nie mieli,rozumiem że mogę zastąpić ją żelatyna spożywczą?-Izabel
UsuńMożna. Dodałabym 1,5 łyżeczki, trzeba zalać zimną wodą tylko do przykrycia, zamieszać, odstawić na 5 min. Następnie podgrzać w mikrofali tylko do rozpuszczenia się (4-5 sekund). Dodać lekko ciepłą pod obroty miksera.
UsuńMożna też użyć śmietanfixu :)
Co zrobić z budyniem i czy aż tak dużo mąki to biszkopt da radę zazwyczaj to tylko trochę dodawałam
OdpowiedzUsuńBudyń w proszku dodajemy razem z mąką. Wyjdzie :)
UsuńCzyli bez żelatyny wyjdzie z fiksem do śmietany akurat posiadam i czy z kiwi da radę zrobić taki mus mam 3 sztuki
OdpowiedzUsuńDo musu trzeba dodać żelatyny, do śmietanki można dodać fix.
UsuńZ kiwi może być ciężko.. ma więcej wody niż mango, które samo w sobie ma lekko żelkową konsystencję. Lepiej mango
OdpowiedzUsuńPyszny wyszło z kiwi tylko zrobiłam trochę inaczej ten mus ale wyszło super pozdrawiam i czekam na nowe propozycje w szczególności te drożdżowe 😉
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) A jak Pani zrobiła mus kiwi? :) Nowe przepisy na wypieki drożdżowe będą wkrótce :) Pozdrawiam serdecznie !!!
UsuńJuż nie mogę się doczekać na nowości a mus zrobilam podobnie jak pani tylko że zblendowalam kiwi przełożyłam do rondla zagotowalam i do gorącego mus z kiwi dodałam przestudzana garaletke agrestową
OdpowiedzUsuńNiezmiernie mi miło :) Niedługo wstawię kilka nowych przepisów, proszę śledzić bloga :) Z tym kiwi super pomysł !!! :)
UsuńPiękny mi wyszedł, prawie tak idealny jak Pani. W smaku poezja, czysta delicja ! Dziękuję i szukam kolejnego Pani przepisu do wypróbowania
OdpowiedzUsuńSame pyszności kto by się nie skusił.
OdpowiedzUsuń