Menu górne

Pierogi z Kapustą i Grzybami


Domowe, prawdziwe, tradycyjne Pierogi z Kapustą i Grzybami. Przed świętami są dwa momenty w których czuje już prawdziwą magię świąt. Pierwszy z nich to przygotowywanie wraz z mamą karpia w galarecie w środku nocy, a drugi to wspólne wykrawanie pierogów i słuchanie kolęd tuż przed wigilijną wieczerzą. Ciasto według przepisu mojej mamy - jest delikatne, lekkie, mięciutkie, ale i idealnie trzymające farsz. Dodatek niewielkiej ilości sera żółtego powoduje, ze nadzienie jest bardziej zwarte, ale nie twarde - pyszne. Nie wyobrażam sobie, że moglibyśmy kupić cokolwiek "gotowego" na święta. Wspólne rodzinne przygotowywanie kolacji to jedna z najpiękniejszych polskich tradycji. Prawdziwy domowy smak świąt. 


Składniki na Farsz z Kapusty i Grzybów:
  • 1,5 kg kapusty średnio kwaśnej
  • 15 pieczarek
  • 0,5 kg borowików lub podgrzybków
  • 3 cebule
  • garść suszonych grzybów
  • 150 g sera żółtego np. gouda, morski
  • 2 białka lub 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • masło   
  • 1 łyżka jarzynki
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
Grzyby suszone namoczyć w niewielkiej ilości wody - przez około 1 godz. Następnie ugotować. Odcedzić i pokroić je w kostkę. Wodę można zużyć do przygotowania np. zupy grzybowej. Kapustę raz przepłukać wodą. Włożyć do garnka, zalać wodą tylko do przykrycia. Dodać jarzynkę, ziele i liście laurowe. Gotować, aż będzie miękka. Odcedzić. Przestudzić. Odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Pieczarki umyć, czyścić i pokroić w kostkę, umieścić na patelni i smażyć, aż cała woda wyparuje. Dodać pokrojone w kostkę podgrzybki lub borowiki oraz niewielką ilość tłuszczu i przysmażyć, aż będą lekko rumiane. 
Kapustę posiekać, dodać wszystkie grzyby, cebulkę i starty ser żółty. Wymieszać, dodać sól i pieprz wedle uznania. Kiedy farsz będzie odpowiednio przyprawiony dodać 2 białka lub jajko. Wymieszać.

Składniki na około 70 Pierogów z Kapustą i Grzybami:
  • 1,5 kg mąki poznańskiej typ 500
  • 3-4 szklanki bardzo gorącej wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
Mąkę przesiać, dodać sól. Masło i wodę podgrzać do połączenia się składników. Do mąki wlewać powoli bardzo gorącą wodę z masłem i energicznie zagniatać ciasto. Wyrabiać ciasto około 5 min. Powinno być lśniące, elastyczne i nie lepić się do rąk. Ewentualnie można dodać odrobinę wody lub mąki. Rozwałkować ciasto na stolnicy podsypując lekko mąką. Z placka o grubości około 1-2 mm.  (nie za cienkie!) wycinać dużą szklanką koła. Na środek nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi nadając im kształt pieroga. 

W bardzo dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli. Kiedy zacznie wrzeć zmniejszyć płomień i wrzucać partiami pierogi. Delikatnie zamieszać łopatką. Od momentu wypłynięcia pierogów pogotować je jeszcze koło 1-2 min. Po czym przełożyć do drugiego garnka z bardzo zimną wodą. Po 2-3 minutach przełożyć pierogi na durszlak. Kiedy ociekną z wody skropić je bardzo lekko oliwą i przełożyć do innego naczynia. W ten sposób pierogi się nie skleją. 


Dodatkowo:
  • 1 łyżka smalcu ze skwarkami
  • 1-2 cebule
  • szczypta soli
Cebulę pokroić w kostkę. Umieścić na patelni  podlać wodą. Dodać sól i smażyć, aż woda wyparuje a cebula będzie prawie miękka. Smalec roztopić na dużej patelni. Skwarki przełożyć do cebuli. Na tłuszcz włożyć pierogi i smażyć, aż będą mocno rumiane z każdej strony. W tym samym czasie smażyć na małym ogniu cebulkę ze skwarkami. Kiedy pierogi się przypieką dodać miękką cebulkę, zamieszać, nakryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 2-3 min. Podawać gorące z Domowym Czerwonym Barszczem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz