Menu górne

FishBurger




Dziś przepis dla wielbicieli i poszukiwaczy morskich smaków. 
Zapraszam na domowego, mistrzowskiego Fishburgera czyli hamburgera z rybą. 
 Mamy tu 100% polędwice z dorsza w chrupiącej, złocistej panierce, morski ser, świeże warzywa i mnóstwo ziół. Pełni smaku dodaje wyrazisty, domowy sos tatarski i prażona cebulka.
Smakuje genialnie!
 Domowy hamburger z rybą to dużo zdrowsza i moim zdaniem dużo smaczniejsza wersja kanapki serwowanej przez niektóre sieciówki. 
A to co najfajniejsze - możecie sami ją sobie skomponować z czym tylko chcecie. 
Bardzo, bardzo polecam złowić takie burgery w swoich domach !

 

Składniki na 8 FishBurgerów:
  • 4 grube polędwice z dorsza atlantyckiego (świeże)
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka złocistego
  • 3 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta (najlepiej domowa)
  • masło klarowane do smażenia
  • sól
  • 8 ulubionych bułek (użyłam kajzerek, ale rewelacyjne będą także te sezamowe do hamburgerów)
  • pomidor
  • morski ser żółty w plastrach
  • ogórek gruntowy / kiszony / konserwowy
  • smażona, prażona cebulka (użyłam kupnej) 
  • sałata lodowa (jej mi zabrakło, niestety)

Przygotować 3 miseczki: z mąką, rozbełtanymi ze szczyptą soli jajkami, bułką tartą.
Polędwice przekroić na pół. Każdą z 8 części delikatnie uderzyć tłuczkiem w celu lekkiego spłaszczenia. Każdy kawałek posolić, obtoczyć w mące, następnie jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym do zezłocenia z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym. Każdą bułkę rozkroić prawie do samego końca. Skomponować swojego najlepszego i wymarzonego FishBurgera - moja propozycja na zdjęciach (nie miałam tylko sałaty lodowej, a szkoda). Spód i górę bułki dobrze posmarować sosem, według mnie najlepiej pasuje tu Sos Tatarski.

Składniki na Sos Tatarski:
  • 2 duże łyżki majonezu
  • 1/2 średniej długości ogórka zielonego
  • 1 ogórek kiszony
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • szczypta cukru
  • duża szczypta soli (wedle uznania)
Ogórki pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do miski. Dodać majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę i szczypiorek oraz cukier i sól. Połączyć składniki. Schłodzić sos przez min. 1 godzinę w lodówce.


6 komentarzy:

  1. Wygląda mistrzowsko !

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię koniecznie, to jest prawdziwy hamburger! A przynajmniej tak powinien wyglądać :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry a raczej genialny sposob na przemycenie rybki. Moje dzieci ich nie lubią a w tej postaci zjadły po 1.5 porcji. Super. Bardzo dmaczny

    OdpowiedzUsuń
  4. Dużo lepsza wersja dobrej ryby z McDonalda. Tutaj przynajmniej jest ryba a nie coś Ala podobnego. Super sos i dodatki. U nas był tylko korniszon, ale była i sałata :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, dodałam prażoną cebulę i pikle. Ideał

    OdpowiedzUsuń
  6. I to jest fishmac :D zajebisty

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)