
Dziś przepis na dobrze Wam znane, popularne ciasteczka od "fioletowej krowy" ;)
Dużo czasu zajęło mi dopracowanie przepisu na te ciastka, ale warto było!
Moja
domowa wersja Ciasteczek z kawałkami Czekolady jest
bardzo podobna do oryginału, a może i nawet taka sama lub nieco lepsza?
To musicie już sprawdzić sami.
Ciastka są bardzo delikatne, maślane, kruchości nadaje im żółtko i mąka
ziemniaczana, odrobina soli podkreśla słodki smak, a czekoladowe
drobinki sprawiają, że całość wprost rozpływa się w ustach. Przepis jest
bardzo łatwy, a samo przygotowanie ciasteczek zajmie wam nie więcej
czasu niż udanie się po sławny odpowiednik do sklepu. Zapach unoszący
się w domu jest obłędny, a smak takiego ciasteczka z poranna kawą, czy
wieczornym kakao... nieziemski. Bardzo, bardzo polecam!
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru (biały lub trzcinowy)
- 1 duże żółtko (lub 2 żółtka z małych jajek)
- 1/3 łyżeczki soli
- czekoladowe drobinki (ja użyłam gorzkich, mlecznych i białych) lub posiekana czekolada

Miękkie
masło utrzeć na puch z cukrem i solą. Następnie dodać żółtko. Dobrze
zmiksować składniki. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
Zmiksować, a w razie trudności zagnieść ciasto.
Blaszkę
wyłożyć papierem do pieczenia. Rwać kawałki ciasta i formować kulki o
wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce w odstępach i lekko
spłaszczyć. W każde ciastko lekko powciskać czekoladowe drobinki lub
posiekaną czekoladę. Brzegi ciastek powinny lekko popękać. Schłodzić
przez min. 40 min w lodówce lub 20 min. w zamrażarce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200* i piec około 17 min. (do lekkiego zezłocenia z wierzchu, nie dłużej).
Wyjąć i wystudzić na kratce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200* i piec około 17 min. (do lekkiego zezłocenia z wierzchu, nie dłużej).
Wyglądają przeapetycznie :-) na pewno upieke :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńNarobiła mi Pani ochoty, a nie mam czeko drobinek to mogę użyć zwykłej czekolady? Pokroić i ułożyć na ciastka ch?
OdpowiedzUsuńZwykła czekolada też może być :) Dokładnie tak, pokroić w małą kostkę i ułożyć na ciastach, lekko docisnąć :) Pozdrawiam!
UsuńAle bym zjadła takie ciasteczko 😍
OdpowiedzUsuńIch zrobienie to tylko chwilka :)
UsuńPiekę właśnie :-) pachnie pięknie.
OdpowiedzUsuńBardzo mi posmakowaly. Lepsze od tych sklepowych oryginalnych. Rozpływają się w ustacH. Kruche, nie twarde. Tak sobie je wyobrażałam :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie jem do kawki :)
OdpowiedzUsuńLepsze od ciastek milki. Tu nie czuć oleju. Są doskonałe.
OdpowiedzUsuńMoje ulubione :-) robiłam już ze 100 razy
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasteczka - tak okrzyknęła je rodzina :-) Każdy musi upiec, żeby zobaczyć co tracił :-) Dodałam tylko czekoladę mleczną i białą. Pycha
OdpowiedzUsuńJak pieguski a nawet lepsze. Polecam ż czystym sumieniem
OdpowiedzUsuńUwielbiam te ciasteczka. Jest w nich wszystko co skradło moje serce, idealnie kruche, delikatne, z czekoladą która w piekarniku zyskuje na smaku i zmienia strukturę. Lepsze o niebo od pieguski a które były moimi ulubionymi ciastkami do czasu pojawienia się tego przepisu. Polecam każdemu!!!
OdpowiedzUsuńRozpływają się w buzi. Pyszne do kawy. Właśnie zajadamy
OdpowiedzUsuńNo i upiekłam sama pieguski xd koleżanki mi nie wierzyły hahah tego szukałam dzięki !
OdpowiedzUsuńPolecam
OdpowiedzUsuń