Menu górne

Konfitura z Płatków Róży


Nie spodziewałam się że płatki róży są tak smaczne. Konfitura ma cudowny kolor, piękny zapach, lekko kwaskowy, orzeźwiający, wyrazisty smak no i ten różany niesamowity aromat... poezja. Jedynym minusem jest tylko to, że wychodzi jej stosunkowo mało.. stanowczo za mało - za to mimo wszystko jest bardzo wydajna, bo intensywna w smaku ;)
Z dojrzałymi owocami jadalnej dzikiej róży eksperymentuję już od lat, są doskonałe zarowno do przygotowywania syropów jak i dżemów czy konfitur. 
Jednak dopiero teraz odkryłam słodką tajemnicę jaką kryją piękne płatki tej cudownej rośliny. Zbieranie ich z krzaka to czysta przyjemność, a smak konfitury na długo zostaje w pamięci.  Bardzo polecam!


Składniki:
  • 3 szklanki płatków dzikiej róży (lub więcej)
  • 4-5 suszonych kwiatów hibiskusa
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka np. żelfiksu
Płatki róży zasypać 3 łyżkami cukru, dodać sok z cytryny. Odstawić na 5 minut, a następnie zblendować na różane puree (można dodać łyżkę wody). Do niewielkiego garnka wlać wodę, wsypać cukier i zagotować. Wrzucić płatki hibiskusa, pogotować z 3 minuty i suszony hibiskus usunąć. Dodawać stopniowo zmielone płatki róży, za każdym razem mieszać. Kiedy masa zacznie być błyszcząca, dosypać łyżeczkę żelfiksu - energicznie zamieszać i natychmiast zdjąć z ognia. Wyparzone słoiczki napełnić konfiturą, zakręcić i odstawić do góry dnem. Po 20 minutach ponownie odwrócić.
Konfitura jest doskonała do kawy, lodów, gofrów, naleśników - przepyszna!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz