Menu górne

Jagodowe Niebo z Kremem Biała Czekolada i Bezą


Tarta prosto z Nieba... doskonała, przepyszna. Rozpływający się w ustach, delikatny krem z białą czekoladą, świeże jagody, pyszne kruche ciasto, a do tego chrupiąca i lekka jak chmurka beza. Ciasto idealne. Eleganckie i nieziemsko smaczne. 





Przygotowanie Kremu Biała Czekolada należy rozpocząć dzień wcześniej.


Składniki na Kruche Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g masła
  • szczypta soli   
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, zagnieść z masłem na sypki proszek. Dodać pozostałe składniki - zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki lub 30 min. do zamrażarki. Schłodzone ciasto rozwałkować lekko podsypując mąką. przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy (z odpinanymi brzegami) tak aby ciasto wyścielało dno i boki formy. Wstawić do lodówki na 30 minut. Ponakłuwać widelcem i piec w nagrzanym do 180* piekarniku przez 20-25 minut do mocnego zarumienienia. Wystudzić na kratce.

Składniki na Kruchą Bezę + 6 mini bezików:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym bez cukru 
Białka ubić na sztywną pianę z solą. Nie przerywając ubijania dodawać łyżka po łyżce cukier. Kiedy kryształki cukrowe całkowicie się rozpuszczą dodać przesiany budyń i dobrze zmiksować. Wyłożyć prawie całą masę na papier do pieczenia formując okrąg o średnicy wielkości formy w której pieczony był kruchy spód - można pomóc sobie odpinanymi brzegami, posłużą jako foremka.  Z reszty uformować kilka małych bezików (zostaną wkruszone do kremu). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*, po czym natychmiast zmniejszyć temperaturę do 140*, piec bez termoobiegu przez 35 minut. Następnie 1 godz. i 20 minut z termoobiegiem w 100*. W razie zarumieniania się bezy zmniejszyć temperaturę. Wystudzić na kratce.
Składniki na Krem Biała Czekolada i Jagodowe Nadzienie:
  • 800 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny deserowej
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 3 łyżki cukru (około)
  • 3/4 szklanki jagód
  • 3/4 szklanki frużeliny jagodowej lub jagodowego dżemu (przepis tutaj)
Białą Czekoladę połamać i włożyć do miski. Śmietankę podgrzewać w garnuszku na małym ogniu często mieszając. Chwilę przed "zawrzeniem" zdjąć z palnika i zalać nią białą czekoladę. Po 2 minutach dobrze wymieszać. Zostawić do przestudzenia w temperaturze pokojowej - co jakiś czas mieszać. Następnie przykryć wierzch kremu folią i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę z czekoladą ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec dodać żelatynę deserową. Krem podzielić na dwie części: do 1/3 kremu dodać świeże jagody, pozostałą część wymieszać z lekko pokruszonymi mini bezikami. 
Kruchy spód posmarować frużeliną lub dżemem i wyłożyć krem z jagodami, przykryć pozostałym kremem z dodatkiem bezików. Całość udekorować bezą. Schłodzić przez 4 godziny. Na około 15 minut przed podaniem wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej.

5 komentarzy:

  1. Czas pieczenia bezy; musi byc taki długi ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety tak. Tylko wtedy beza będzie chrupiąca. Jednak to zależy także od piekarnika, odpowiedniego ubicia białek - zatem czas może być nieco krótszy lub nawet dłuższy. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dziekuje,pozdrawiam :)

      Usuń
  2. I D E A Ł ! zrobiłam z mrożonymi jagódkami

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham białą czekoladę, w połączeniu z bezą i jagodami musi smakować jeszcze lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń