Menu górne

Leczo


Sezon na Paprykę trwa, więc to najlepsza pora na przygotowanie węgierskiego Leczo. 
Potrawa składająca się z mnóstwa kolorowej papryki, cebuli, pomidorów, z dodatkiem świeżych ziół i podsmażonego mięsa. W mojej wersji urozmaicona jeszcze poprzez dodatek ciecierzycy. 
Podana w wersji łagodnej lub pikantnej, jedzona sama, czy w towarzystwie podsmażonego pampucha, świeżej bułki, ryżu czy makaronu 
- i tak pobudzi kubki smakowe i dostarczy sporej dawki witamin :) 
Polecam!


Składniki:
  • 7 sztuk czerwonej papryki
  • 4 sztuki żółtej papryki
  • 1 szklanka gotowanej ciecierzycy
  • 2 duże cebule
  • 1 długa laska dobrej kiełbasy np. podwawelskiej
  • 3-4 łyżki skwarek (bez smalcu) - można zastąpić podsmażoną "szynką od szwagra"
  • natka pietruszki
  • 1 puszka pomidorów w puszce lub 1 średni słoik domowego przecieru pomidorowego
  • 1 papryczka chilli (można pominąć lub dodać więcej :D )
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka jarzynki
  • 4 ziela angielskie
  • 4 ząbki czosnku (lub mniej)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek 
  • sól do smaku
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Wymieszać z 1 dużą łyżką jarzynki. W dwóch turach, bardzo krótko podsmażyć paprykę na rozgrzanej patelni z 1 łyżeczką oliwy. Powinna nabrać pięknego koloru, ale nadal być twarda - nie spalić! Przełożyć paprykę do garnka, dodać ciecierzycę, przecier pomidorowy, posiekane 4 ząbki czosnku oraz papryczkę chilli, a także ziele angielskie, pieprz, paprykę w proszku i liście laurowe. Odstawić.
Kiełbasę pokroić w kostkę. Umieścić na patelni i podsmażać zaczynając od małej mocy palnika, aby wytopił się tłuszcz. Pod koniec na większym ogniu należy ją zrumienić. Kiedy będzie dobrze przypieczona odlać nadmiar tłuszczu i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę całość podsmażyć do lekkiego zarumienienia cebuli. Dodać do garnka razem ze skwarkami. Całość podlać 1/2 szklanki wody. Wymieszać i gotować na małym ogniu około 10-15 min., do zmięknięcia, ale nie rozgotowania papryki. Dodać posiekaną natkę pietruszki - wedle uznania, doprawić do smaku. Idealne samo, ale i pasuje do pieczywa lub pampuchów, ryżu czy makaronu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)