Menu górne

Ciasto z Bananami, Solonym Karmelem i Bitą Śmietaną


Puszyste, ale i wilgotne, aromatyczne, delikatne ucierane ciasto z bananami.
 Po upieczeniu polane domowym, solonym sosem Toffi i przykryte lekką bitą śmietaną. 
Połączenie idealne.
 Doskonale smakuje podane z mrożoną kawą w upalne dni. 
To także doskonały sposób na zużycie "bardzo dojrzałych" bananów. 
Polecam!

Składniki na Ciasto z Bananami:
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru (użyłam Diamant)
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 120 ml maślanki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam Mąki Basia typ 405)
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 dojrzałe banany
  • sok z cytryny + 1-2 szklanki wody
Banany obrać. Przekroić wzdłuż i zanużyć w wodzie wymieszanej z sokiem z cytryny. 
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i odstawić na bok. Masło utrzeć z cukrami i solą na jasną i puszystą masę. Następnie dodać jajka - kolejno, jedno po drugim - za każdym razem dobrze zmiksować.  Delikatnie miksując na najniższych obrotach, dodać do masy, na zmianę mąki z proszkiem i maślankę. Masę przełożyć do okrągłej formy z średniowysokimi brzegami (użyłam sylikonowej). Wyrównać. Osuszone banany lekko powciskać w ciasto. Nadmiar ciasta na wierzchu wyrównać łyżką przykrywając banany. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjąć. Wystudzić.
Pozostałe składniki:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 0%
  • 1 łyżeczka żelatyny deserowej
  • 2-3 łyżki cukru
  • 3 łyżki domowego sosu karmelowego lub gotowej masy kajmakowej (np. Gostyńskiej)
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
Ciasto posmarować sosem karmelowym. Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Kontynuując ubijanie dodać jogurt i żelatynę deserową. Wyłożyć na ciasto i posypać lekko podprażonymi i wystudzonymi wiórkami koosowymi. Schłodzić przez min. 2 godziny. 

Przed podaniem najlepiej pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 min. 

1 komentarz: