Menu górne

Pumpkin Latte - Kawa z Syropem Dyniowym

 
Ostatnio to moja ulubiona kawa. Do mocno spienionego mleka dodaję łyżeczkę domowego syropu z dyni, mieszam przekładam na gorącą kawę, na wierzch jeszcze lekkie muśnięcie syropem i jestem w dyniowo-waniliowym niebie ... 
Ta kawa na długo nie da o sobie zapomnieć. Jest podobna do popularnej Pumpkin Spice Latte, ale ja nie dodaję innych przypraw, według mnie mocno korzenny smak zabija delikatny, przepyszny dyniowy aromat. Bardzo polecam. Zakochacie się w tej kawie :)



Składniki:
  • 1/3 szklanki mleka min. 2%
  • 2 łyżeczki ulubionej kawy
  • 2 łyżeczki syropu dyniowego + trochę na wierzch kawy (przepis TUTAJ)
Dobrze schłodzone mleko (powinno być wcześniej przechowywane w lodówce przez min. 5 godz.) spienić na gęstą piankę. Do pianki dodać 1-2 łyżeczki dyniowego syropu, wymieszać do połączenia. Na świeżą, gorącą kawę przelać spienione mleko, wierzch wzbogacić kilkoma muśnięciami dyniowego syropu. Podawać od razu.

3 komentarze:

  1. Kocham sezon dyniowy i kocham ten syrop i kocham ta kawę :) a i kocham ta stronę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O wiele lepsza niż ze starbu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie piłam kawy z dynią. Bardzo mi smakuje. Czy można ten syrop mrozić albo dynię? Czuję że nie tylko jesienią będę się tak pobudzać :D

    OdpowiedzUsuń