Menu górne

Serowe Ciasto z Porzeczkami i Kokosową Bezą




Hm..... sernik ? a może pavlova? nie.. to może ucierane ciasto, albo coś z owocami? 
Nie mogąc się zdecydować zrobiłam wszystko na raz, 
a właściwie umieściłam to co wyjątkowe w każdym z tych ciast w jednym wypieku. 
Modliłam się, aby nie wyszedł zakalec, bo 1. to mieszanka wybuchowa, 2. zapomniałam dodać sera zanim przełożyłam ciasto do formy, więc wmieszałam go, gdy już było w niej...  
Ale udało się, czego dowodem są zdjęcia robione z bardzo bliska ;) Żeby nikt nie miał wątpliwości ;) Zatem dziś przepis na delikatnie serowe, pyszne ucierane ciasto z porzeczkami i kokosową bezą. 
Do waniliowo-budyniowego ciasta ucieranego dodałam jogurt naturalny i granulki serka wiejskiego. Z słodko-kwaśnym porzeczkowym akcentem i chrupiącą kokosową bezą smakuje przyjemnie orzeźwiająco, zwłaszcza w upalne dni. Bardzo polecam!




Składniki na Serowe Ciasto Ucierane z Porzeczkami:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 110 g masła
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 30 g budyniu waniliowego (proszek, bez cukru)
  • 1/2 szklanki maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka czerwonych porzeczek
  • 1 serek wiejski
  • 2 łyżki wiórków kokosowych.
Serek wiejski przełożyć na sito i przepłukać wodą, tak aby zostały tylko same granulki. Odstawić. 
Mąkę, budyń i proszek przesiać do miseczki i odstawić. 
W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem na białą, puszystą masę. W międzyczasie dodać olej. Następnie wbijać kolejno jajka, jedno po drugim, za każdym razem dobrze łącząc składniki. Zmniejszyć obroty miksera do minimum lub od tej pory używać tylko szpatułki - dodać przesiane suche składniki, sok z cytryny i jogurt - mieszać delikatnie tylko do połączenia. Przy użyciu łyżki do masy wmieszać granulki serka i większość porzeczek. Przełożyć masę do tortownicy (23 cm), której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia a boki lekko posmarowane olejem. Wyrównać i wysypać równomiernie resztę porzeczek, a następnie całość posypać wiórkami kokosowymi. Przygotować bezę.
Składniki na Bezę Kokosową z Porzeczkami:
  • 1/2 szklanki białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego w proszku, bez cukru
  • 1/3 szklanki czerwonych porzeczek 
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych


Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce. Miksować do momentu, aż kryształki cukru przestaną być wyczuwalne (około 7 min.). Dodać przesiany budyń. Zmiksować do połączenia się składników.  Masę podzielić na pół. Do jednej dodać wiórki i porzeczki, wymieszać i wyłożyć na ciasto. Następnie przykryć pozostałą masą białkową, wyrównać. Można przy pomocy łyżki stworzyć "górki" - będzie apetyczniej wyglądać :)
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 170* i piec 10 min. Kiedy beza zacznie się lekko przyrumieniać, natychmiast delikatnie i szybko przykryć / położyć na wierzchu folię aluminiową - ma ochronić bezę przed zbytnim zarumienieniem (nie dociskamy foli do ciasta! ma tylko na nim leżeć). Robimy to dopiero po "chwili" w piekarniku - a nie przed wstawieniem ciasta - aby folia nie przykleiła się do bezy, beza będzie już "ścięta". Natychmiast zamknąć piekarnik i piec ciasto przez około 60-65 min. Pod koniec zdjęłam folię, włączyłam termoobieg i zmniejszyłam temperaturę do 120*. Wyjąć, wystudzić na kratce.



2 komentarze: