

Hm..... sernik ? a może pavlova? nie.. to może ucierane ciasto, albo coś z owocami?
Nie mogąc się zdecydować zrobiłam wszystko na raz,
a właściwie umieściłam to co wyjątkowe w każdym z tych ciast w jednym wypieku.
Modliłam się, aby nie wyszedł zakalec, bo 1. to mieszanka wybuchowa, 2. zapomniałam dodać sera zanim przełożyłam ciasto do formy, więc wmieszałam go, gdy już było w niej...
Ale udało się, czego dowodem są zdjęcia robione z bardzo bliska ;) Żeby nikt nie miał wątpliwości ;) Zatem dziś przepis na delikatnie serowe, pyszne ucierane ciasto z porzeczkami i kokosową bezą.
Do waniliowo-budyniowego ciasta ucieranego dodałam jogurt naturalny i granulki serka wiejskiego. Z słodko-kwaśnym porzeczkowym akcentem i chrupiącą kokosową bezą smakuje przyjemnie orzeźwiająco, zwłaszcza w upalne dni. Bardzo polecam!


Nie mogąc się zdecydować zrobiłam wszystko na raz,
a właściwie umieściłam to co wyjątkowe w każdym z tych ciast w jednym wypieku.
Modliłam się, aby nie wyszedł zakalec, bo 1. to mieszanka wybuchowa, 2. zapomniałam dodać sera zanim przełożyłam ciasto do formy, więc wmieszałam go, gdy już było w niej...
Ale udało się, czego dowodem są zdjęcia robione z bardzo bliska ;) Żeby nikt nie miał wątpliwości ;) Zatem dziś przepis na delikatnie serowe, pyszne ucierane ciasto z porzeczkami i kokosową bezą.
Do waniliowo-budyniowego ciasta ucieranego dodałam jogurt naturalny i granulki serka wiejskiego. Z słodko-kwaśnym porzeczkowym akcentem i chrupiącą kokosową bezą smakuje przyjemnie orzeźwiająco, zwłaszcza w upalne dni. Bardzo polecam!



Składniki na Serowe Ciasto Ucierane z Porzeczkami:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 110 g masła
- 3 łyżki oleju
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 30 g budyniu waniliowego (proszek, bez cukru)
- 1/2 szklanki maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka czerwonych porzeczek
- 1 serek wiejski
- 2 łyżki wiórków kokosowych.
Mąkę, budyń i proszek przesiać do miseczki i odstawić.
W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem na białą, puszystą masę. W międzyczasie dodać olej. Następnie wbijać kolejno jajka, jedno po drugim, za każdym razem dobrze łącząc składniki. Zmniejszyć obroty miksera do minimum lub od tej pory używać tylko szpatułki - dodać przesiane suche składniki, sok z cytryny i jogurt - mieszać delikatnie tylko do połączenia. Przy użyciu łyżki do masy wmieszać granulki serka i większość porzeczek. Przełożyć masę do tortownicy (23 cm), której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia a boki lekko posmarowane olejem. Wyrównać i wysypać równomiernie resztę porzeczek, a następnie całość posypać wiórkami kokosowymi. Przygotować bezę.
Składniki na Bezę Kokosową z Porzeczkami:
- 1/2 szklanki białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego w proszku, bez cukru
- 1/3 szklanki czerwonych porzeczek
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce. Miksować do momentu, aż kryształki cukru przestaną być wyczuwalne (około 7 min.). Dodać przesiany budyń. Zmiksować do połączenia się składników. Masę podzielić na pół. Do jednej dodać wiórki i porzeczki, wymieszać i wyłożyć na ciasto. Następnie przykryć pozostałą masą białkową, wyrównać. Można przy pomocy łyżki stworzyć "górki" - będzie apetyczniej wyglądać :)




Ślicznie wygląda. Można użyć mrożonych porzeczek ?
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńWyszło mi wtedy super. Dziś powtórka i znów raj dla podniebienia. Pozdrawiam :)
UsuńPolecam, ciasto zjawiskowe. Koniecznie z serkiem granulowanym! Smakuje obłędnie! Nie wyobrażam sobie też innych owoców niż porzeczki. Następnym razem spróbuję z czarnymi :)
OdpowiedzUsuńSerek jakiej pojemności i czy można zastąpić serkiem waniliowy np danio
OdpowiedzUsuńNie można zastąpić danio - to zupełnie inny serek. Serek wiejski z granulkami o pojemności 200 g (używałam Piątnicy). Pozdrawiam :)
Usuń