Menu górne

Letnie Ciasto z Owocami



Wreszcie! Wiosna! A na powitanie wiosny najlepsze jest Letnie Ciasto z Owocami.
 Delikatne, wilgotne, lekko piaskowe, puszyste i rozpływające się w ustach.
 Z dodatkiem różowego rabarbaru, jabłek i bananów smakuje obłędnie.
Taka kompozycja słodko-kwaśnych owoców idealnie wpasowuje się w to mięciutkie i pachnące ciasto. Posypane cukrem pudrem, podane  z kawą czy herbatą, albo i samo zwiastuje idealny dzień. 
Bardzo, bardzo polecam!


Składniki na dużą blaszkę:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 250 g masła
  • 1 i 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  •  700 g rabarbaru różowego (malinowego)
  • 2 jabłka (gloster / kortland)
  • 2 banany

 Dodatkowo:
- 2 szklanki wody + sok z 1/2 cytryny
- cukier puder

Rabarbar umyć i pokroić w 2kawałki. Umieścić na patelni, zasypać 3 łyżkami cukru i krótko podsmażyć - do rozpuszczenia się cukru i "lekkiego zmięknięcia" rabarbaru. Uwaga! nie może się rozpadać. Umieścić na durszlaku, pozbawić nadmiaru soku, wystudzić.  Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Banany obrać i pokroić w średniej grubości plasterki. Umieścić w misce, zalać wodą z sokiem z cytryny. Odstawić na 5 min. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia - odłożyć. Miękkie masło umieścić w misie miksera, dodać cukry i zmiksować na białą, puszystą masę. Następnie nie przerywając pracy dodawać jajka - jedno po drugim, za każdym razem dobrze zmiksować. Dodać jogurt w kilku turach. Następnie suche składniki - zmiksować całość na najniższych obrotach miksera lub szpatułką, tylko do połączenia. Dużą prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta i wyrównać. Ułożyć  odsączone, pokrojone w plasterki jabłka. Przykryć resztą ciasta - wyrównać. W ciasto powciskać plasterki bananów i podsmażany rabarbar. Wyrównać "górki" ciasta łyżką. Posypać lekko grubym cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 1 godz. lub dłużej - do suchego patyczka. Wyjąć. Wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.


10 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam. Zjedliśmy. I chcemy jeszcze tego ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  3. a jaki rabarbar zielony czy czerowny czy to obojętne?

    OdpowiedzUsuń
  4. Najsmaczniejsze ciasto ucieranę na świecie. Pięknie wyrosło, wyszło wilgotne i puszyste, miękkie i takie leciutko sypkie. Bardzo dobre. Zrobiłam z samym rabarbarem i truskawkami.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uda się z mrożonkami? Latem robiłam że świeżymi i bardzo nam smakowało. Przepis jak wiele innych z pani bloga jest godny polecenia 🍰😍

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna niedziela i pyszne ciasto. Pozdrawiamy !

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje z jablkami, rabarbarem i truskawkami :-D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)