Menu górne

Kawa Orzechowa z Prażonymi Orzeszkami i Czekoladą


Dodająca energii, pyszna, delikatna orzechowa kawa z mocno spienionym mlekiem (zupełnie jak bita śmietana) posypanym prażonymi orzeszkami ziemnymi z cukrem trzcinowym, co powoduje "chrupiące doznania" :)  Polecam nie tylko wielbicielom orzechowych smaków.

Składniki: 
  • 200 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki ulubionej kawy
  • 1 łyżeczka syropu orzechowego
  • 1 łyżeczka lekko zmielonych lub drobno posiekanych prażonych orzeszków 
  • niepełne pół szklanki bardzo zimnego mleka 2% / mleczka gostyńskiego z magnezem
  • duża szczypta cukru trzcinowego
  • czekoladowe kropelki
Dobrze schłodzone mleko  ubić z łyżeczką syropu orzechowego za pomocą spieniacza na gęstą piankę (o konsystencji ubitej śmietanki). Kawę zalać bardzo gorącą wodą. Na wierzch przełożyć gęstą piankę, posypać orzeszkami i cukrem trzcinowym, czekoladowymi kropelkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz