Przepyszny, aksamitny sernik gotowany (nie pieczony!)
na mięciutkim, piaskowym, delikatnym i puszystym cieście ucieranym.
Zawsze marzyłam o serniku na takim spodzie.
W wersji tradycyjnej - mam na myśli sernik z
piekarnika - wyszedłby zapewne gigantyczny zakalec.
Dlatego najlepszą, a właściwie jedyną opcją jest
przygotowanie sernika gotowanego.
Masa serowa jest
niesamowita, ma idealna konsystencję, a nie dodałam nawet odrobiny masła.
Sernik jest równiutki, kremowy. Smakuje obłędnie, a
wykonanie jest proste i szybkie.
Zestawienie wanilii i mandarynek smakuje
fantastycznie.
Bardzo polecam!
Składniki na Ciasto Ucierane:
- 140 g masła
- 1 łyżka oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g budyniu waniliowego w proszku (bez cukru)
- sok z 2 mandarynek
- aromat mandarynkowy - 2 krople
- szczypta soli
Mąkę, budynie i proszek do pieczenia połączyć, przesiać i odstawić na bok.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać olej i sól, zmiksować. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, za każdym razem dobrze łącząc składniki. Dodawać powoli, na zmianę przesiane suche składniki, sok z mandarynek i aromat mandarynkowy. Krótko miksować na najniższych obrotach miksera lub połączyć szpatułką. Dno okrągłej formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wymiarować lekko masłem. Przełożyć masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*. Piec 50-55 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przekroić na pół (spód może być grubszy). Dół ciasta pozostawić w formie z dopiętymi brzegami.
Składniki na Masę Serową Gotowaną:
- 800 g serka naturalnego
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru (lub mniej)
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 60 g budyniu waniliowego w proszku (bez cukru)
- 3-4 łyżeczki żelatyny + woda
- 300 ml śmietanki 30% + 1 łyżka cukru + 1 łyżeczka żelatyny deserowej
Budynie rozpuścić w 1/3 szklanki mleka. Odstawić. Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia, zamieszać, odstawić.

Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Dodać żelatynę deserową i krótko zmiksować. Posmarować wierzch ciasta bitą śmietaną. Można ozdobić przy użyciu noża tworząc ozdobną kratkę. Chłodzić przez min. 3 godz.
Poezja smaków. Tak delikatny, subtelny i prosty w przygotowaniu. Rozpływa się w ustach. Od dziś mój ulubiony sernik ale wypróbuję i inne z Pani bloga
OdpowiedzUsuńBoski. Nic dodać nic ująć. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOd dziś mój ulubiony patent na szybki i pyszny sernik. Wszystko super. Ciasto smakowało wszystkim. Dziękuję
OdpowiedzUsuńKocham ten sernik. Zrobiłam z odrobiną jagód. Pyszne
OdpowiedzUsuńNa wierzchu poukładałam borówki. Pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńPierwsze mandarynki i sernik już na stole. Przepis wybitny !
OdpowiedzUsuńU mnie w wersji cytrynowej :-)
OdpowiedzUsuńTakiego ciasta szukałam. Bardzo mandarynkowe, masa szybka i bezproblemowa. Wszyscy zadowoleni
OdpowiedzUsuńCzy można użyć twaróg lub serek grecki
OdpowiedzUsuńSerek czy jogurt grecki? Jeśli serek to nie wiem, a jeśli jogurt to nie można. Twaróg - tak, ale lepiej taki z wiaderka, mielony, gładki. Pozdrawiam :)
Usuń