Menu górne

Waniliowy Sernik Gotowany na Mandarynkowym Cieście Ucieranym

 
Przepyszny, aksamitny sernik gotowany (nie pieczony!) na mięciutkim, piaskowym, delikatnym i puszystym cieście ucieranym. 
Zawsze marzyłam o serniku na takim spodzie. 
W wersji tradycyjnej - mam na myśli sernik z piekarnika - wyszedłby zapewne gigantyczny zakalec. 
Dlatego najlepszą, a właściwie jedyną opcją jest przygotowanie sernika gotowanego.
 Masa serowa jest niesamowita, ma idealna konsystencję, a nie dodałam nawet odrobiny masła. 
Sernik jest równiutki, kremowy. Smakuje obłędnie, a wykonanie jest proste i szybkie. 
Zestawienie wanilii i mandarynek smakuje fantastycznie. 
Bardzo polecam!


Składniki na Ciasto Ucierane:
  • 140 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g budyniu waniliowego w proszku (bez cukru)
  • sok z 2 mandarynek
  • aromat mandarynkowy - 2 krople
  • szczypta soli
Mąkę, budynie i proszek do pieczenia połączyć, przesiać i odstawić na bok. 
Miękkie masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać olej i sól, zmiksować. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, za każdym razem dobrze łącząc składniki. Dodawać powoli, na zmianę przesiane suche składniki, sok z mandarynek i aromat mandarynkowy. Krótko miksować na najniższych obrotach miksera lub połączyć szpatułką. Dno okrągłej formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wymiarować lekko masłem. Przełożyć masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*. Piec 50-55 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przekroić na pół (spód może być grubszy). Dół ciasta pozostawić w formie z dopiętymi brzegami.

Składniki na Masę Serową Gotowaną:
  • 800 g serka naturalnego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru (lub mniej)
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 60 g budyniu waniliowego w proszku (bez cukru)
  • 3-4 łyżeczki żelatyny + woda
  • 300 ml śmietanki 30% + 1 łyżka cukru + 1 łyżeczka żelatyny deserowej
Budynie rozpuścić w 1/3 szklanki mleka. Odstawić. Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia, zamieszać, odstawić. 
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru na białą, gęstą i puszystą masę. Dodać serki naturalne i ziarenka wanilii - zmiksować. W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę. Następnie dodawać do nich, powoli, pozostały cukier. Miksować, aż kryształki się rozpuszczą, a masa stanie błyszcząca i sztywna. Na głęboką ceramiczną patelnię lub do garnka z nieprzywierającym dnem przełożyć masę serową i delikatnie wmieszać do niej pianę z białek. Mieszając podgrzewać na małym ogniu do zagotowania i zgęstnienia masy. Następnie dodać rozpuszczony budyń i energicznie mieszać nie zdejmując naczynia z ognia. Masa powinna  mieć konsystencję gęstego budyniu. Żelatynę rozpuścić w mikrofali - 5 sekund (nie dopuścić do zagotowania!). Masę serową zdjąć z ognia i natychmiast dodać rozpuszczoną żelatynę  dobrze wymieszać. Po 5 minutach przelać masę na wystudzony spód w tortownicy. Przykryć drugim płatem ciasta. Lekko docisnąć. Pozostawić do wystudzenia, a następnie schłodzić przez min. 2 godziny.
Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Dodać żelatynę deserową i krótko zmiksować. Posmarować wierzch ciasta bitą śmietaną. Można ozdobić przy użyciu noża tworząc  ozdobną kratkę. Chłodzić przez min. 3 godz. 

10 komentarzy:

  1. Poezja smaków. Tak delikatny, subtelny i prosty w przygotowaniu. Rozpływa się w ustach. Od dziś mój ulubiony sernik ale wypróbuję i inne z Pani bloga

    OdpowiedzUsuń
  2. Boski. Nic dodać nic ująć. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Od dziś mój ulubiony patent na szybki i pyszny sernik. Wszystko super. Ciasto smakowało wszystkim. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham ten sernik. Zrobiłam z odrobiną jagód. Pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. Na wierzchu poukładałam borówki. Pyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwsze mandarynki i sernik już na stole. Przepis wybitny !

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie w wersji cytrynowej :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiego ciasta szukałam. Bardzo mandarynkowe, masa szybka i bezproblemowa. Wszyscy zadowoleni

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można użyć twaróg lub serek grecki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serek czy jogurt grecki? Jeśli serek to nie wiem, a jeśli jogurt to nie można. Twaróg - tak, ale lepiej taki z wiaderka, mielony, gładki. Pozdrawiam :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)