Menu górne

Orzechowy Tort Śmietankowy z Kajmakiem



Dziś mój autorski przepis na elegancki i wykwintny 
Tort Orzechowy z Bitą Śmietaną przełożony Masą Kajmakową. 
Ciasto biszkoptowe jest lekkie, delikatne i mocno orzechowe (więc i pełne magnezu!, którego nigdy za wiele ;) Równomiernie nasączone staje się bardziej wilgotne, a dodatkowo przełożone masą krówkowo-orzechową już tworzy obłędnie smaczne ciasto. 
Jednak ponieważ to tort - musi być bardziej bogato, więc nie obyłoby się bez aksamitnej bitej śmietany, z którą komponuje się znakomicie. Zwieńczony orzechami w kajmaku i cynamonowymi kleksami jest bezbłędny unikatowy i doskonały na wyjątkowe okazję. Sprawdzi się idealnie jesienią i zimą, ale zapewniam, że będzie tak samo smaczny o każdej innej porze ;)
 
 
Składniki na Orzechowy Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 duża łyżka bułki tartej
  •  3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego (bez cukru, proszek)
  • 130 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Orzechy podprażyć na suchej patelni - minimalna moc palnika (nie spalić! mają tylko się rozgrzać i stać bardziej aromatyczne). Odstawić. Po wystudzeniu zmielić. Powinno wyjść około 1 i 1/4 szklanki.
Piekarnik nagrzać do 175*. Dno tortownicy z odpinanymi brzegami (26 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiać do miski i wymieszać ze zmielonymi orzechami. Odstawić.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać cukier - łyżka po łyżce. Miksować, aż kryształki cukru przestana być wyczuwalne. Następnie dodawać po jednym żółtku. Za każdym razem dobrze ubić masę. Następnie dodać suche składniki - w trzech turach - za każdym razem krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera (lub połączyć szpatułką). Delikatnie przełożyć masę do tortownicy. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35-40 min., do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i upuścić ciasto w formie z wysokości około 60 cm. (wtedy będzie równe z wierzchu). Wystudzić z formie. Następnie przeciąć w poprzek na trzy części (spód może być grubszy).

Składniki potrzebne do przełożenia Tortu:
  • 400 g masy kajmakowej o smaku orzechowym (jedną dużą łyżkę odłożyć! - jeszcze się przyda;)
  • 600 ml śmietany 30%
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3/4 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody
Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na 5 min. Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukry. W mikrofali podgrzać żelatynę (5 s.), tylko do rozpuszczenia (nie wolno dopuścić do zagotowania!). Ubijając śmietankę dodać lekko ciepłą żelatynę wprost pod obroty miksera. Odstawić. Masę kajmakową podgrzać w garnuszku z nieprzywierającym dnem. Odstawić. Spód ciasta, w tortownicy z dopiętymi bokami, nasączyć równomiernie  1/3 szklanki wody. Posmarować 1/3 masy kajmakowej i wyłożyć połowę bitej śmietany. Wyrównać i przykryć drugim płatem ciasta. Ponownie - nasączyć 1/3 szklanki wody, posmarować kajmakiem i wyłożyć resztę bitej śmietany. Przykryć ostatnim płatem ciasta. Lekko docisnąć. Nasączyć i posmarować resztą masy kajmakowej. Schłodzić przez min. 2 godz. 

Wykończenie:
  • 15 połówek orzechów włoskich
  • 1 duża łyżka masy kajmakowej o smaku orzechowym
  • 2 łyżki wody
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny deserowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Orzechy podprażyć na patelni (uważając, aby się nie rozpadły) - minimalna moc palnika. Odłożyć na bok. Na patelni z nieprzywierającym dnem (używam ceramicznej), na minimalnej mocy palnika podgrzać masę kajmakową. Kiedy zacznie się gotować dodać wodę i wymieszać. Natychmiast dodać orzechy. Delikatnie mieszać, aż masa zacznie je oplatać. Przełożyć na papier do pieczenia i wystudzić.
Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Dodać żelatynę deserową i zmiksować. Odłożyć 1-2 duże łyżki. Resztę wyłożyć na wierzch i boki tortu. Wyrównać. 
Do odłożonej bitej śmietany dodać cynamon - delikatnie wymieszać i przełożyć do rękawa cukierniczego. Ozdobić boki tortu. Na wierzchu ułożyć orzechy w karmelu. Schłodzić przez min. 6 godz.

6 komentarzy:

  1. Na pewno zawita u mnie tej jesieni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam już wszystko do tego przepisu :) planuje to na czwartkowe rodzinne spotkanie. Czy mogę ciasto zrobić we wtorek, w środę krem i resztę i podać w czwartek ? Czy już nie za bardzo ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale po upieczeniu proszę pozostawic ciasto w formie. Kiedy przestygnie zawinąć je szczelnie folią aluminiową i pozostawić w chłodnym miejscu. W środę przełożone śmietaną, kajmakiem i szczelnie przechowywane będzie idealne na czwartek. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Najlepszy tort jaki jadłam. Zrobiłam córce na urodziny bo uwielbia karmel. Dużym zaskoczeniem było tak wspaniale ciasto orzechowe

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam dla córeczki na urodziny i była zachwycona

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)