Menu górne

Tort Morze i Plaża - Rajska Wyspa



Fantastyczny Tort do przygotowanie w sezonie wakacyjnym.
 Efekt "wow" gwarantowany zarówno u dzieci jak i dorosłych.
Biszkoptowe ciasto przełożone domowym dżemem jagodowym i aksamitnymi kremami. Jeden to krem na bazie musu jagodowego, który smakuje jak jagodowe ptasie mleczno. Drugi to klasyczny, niezastąpiony krem śmietankowy. Tym razem do otynkowania tortu wykorzystałam masę maślaną Milky Way. Sprawdza się tak samo dobrze jak znana Wam już Masa na Mleku Skondensowanym (tutaj przepis). Do nadmorskiej dekoracji posłużyły mi czekoladki w kształcie muszelek, pokruszone ciasto, galaretka i ręcznie wykonane parasolki.
Przygotowanie tego tortu to była czysta przyjemność i dobra zabawa, chociaż przyznam, że wymaga troszkę pracy którą wraz z sercem warto w niego włożyć.
Bardzo polecam!


TUTAJ KRÓTKI FILMIK Z ETAPÓW DEKOROWANIA


Składniki na Ciasto Biszkoptowe:

  • 300 g mąki pszennej
  • 5 dużych jajek (użyłam dwużółtkowych)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 120 ml oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jajka ubić z cukrami na gęstą, śnieżnobiałą masę. (około 5-7 min ubijania). Następnie powolne dodanie oleju. Ubijać tylko do połączenia się składników. Odstawić mikser. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sok z cytryny. Wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach (tylko do połączenia, masa nie może opaść!).

Dno tortownicy (26 cm) z odpinanymi brzegami wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować lekko olejem. Wyłożyć delikatnie ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170* i piec około 40 min. Do wyrośnięcia i zezłocenia. Wyjąć i wystudzić na kratce. Ściąć sam wierzch ciasta (cienki płat) - pokruszyć i odłożyć w miseczce na bok - będzie do dekoracji tortu. Resztę ciasta podzielić na 3 płaty, spód powinien być grubszy.

Do nasączenia i przełożenia:
  • 1 mały słoiczek dżemu jagodowego (użyłam domowego)
  • 1/2 szklanki przegotowanej, zimnej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
W trakcie przygotowywania ciasta każdy płat nasączyć wodą z dodatkiem cytryny  posmarować dżemem. Najmniej nasączamy i smarujemy ostatni (górny płat ciasta).

Składniki na Krem Jagodowy:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3-4 łyżki cukru zwykłego
  • 1/2 litra jagód
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej + odrobina wody
  • 1 łyżeczka żelatyny deserowej
Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia, zamieszać. Odstawić na 10 minut. Jagody opłukać. Zblendować z 3 łyżkami wody i 3-4 łyżkami cukru. Przełożyć do garnuszka i gotować mieszając około 2 minut na minimalnej mocy palnika. Zdjąć z ognia i natychmiast dodać napęczniałą żelatynę. Dobrze wymieszać. Wystudzić, ale nie dopuścić aby mus stężał!!! Śmietankę ubić na sztywno w międzyczasie dodając 1 łyżeczkę cukru pudru. Dodać śmietanę 18% i 1 łyżeczkę żelatyny deserowej. Ubić do połączenia, a następnie powoli dodać wystudzony, ale niestężały mus jagodowy. Króciutko zmiksować albo przemieszać szpatułką - tylko do połączenia. Natychmiast masę wyłożyć na pierwszy płat nasączonego i posmarowanego dżemem ciasta umieszczonego w formie z dopiętymi brzegami. Przykryć drugim płatem (nasączyć i posmarować go dżemem).

Składniki na Krem Śmietankowy:
  •  500 ml śmietanki 30%
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 2 opakowania śmietanfixu
  • 1 łyżka śmietany 18%
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Pod koniec dodać śmietanę 18% i śmietanfixy - ubić. Większość masy przełożyć na drugi (nasączony i posmarowany) płat ciasta. Przykryć ostatnim płatem ciasta, lekko nasączyć, delikatnie posmarować dżemem i resztą kremu (cienko). Schłodzić przez min. 2 godziny.

Składniki do dekoracji Morze i Plaża:
  • 1 galaretka jagodowa o kolorze niebieskim (na 500 ml wody)
  • 350 ml wody 
  • pokruszone, odłożone wcześniej ciasto i/lub herbatniki typu Petitki / ciasteczka maślane / biszkopty
  • czekoladowe muszelki / mogą być i żelki rybki

Galaretkę rozpuścić w mniejszej niż na opakowaniu ilości wrzącej wody. Wystudzić.
Od tortu odpiąć boki tortownicy.

PLAŻA: Na wierzchu tortu, po jednej stronie ładnie rozsypać pokruszone ciasto lub gdyby było go za mało - także zblendowane ciasteczka - tworzymy plaże. Plaża powinna być wysoka - około 1,5-2 cm. Nasz piasek należy lekko docisnąć.

MORZE: Po drugiej stronie, obłożyć tort folią aluminiową lub posłużyć się rantem (zobaczcie zdjęcia). Folia ma za zadanie zapobiec ucieczce galaretki, utrzyma ją tam gdzie chcemy do momentu, aż nie zastygnie. Najpierw wylewamy odrobinę gęstniejącej galaretki, tak aby pokryła cienką warstwą morską powierzchnie. Przyklejamy do niej muszelki z czekolady lub żelki np. rybki. Tort ląduje w lodówce na 5 minut. Tak cienka warstwa galaretki wylana na zimny tort szybo zastygnie. Następnie należy wylać pozostałą gęstniejącą galaretkę - jeśli będzie zbyt rzadka wsiąknie w ciasteczka (plaże).
  

 Natychmiast wstawić tort do lodówki na 1 godzinę, albo i całą noc (wtedy w szczelnym pojemniku na torty, aby nie przeszedł zapachami).

 

Składniki na Tynk Milky Way do Tortów:
  • 200 g masła
  • 80g mleka w proszku
  • 50 ml mleka 
  • 70 g cukru
 
Mleko i cukier umieścić w rondelku, doprowadzić do zawrzenia. Gotować mieszając na minimalnej mocy palnika około 1 minuty. Odstawić, wystudzić. Mieszanka musi być w temperaturze pokojowej.

Masło musi być w temperaturze pokojowej, musi być miękkie, bardzo smarowne. Masło umieścić w misie miksera i ubijać do uzyskania bardzo puszystej, śnieżnobiałej masy. U mnie trwało to 7 minut. Uwierzcie, że samo masło bez dodatków można ubić na śnieżnobiałą masę :) Następnie powoli, łyżka po łyżce dodawać mleko w proszku i mieszankę mleka z cukrem, cały czas miksować masę.Kiedy masa będzie jednolita - odłożyć mikser na bok. Łyżką dobrze wymieszać masę milky way rozcierając ją po brzegach miski - chodzi o to, aby wyzbyć się pęcherzyków powietrza, które nie ładnie mogłyby wyglądać na masie.

Z tortu zdjąć folię aluminiową, wygładzić boki tortu, tak aby nie było na nim dodatkowego kremu. Otynkować tort częścią masy maślanej, wygładzić. Schłodzić, aż tynk zesztywnieje. Drugą częścią masy ponownie otynkować tort. Schłodzić.



BARWIENIE MAS I KOŃCOWA DEKORACJA

 TUTAJ KRÓTKI FILMIK Z ETAPÓW DEKOROWANIA



Składniki:
  • barwnik w żelu niebieski
  • barwnik w żelu zielony
  • czekoladowe muszelki
  • parasolki do drinków (ja nie miałam, zrobiłam sama z papieru kolorowego i wykałaczki)
Warstwa Morska: po dużej łyżce tynku umieściłam kolejno w trzech miseczkach. Do jednej dodałam 2 krople barwnika, wymieszałam - wyszła granatowa. Do kolejnej dodałam mniej barwnika - wyszła intensywnie niebieska, a trzecią zrobiłam poprzez dodanie odrobiny masy granatowej - tutaj wyszła najjaśniejsza, lekko błękitna. Na połowie tortu, po bokach zaczynając od dołu wyłożyłam równo najciemniejszą masę, rozprowadziłam szpatułką, wyżej wyłożyłam niebieską - rozprowadziłam, a następnie ostatnią - tak samo - lekko błękitną. Przy użyciu łyżki, stroną wypukłą stworzyłam falę poprzez lekkie dotykanie kremu.

Warstwa Zielona: Resztę kremu zabarwiłam na zielono. Przełożyłam do rękawa cukierniczego i przy pomocy tylki M1 ozdobiłam drugą stronę tortu. Po tej stronie przykleiłam czekoladowe muszelki.

Cały tort schłodzić przez min. 4 godziny.
Przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku.


 

Podobne przepisy:

Tort Topniejące Lody - Kremowo-Owocowa Letnia Fantazja 


https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/tort-topniejace-lody-kremowo-owocowa.html

 Tort Mango z Lustrzaną Glazurą

https://natomamochote.blogspot.com/2020/03/tort-mango-z-lustrzana-glazura.html

Tort Hiszpański z Bezami i Rumem

https://natomamochote.blogspot.com/2019/12/tort-hiszpanski-z-bezami-i-rumem.html

 Torcik Budyniowy z Bitą Śmietaną i Galaretką z Truskawkami

https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/torcik-budyniowy-z-bita-smietana-i.html


  Krem Maślany na Mleku Skondensowanym - Tynk do Tortów 


https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/krem-maslany-z-mlekiem-skondensowanym.html
 

Śmietankowo-Truskawkowy Tort Ombre


https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/smietankowo-truskawkowy-tort-ombre.html

Najlepszy Biszkopt do Tortów i Ciast Tortowych (Przepis II)


http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/najlepszy-biszkopt-do-tortow-i-ciast.html

Biszkopt do Tortów i Ciast Tortowych


http://natomamochote.blogspot.com/2018/01/biszkopt-do-tortow-i-ciast-tortowych.html

Tort Bezowy Melba

https://natomamochote.blogspot.com/2019/01/tort-bezowy-melba.html


Orzechowy Tort Śmietankowy z Kajmakiem

https://natomamochote.blogspot.com/2018/09/orzechowy-tort-smietankowy-z-kajmakiem.html



Tort Śmietankowo-Jagodowy

https://natomamochote.blogspot.com/2018/09/tort-smietankowo-jagodowy.html

Tort Ananasowo-Kokosowy 


http://natomamochote.blogspot.com/2017/01/tort-ananasowo-kokosowy.html#more



Tort Raffaello (przepis I)

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/tort-raffaello-przepis-i.html

Czekoladowy Tort Rocher z Malinami

http://natomamochote.blogspot.com/2017/07/czekoladowy-tort-rocher-z-malinami.html

 
Tropikalny Tort Śmietankowo-Borówkowy

http://natomamochote.blogspot.com/2017/08/tropikalny-tort-smietankowo-borowkowy.html

http://natomamochote.blogspot.com/2017/02/budyniowy-torcik-malinowy-z-kremem.html


Trójkolorowy Tort Bezowy na Czekoladowym Spodzie
http://natomamochote.blogspot.com/2016/02/trojkolorowy-tort-bezowy-na.html#more


Tort Czekoladowo-Śmietankowy

http://natomamochote.blogspot.com/2016/12/tort-czekoladowo-smietankowy.html



Ciasto Miodowe z Kremem Śmietankowym i Budyniowym

http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/ciasto-miodowe-z-kremami-smietankowym-i.html
Kostka Alpejska
https://natomamochote.blogspot.com/2019/01/kostka-alpejska.html#more

Kostka Hiszpańska

http://natomamochote.blogspot.com/2017/12/kostka-hiszpanska.html
 
Niebieskie Ciasto na Roladzie z Jagodami i Jogurtowym Kremem
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/niebieskie-ciasto-na-roladzie-z.html
Ciasto Leśny Mech 
http://natomamochote.blogspot.com/2016/06/ciasto-lesny-mech.html


Torcik Truskawkowe Marzenie
http://natomamochote.blogspot.com/2016/06/torcik-truskawkowe-marzenie.html


















4 komentarze:

  1. Przepiękny !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny i pyszny. Wszyscy byli zachwyceni. Pracochłonny ale warto. Wyszedl mi prawie jak na zdjęciach u Pani, nastepnym razem juz powinien wyglądać identycznie :) za szybko wlałam galaretke i to trochę popsuło plaze, namokła. A ostrzegała Pani :) nie mniej polecam wszystkim. Uroczy, efektowny i przepyszny

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)