Menu górne

Torcik Truskawkowe Marzenie


Pachnące truskawki, lekki krem śmietankowy, wilgotne ciasto - kwintesencja lata...
Moja polska odmiana francuskiego słynnego ciasta Fraisier.
Przepełnione truskawkami pyszne, lekkie, eleganckie różowe ciasto ze śmietankowo-jogurtowym kremem. Składniki są mało wyszukane, a efekt końcowy zdumiewa i z pewnością zadowoli każde podniebienie. W sezonie na truskawki, grzechem byłoby nie spróbować tego ciasta. Ciasto upiekło się idealnie pomimo tego, że po 10 minutach od włożenia do piekarnika nastąpiła przerwa w dostawie prądu na 40 minut.. do tej pory niewierze, że dopiekane później przez 40 minut wyszło puszyste, lekko wilgotne i tak nieziemsko pachnące truskawkami. Przełożone jak i udekorowane truskawkami oraz kremem śmietankowym z jogurtem naturalnym smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Do śmietanki można dodać więcej lub mniej jogurtu, albo całkowicie go pominąć. Mnie bardziej smakuje z mniejszą jego ilością ;) Ten tort w barwach biało-czerwonych to chyba obowiązkowa pozycja na dzisiejszy wieczór. Bardzo polecam!


Składniki na ciasto:
  •  4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  •  2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki lub mąki pszennej (z użyciem pierwszej będzie bardziej sypkie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka zblenderowanych truskawek (+ opcjonalnie kilka kropelek czerwonego barwnika)
  • sok z połowy cytryny
  • kilka kropelek aromatu cytrynowego
Jajka ubić z cukrem na puszystą białą, gęstą masę. Dalej ubijając dolewać powoli oleju. Dodać zmiksowane na puree truskawki, barwnik spożywczy i sok z cytryny. Ubić krótko. Dodać partiami (na dwa, trzy razy) przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie zamieszać szpatułką lub ostrożnie zmiksować na najmniejszych obrotach tylko do połączenia składników. Tortownice z odpinanymi brzegami (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia - tylko spód, boki lekko posmarować olejem - przelać ciasto. Piec w nagrzanym do 175* piekarniku przez 45 min. do tzw. suchego patyczka. Ciasto rośnie z górką. Wystudzić na kratce. 

Po tym czasie odpiąć boki formy, odciąć wierzch ciasta - pokruszony posłuży do dekoracji. Pozostałą część przekroić na dwie części - dół powinien pozostać w formie (to nasza patera) i być grubszy, cieńszą część położyć na osobny talerz.

Poncz do nasączenia:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki zblenderowanych truskawek
 Składniki połączyć. Nasączyć sosem spód ciasta i odłożony na bok płat.

Składniki na krem śmietankowo-jogurtowy z truskawkami:
  • 700 ml śmietanki 30%
  • 200-300 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżeczki żelatyny + odrobina mleka
  • 7 łyżek cukru (najlepiej spróbować i ewentualnie dosłodzić)
  •  1 kg truskawek, świeżych i twardych
Truskawki umyć i usunąć szypułki. Najtwardsze i najładniejsze spośród truskawek odłożyć - około 10 średnich sztuk, przekroić na pół. Do tortownicy dopiąć boki. Przy brzegu nasączonego pierwszego spodu poukładać połówki truskawek - częścią przeciętą powinny stykać się z bokami formy. Resztę pokroić w ćwiartki. 

Żelatynę umieścić w małym naczyniu, zalać odrobiną mleka - tylko do przykrycia, zamieszać i odstawić na 5 minut.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, a następnie nie przerywając ubijania dodawać jogurt - łyżka po łyżce. Żelatynę rozpuścić w mikrofali - około 5-6 sekund (nie dopuścić do zagotowania, straci właściwości żelujące).
Ciągle miksując dodać do masy kremowej. Podzielić na trzy części. Do jednej dodać pokrojone truskawki lekko wymieszać i przełożyć do tortownicy. Przykryć odłożoną drugą częścią kremu - może stanowić cieńszą warstwę (wtedy resztę wykorzystać z trzecią pozostawioną częścią kremu i wykorzystać do dekoracji). Przykryć drugim już nasączonym płatem ciasta - stroną nienasączoną do góry. Wierzch posmarować częścią pozostawionego kremu. Posypać pokruszonym ciastem. Resztę kremu umieścić w rękawie cukierniczym, wierzch udekorować wedle upodobania. (za pomocą kremu można np. przykleić truskawki). Schłodzić minimum 12 godzin, najlepiej na cała noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz