Menu górne

Pizza Capriciosa


Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy. Taki dzień można świętować tylko w jeden sposób. 
Podobno we Włoszech jest to jedno z ważniejszych świąt w roku. 
Nic w tym dziwnego - to kolejna okazja do zjedzenia pizzy! 
Dziś przedstawiam przepis na Pizzę Capriciosa (Pizza Capri / Pizza Capricciosa) na średnio-grubym, miękkim i puszystym w środku, a chrupiącym z zewnątrz cieście. 
Bardzo Polecam!


Składniki na Ciasto (2 duże pizze + 1 mała):
  •  1 kg mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 600 ml ciepłej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżek oliwy z oliwek 
Składniki na Pizze Capriciosa:
  • ser żółty w kostce lub plasterkach - ilość według uznania ;) np. gouda, morski, edamski, kozacki (min. 40% tłuszczu)
  • ser mozzarella (wystarczy kulka)
  • szynka drobiowa w plasterkach
  • pieczarki
  • cebula
  • żółta papryka
  • oregano
  • przyprawa do pizzy
  • 400 ml przecieru pomidorowego 
  • 4 ząbki czosnku
  •  świeże lub suszone oregano
  • sól
  • sosy do pizzy np. czosnkowy, pomidorowy (przepisy tutaj)
Drożdże zalać połową ciepłej wody (nie gorącej!). Dodać cukier, dwie łyżki przesianej mąki i połączyć. Przykryć talerzem i odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przesiać mąkę. Dodać sól, resztę wody i rozczyn z drożdży. Zagniatać ciasto stopniowo dodając oliwy. Można pomóc sobie mikserem z hakami do drożdżowego. Wyrabianie powinno zająć około 10-15 minut. Ciasto musi być napowietrzone, elastyczne, jednolite, błyszczące i nie powinno lepić się do rąk.  Odstawić na 1 godz. i 30 minut do podwojenia objetości. 

W tym czasie można przygotować składniki.

Przecier pomidorowy doprawić solą, oregano i przeciśniętym czosnkiem. Szynkę pokroić w dużą kostkę. W paseczki pokroić paprykę, posiekać cebulę i pieczarki (surowe). Mozzarellę pokroić w plasterki.. Ser żółty zetrzeć na tarce na małych oczkach.

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść. Podzielić na dwie części. Kolejno układać bezpośrednio na dużym kawałku papieru do pieczenia. Ręką, delikatnie, ale energicznie formować kształt koła lub kwadratu (ewentualnie można pomóc sobie wałkiem do ciasta). Ciasto powinno być cienkie, pod wpływem temperatury urośnie. Boki pizzy powinny być grubsze. Pizze z papierem przełożyć na blaszkę do pieczenia. Przykryć lnianą czystą ściereczką i odstawić na 15 minut. Po tym czasie posmarować przecierem pomidorowym, posypać częścią sera żółtego, ułożyć pokrojone pozostałe składniki, a na wierzchu ser mozzarella. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250* i piec przez 25-20 min. Po tym czasie posypać pozostałym serem żółtym i ponownie wstawić na 2 min. do piekarnika.


Sosy do Pizzy (klik):
https://natomamochote.blogspot.com/2019/06/sos-tatarski.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/pizza-pepperoni_9.html
http://natomamochote.blogspot.com/2017/01/sos-serowy-dip-serowy.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/sos-czosnkowy.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/sos-tysiaca-wysp-agodny.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/sos-pomidorowy-meksykanski.html




7 komentarzy:

  1. Robiłam już hawajską i była doskonała, dziś zrobiłam tą i jest równie pyszna. W przyszły piątek też zrobię dzień pizzy bo przychodzą goście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsza pizza jaka robiłam do tej pory. Ciasto super

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest naj smaczniejsze ciasto na pizze. Cienkie i chrupiące. O to chodziło. Dzieki

    OdpowiedzUsuń
  4. Ferie rozpoczynam robieniem pizzy :D mogę użyć mąki 450 ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciasto. Gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  6. Pizza pyszna tylko jak dla mnie za wysoka temperatura i wyszła za bardzo spieczona

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)