Menu górne

Sos Pomidorowy, Meksykański


Sos Meksykański, który otrzymuję w sekundę - otwieram jeden ze słoików z domowym, zawekowanym sosem, który przygotowuje zazwyczaj pod koniec sierpnia. Dodaję do niego tylko więcej chilli, aby był ostrzejszy. Poniżej zamieszczam przepis na jednorazowy sos, a już wkrótce na weki, które znacznie ułatwią wam życie w ciągu całego roku.


Składniki:
  • 2 pomidory
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 łyżeczki masła
  • świeże liście oregano, lubczyku
  • suszony tymianek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • chilli (jeśli lubicie "na ostro") 
Pomidory sparzyć wrzątkiem, usunąć skórkę i twardy środek. Zmielić blenderem.Cukinię i cebulę i paprykę pokroić w niewielką kostkę, podsmażyć na odrobinie masła. Dodać zmielone pomidory, posiekane zioła, przeciśnięty czosnek, ewentualnie chilli i podgrzewać do odparowania nadmiaru wody i osiągnięcia satysfakcjonującej konsystencji. Sos nie powinien być za rzadki, ale i nie bardzo gesty. Doprawić solą.

Spróbuj także:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz