Sos Meksykański, który otrzymuję w sekundę - otwieram jeden ze słoików z domowym, zawekowanym sosem, który przygotowuje zazwyczaj pod koniec sierpnia. Dodaję do niego tylko więcej chilli, aby był ostrzejszy. Poniżej zamieszczam przepis na jednorazowy sos, a już wkrótce na weki, które znacznie ułatwią wam życie w ciągu całego roku.
Składniki:
- 2 pomidory
- 1/2 małej cukinii
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 cebuli
- 1/2 łyżeczki masła
- świeże liście oregano, lubczyku
- suszony tymianek
- 1 ząbek czosnku
- sól
- chilli (jeśli lubicie "na ostro")
Pomidory sparzyć wrzątkiem, usunąć skórkę i twardy środek. Zmielić blenderem.Cukinię i cebulę i paprykę pokroić w niewielką kostkę, podsmażyć na odrobinie masła. Dodać zmielone pomidory, posiekane zioła, przeciśnięty czosnek, ewentualnie chilli i podgrzewać do odparowania nadmiaru wody i osiągnięcia satysfakcjonującej konsystencji. Sos nie powinien być za rzadki, ale i nie bardzo gesty. Doprawić solą.
Spróbuj także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)