Menu górne

Ptysie z Bitą Śmietaną


Obłędne! Zapraszam po wspaniały przepis na Ptysie z Bitą Śmietaną.
 Zapewniam, że można się w nich zakochać. 
Smakują jak marzenie :)
Wyglądają przesłodko i są przepyszne. 
Miękkie w środku i chrupiące z wierzchu ciasto parzone idealnie współgra z aksamitną śmietanką.
Pewne jest, że każdy kto zjadł jednego takiego ptysia... zje i drugiego i kolejnego... :)
Polecam bardzo mocno!


Składniki na Ciasto Parzone :
  • 1 szklanka maki
  • 1 szklanka wody
  • 4 jajka
  • 80 g masła / margaryny
W rondelku zagotować wodę z masłem.  Zmniejszyć moc palnika do minimum. Dodać mąkę i energicznie mieszać – masa zacznie błyskawicznie gęstnieć. Nie ściągać z palnika przez 2 minuty. Mieszać, aż składniki połączą się tworząc gładką kulkę (albo „kluchę”;) Można dla pewności na końcu krotko zmiksować mikserem. Odłożyć do wystudzenia. Do chłodnej masy dodawać jajka, jedno po drugim i po każdym dodaniu dobrze zmiksować. Ciasto na ptysie powinno być jednolite. Umieścić masę w rękawie cukierniczym z tylką w kształcie dużej gwiazdki i wyciskać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ptysie podczas pieczenia urosną. Piec w nagrzanym piekarniku do 200* przez 25-30 min (duże ptysie – jak ze sklepu, 35 min.) Wystudzić na kratce.
 Ptysie są puste w środku. Należy je przeciąć na pół i wypełnić.

Składniki na Bitą Śmietanę:
  • 800 ml śmietanki 30% (zależy ile jej chcecie w ptysiach, my lubimy dużo :)
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki żelatyny deserowej (radzę dodać chociaż trochę, ptysie będą mogły dłużej przebywać w lodówce, a ciasto nie rozmięknie od śmietanki)
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec dodać żelatynę deserową. Ubić do połączenia. Wypełnić śmietanką przekrojone ciasto. Krem nakładać można za pomocą rękawa cukierniczego z ulubioną tylką lub zwyczajnie - łyżką.

Schłodzić przez 2 godziny. Gotowe ptysie posypać cukrem pudrem.

 



9 komentarzy:

  1. Uwielbiam ptysie ! Twoje są urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie. Miało być ciasto mleczne a robimy już te ptysie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że udało mi się skusić ;) Proszę dać znać jak wyszły :)

      Usuń
    2. Wyszło mi 9 ptysiów. Z ciastem nie było problemów, wyciskalam w rękawie. Świetnie wyrosły w piekarniku. Są pyszne, ciasto chrupiące i mięciutkie w środku, a bitą śmietaną nadaje im lekkości. Wyglądają słodko, zjawiskowo. Ubóstwiam ptysie dlatego nie było problemu w zjedzeniu dwóch ale inni domownicy także nie mogli się oprzeć. Dziś już ich prawie nie ma ;) jem przedostatniego do porannej kawy. Pyszności!

      Usuń
    3. Musiały wyjść całkiem duże ptysie :) U mnie też już nie ma po nich nawet śladu :(

      Usuń
  3. Zjadłabym nawet trzy takie. Co tu dużo mówić, uwielbiam ptysie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis dla mnie :) kocham takie łakocie

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie,czy żelatynę do smietany dodaje się suchą. bez rozpuszczenia w gorącej wodzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do śmietanki możemy dodać ŻELATYNĘ DESEROWĄ bez rozpuszczania (jest to taki biały proszek). Dodajemy do "prawie ubitej śmietanki", natychmiast dobrze ubijamy dalej. Zawsze tak robię :) W przypadku tradycyjnej żelatyny spożywczej - trzeba ją rozpuścić w mleku, wodzie. Pozdrawiam :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)