Menu górne

Bezowy Tort Baileys z Musem Czekoladowym i Bitą Śmietaną

 

Dziś przepis na najlepszy Tort Bezowy Baileys z Musem Czekoladowym i Bitą Śmietaną. Znajdziecie w nim lekkie, kakaowe ciasto, chrupiące płaty bezowe i doskonałe, oryginalne kremy: mus czekoladowy (smakuje jak jeszcze bardziej kremowe ptasie mleczko), krem z dodatkiem luksusowego likieru Baileys i tradycyjny krem śmietankowy. Dla przełamania smaku i wprowadzenia nuty orzeźwienia znalazło się miejsce dla domowego, kwaskowatego dżemu z czarnej porzeczki i mrożonych malin zanużanych w galaretce. Smak jest nie do opisania. Tort prezentuje się elegencko i wyglada bardzo apetycznie.  Po jego spróbowaniu, rodzina kazała mi biec po kartkę i szczegółowo zapisać przepis, żeby nic nie umknęło ;) Już został zarezerwowany na kolejną uroczystość :) Z pewnością to jeden z najlepszych tortów jakie jadłam. Szukajcie okazji, aby wypróbować przepis!

 

Składniki na 2 płaty bezowe:
  • 3/4 szklanki białek (około 3-4 sztuk)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego, bez cukru (proszek)
Połowę białek ubić na sztywną pianę. Następnie nie przerywając miksowania dodawać połowę cukru (łyżka po łyżce). Miksować, aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą. Następnie dodać 1/2 łyżeczki proszku budyniowego. Zmiksować. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Postawić na niej odpinane boki od formy w której będziemy robić ciasto. Wyłożyć całą masę bezową, wyrównać**. Ostrożnie usunąć boki formy. Bezę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* z termoobiegiem. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 140* i suszyć bezę przez 30 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130* i suszyć dalej przez 1 godz. Następnie dosuszać w 110* przez 30 min. Wyjąć. (Każdy musi wyczuć swój piekarnik. Beza powinna być kremowa, krucha - jeśli taka nie jest - dosuszyć w 150 * przez 10 min., a następnie przez 30 min. w 100*.) Wyjąć, jak wystygnie powinna być krucha i sucha (także od spodu). W taki sam sposób przygotować drugi płat z pozostałych składników.
 
 *bezę można przygotować dzień wcześniej :) Kolejnego tylko lekko, krótko (20 min., 60-70*C) ją podsuszyć temperaturze.
** wykonując drugi płat bezowy, przy jego formowaniu -  można przy użyciu łyżki zrobić dołki i górki.

Składniki na Ciasto Czekoladowe
  • 230 g mąki pszennej
  • 130 ml maślanki
  • 45 g kakao
  • 110 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 70 ml oleju
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao przesiać do miseczki i odłożyć. Do miski wlać olej, maślankę, wbić jajka i dodać cukier. Wymieszać trzepaczką do połączenia. Odstawić na kilka minut, aby cukier się rozpuścił, po czym ponownie wymieszać. Dodać przesiane suche składniki, wymieszać delikatnie łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia. Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 25-35 min. Wyjąć, wystudzić. Górkę można odciąć.
 
Składniki na Mus Czekoladowy:
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka kakao (prawdziwego)
  • szczypta soli
  • 30 g cukru
  • 160 ml śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • 3 białka 
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej + odrobina mleka
 Żelatynę umieścić w miseczce i zalać mlekiem tylko do przykrycia, wymieszać. Odstawić na 10 min. W garnuszku zagotować śmietankę. Dodać połamaną czekoladę. Odstawić na 1 minutę, aby się rozpuściła-  wymieszać. Dodać kakao i sól. Ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać podgrzaną tylko do uzyskania płynnej konsystencji żelatynę (nie doprowadzić do jej zawrzenia!)  Odstawić do przestudzenia. Do jeszcze ciepłej masy czekoladowej dodać żółtka. Wymieszać. Odstawić do wystudzenia, ale nie stężenia masy! W misie miksera ubić białka na sztywno, dodawać cukier partiami. Ubijać, aż kryształki cukru przestaną być wyczuwalne. Delikatnie wmieszać do masy czekoladowej. Natychmiast masę przelać na nasączone czekoladowe ciasto posmarowane dżemem z czarnej porzeczki. Wyrównać i przykryć pierwszym bezowym płatem. Lekko docisnąć. Odstawić w zimne miejsce. Przed wyłożeniem warstwy śmietankowej (patrz niżej) - bezę posmarować resztą dżemu porzeczkowego pozostawiając 2 wolne cm od brzegów bezy.

Składniki na Warstwę Śmietankową:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 duże łyżki śmietany 18%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej + odrobina mleka

Żelatynę zalać mlekiem tylko do przykrycia, wymieszać. Odstawić na 10 min. Śmietankę ubić na sztywno w międzyczasie dodając cukry. Dodać śmietanę 18% w dwóch turach za każdym razem krótko ubijając masę. Żelatynę podgrzać w mikrofali przez 4-5 s., tylko do uzyskania płynnej konsystencji. Do żelatyny dodać 1 łyżkę kremu - zmiksować i dolewać mieszankę do kremu, pod obroty miksera - cały czas ubijając masę. Na ciasto w formie, a mianowicie na posmarowany dżemem porzeczkowym pierwszy płat bezowy - wyłożyć cały krem śmietankowy. Wyrównać. Przykryć drugim płatem bezowym, lekko docisnąć. Odstawić w zimne miejsce. 

Składniki na Krem Baileys i Śmietankowy oraz maliny w galaretce:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 130 ml likieru baileys (schłodzonego)
  • 3 łyżeczki żelatyny deserowej (deserowej nie zalewamy wodą/mlekiem!)
  • maliny mrożone (ja użyłam około 15 sztuk)*
  • 1/2 opakowania galaretki malinowej
  • 1/2 szklanki wrzącej wody

Galaretkę zalać wrzątkiem, dobrze wymieszać. Przelać do szerokiego naczynia. Dodać zamrożone maliny - delikatnie wymieszać je tak, aby galaretka je oblepiła. Przekładać maliny na folię spożywczą. Schłodzić przez chwilę w lodówce. 

Śmietankę ubić na sztywno w międzyczasie dodając cukier.  Pod koniec dodać 1 łyżeczkę żelatyny deserowej. Krótko ubić masę. Podzielić masę na dwie części - jedną trochę większą. Do większej ilości kremu dodawać powoli likier baileys i żelatynę deserową (pozostałe 2 łyżeczki) - cały czas ubijając masę. Krem śmietankowy umieścić w rękawie cukierniczym (użyłam tylko M1), ozdobić wierzch tortu, następnie w rękawie umieścić krem baileys - ozdobić wierzch tortu. Ja wyciskałam różyczki z kremu śmietankowego i odstępach, po między nimi wykonałam różyczki z kremu bajleys. Na kremach poukładać maliny w galaretce. Schłodzić tort przez min. 10 godzin w lodówce. Kroić ostrym nożem.

*Można użyć świeżych malin - wtedy bez galaretki.

 

Podobne przepisy:

 Tort Morze i Plaża

https://natomamochote.blogspot.com/2020/08/tort-rajska-wyspa-tort-morze-i-plaza.html


Tort Topniejące Lody - Kremowo-Owocowa Letnia Fantazja 

https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/tort-topniejace-lody-kremowo-owocowa.html

 Tort Mango z Lustrzaną Glazurą

https://natomamochote.blogspot.com/2020/03/tort-mango-z-lustrzana-glazura.html

Tort Hiszpański z Bezami i Rumem

https://natomamochote.blogspot.com/2019/12/tort-hiszpanski-z-bezami-i-rumem.html

 Wuzetka na Ekstremalnie Czekoladowym Cieście


http://natomamochote.blogspot.com/2017/03/wuzetka.html

 Migdałowy Jabłecznik z Konfitura Różaną i Bitą Śmietaną

https://natomamochote.blogspot.com/2019/11/migdaowy-jabecznik-z-konfitura-rozana-i.html

 Orzechowy Tort Śmietankowy z Kajmakiem

https://natomamochote.blogspot.com/2018/09/orzechowy-tort-smietankowy-z-kajmakiem.html

Bezowy Tort Śmietankowy z Malinami

https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/bezowy-tort-smietankowy-z-malinami.html

Krem Maślany na Mleku Skondensowanym - Tynk do Tortów 

https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/krem-maslany-z-mlekiem-skondensowanym.html

Krem Maślany Milky Way - Tynk do Tortów Milky Way

https://natomamochote.blogspot.com/2020/08/krem-maslany-milky-way-tynk-do-tortu.html


 Torcik Budyniowy z Bitą Śmietaną i Galaretką z Truskawkami

https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/torcik-budyniowy-z-bita-smietana-i.html

Śmietankowo-Truskawkowy Tort Ombre

https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/smietankowo-truskawkowy-tort-ombre.html

Najlepszy Biszkopt do Tortów i Ciast Tortowych (Przepis II)


http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/najlepszy-biszkopt-do-tortow-i-ciast.html

Biszkopt do Tortów i Ciast Tortowych


http://natomamochote.blogspot.com/2018/01/biszkopt-do-tortow-i-ciast-tortowych.html

Tort Bezowy Melba

https://natomamochote.blogspot.com/2019/01/tort-bezowy-melba.html


Tort Śmietankowo-Jagodowy

https://natomamochote.blogspot.com/2018/09/tort-smietankowo-jagodowy.html

Tort Ananasowo-Kokosowy 


http://natomamochote.blogspot.com/2017/01/tort-ananasowo-kokosowy.html#more



Tort Raffaello (przepis I)

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/tort-raffaello-przepis-i.html

Czekoladowy Tort Rocher z Malinami

http://natomamochote.blogspot.com/2017/07/czekoladowy-tort-rocher-z-malinami.html

 
Tropikalny Tort Śmietankowo-Borówkowy

http://natomamochote.blogspot.com/2017/08/tropikalny-tort-smietankowo-borowkowy.html

http://natomamochote.blogspot.com/2017/02/budyniowy-torcik-malinowy-z-kremem.html


Trójkolorowy Tort Bezowy na Czekoladowym Spodzie

http://natomamochote.blogspot.com/2016/02/trojkolorowy-tort-bezowy-na.html#more


Ciasto Miodowe z Kremem Śmietankowym i Budyniowym

http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/ciasto-miodowe-z-kremami-smietankowym-i.html
Kostka Alpejska
https://natomamochote.blogspot.com/2019/01/kostka-alpejska.html#more

Kostka Hiszpańska

http://natomamochote.blogspot.com/2017/12/kostka-hiszpanska.html
 


10 komentarzy:

  1. FANTASTYCZNY Tort!! Przepyszny, wszystkim smakował

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie widzę w przepisie jak zrobić płaty bezowe? A na zdjęciu w przekroju tortu mam wrażenie że jest tylko jeden płat bezowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było w linku, ale może słabo widoczne. Już dodałam pełen opis na wstępie :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Ten tort na pewno byłby hitem na nie jednej imprezie firmowej. Wiele osób nie wyobraża sobie takich eventów bez słodkiego poczęstunku. W tym wypadku z pewnością tort byłby gwoździem imprezy, gdyż wygląda apetycznie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi smak narobiłaś! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Często wypróbowuje przepisy z tego bloga, polecam go serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)