Dziś przepis na makaron z pieczarkami i kawałkami piersi z kurczaka w kremowym sosie śmietankowym z dużą ilością natki pietruszki. To szybkie, bardzo łatwe do wykonania i przepyszne danie jednogarnkowe. Nie tylko wielbiciele dań z makaronem będą zachwyceni.
Jestem pewna, że w tej propozycji każdy znajdzie coś dla siebie.
Bardzo polecam!
Składniki:
- 3 duże piersi z kurczaka
- 1 przyprawa do kurczaka złocistego
- 3 cebule
- 12 pieczarek
- 500 g makaronu
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka domowego smalcu bez skwarek (tutaj przepis)
- 4 suszone grzyby
- 1/2 łyżeczki jarzynki
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 100 g serka topionego gouda
- 120 g sera żółtego gouda / edamski / morski
- sól do smaku
- mąka pszenna
- olej do smażenia
- 1 łyżka oliwy
- garść posiekanej świeżej natki pietruszki
- garść posiekanego świeżego koperku (można pominąć, lub dodać więcej natki)
Filety umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Zamarynować w przyprawie do kurczaka i 1 łyżce oliwy. Odstawić na 1 godz. W międzyczasie pokroić w plasterki oczyszczone pieczarki - przełożyć na patelnię i podsmażyć na małej mocy palnika do odparowania płynów. Dodać smalec i pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć do lekkiego zezłocenia. Odstawić.
Kawałki kurczaka obtoczyć w mące pszennej i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju (powinien pokrywać cieniutką warstwą powłokę patelni). Odsączyć na ręczniku papierowym i dodać do cebuli z pieczarkami posypując całość dużą ilością posiekanego koperku lub/i natki pietruszki. Wymieszać.
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem suszonych grzybów. Powinien być prawie miękki" - al'dente. Odcedzić. W blenderze umieścić śmietankę 30%, mleko, topiony serek, kurkumę, jarzynkę, podgotowane suszone grzyby oraz połowę sera żółtego pokrojonego na mniejsze kawałki. Zblendować. Umieścić w garnuszku i zagotować. Ewentualnie dosolić do smaku. Masę wymieszać z jeszcze ciepłym makaronem oraz kurczakiem z pieczarkami i cebulą. W nieprzywierającym naczyniu zagotować na najmniejszej mocy palnika cały czas mieszając. Gotować około 3-4 min., do lekkiego zredukowania sosu. Dodać pozostały ser żółty starty na małych oczkach. Wymieszać. Doprawić solą do smaku. Zdjąć z palnika i pozostawić danie pod przykryciem na 5 min. Podawać posypane natką pietruszki.
Podobne przepisy:
Pyszota. Mieliśmy wlaśnie na obiad. Dzięki za przepis. Fajny blog !
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie. Z przyjemnością spróbuje tego przepisu
OdpowiedzUsuńTakie makarony są genialne. Często robimy na obiad. Nie wiem czy bardziej smakował nam ten czy że szpinakiem. Super przepisy
OdpowiedzUsuńNie miałam pieczarek ale zrobiłam z mrożonych grzybami kurki, podgrzybki i wyszło też nieźle. Bardzo nam smakowało
OdpowiedzUsuńPychota, ale miałam za mało pieczarek. I tak wyszło pyszne, ale się poprawię następnym razem
OdpowiedzUsuńSuper przepis, idealny na obiad, bardzo lubię kurczaka ze szpinakiem, ale ta wersja tez jest świetna.
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń