Menu górne

Makaron z Pieczarkami i Kurczakiem w Sosie Śmietankowym


Dziś przepis na makaron z pieczarkami i kawałkami piersi z kurczaka w kremowym sosie śmietankowym z dużą ilością natki pietruszki. To szybkie, bardzo łatwe do wykonania i przepyszne danie jednogarnkowe. Nie tylko wielbiciele dań z makaronem będą zachwyceni.
 Jestem pewna, że w tej propozycji każdy znajdzie coś dla siebie. 
Bardzo polecam!


Składniki:
  • 3 duże piersi z kurczaka
  • 1 przyprawa do kurczaka złocistego
  • 3 cebule
  • 12 pieczarek
  • 500 g makaronu 
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka domowego smalcu bez skwarek (tutaj przepis)
  • 4 suszone grzyby
  • 1/2 łyżeczki jarzynki
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 100 g serka topionego gouda
  • 120 g sera żółtego gouda / edamski / morski
  • sól do smaku
  • mąka pszenna 
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka oliwy
  • garść posiekanej świeżej natki pietruszki
  • garść posiekanego świeżego koperku (można pominąć, lub dodać więcej natki)

Filety umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Zamarynować w przyprawie do kurczaka i 1 łyżce oliwy. Odstawić na 1 godz. W międzyczasie pokroić w plasterki oczyszczone pieczarki - przełożyć na patelnię i podsmażyć na małej mocy palnika do odparowania płynów. Dodać smalec i pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć do lekkiego zezłocenia. Odstawić.
Kawałki kurczaka obtoczyć w mące pszennej i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju (powinien pokrywać cieniutką warstwą powłokę patelni). Odsączyć na ręczniku papierowym i dodać do cebuli z pieczarkami posypując całość dużą ilością posiekanego koperku lub/i natki pietruszki. Wymieszać. 
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem suszonych grzybów. Powinien być prawie miękki" - al'dente. Odcedzić. W blenderze umieścić śmietankę 30%, mleko, topiony serek, kurkumę, jarzynkę, podgotowane suszone grzyby oraz połowę sera żółtego pokrojonego na mniejsze kawałki. Zblendować. Umieścić w garnuszku i zagotować. Ewentualnie dosolić do smaku.  Masę wymieszać z jeszcze ciepłym makaronem oraz kurczakiem z pieczarkami i cebulą. W nieprzywierającym naczyniu zagotować na najmniejszej mocy palnika cały czas mieszając. Gotować około 3-4 min., do lekkiego zredukowania sosu. Dodać pozostały ser żółty starty na małych oczkach. Wymieszać. Doprawić solą do smaku. Zdjąć z palnika i pozostawić danie pod przykryciem na 5 min.  Podawać posypane natką pietruszki.




Podobne przepisy:

https://natomamochote.blogspot.com/2019/07/makaron-ze-szpinakiem-i-kurczakiem.html

http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/spaghetti-bolognese.html

https://natomamochote.blogspot.com/2019/01/woska-lasagne-przepis-i.html


Spaghetti Carbonara


http://natomamochote.blogspot.com/2018/01/makaron-w-sosie-serowym-z-kurczakiem.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/azanki-z-kapusta-pieczarkami-i.html

Smażony Makaron Udon z Wieprzowiną po Chińsku i Warzywami

https://natomamochote.blogspot.com/2019/07/smazony-makaron-udon-z-wieprzownina-po.html
https://natomamochote.blogspot.com/2018/09/udka-w-sosie-smietankowo-pieczarkowym.html


http://natomamochote.blogspot.com/2017/03/kurczak-w-sosie-grzybowym.html

http://natomamochote.blogspot.com/2018/10/gulasz-z-podrobami.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/udka-z-kurczaka-w-pieczarkach-z-cebulka_30.html


http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/filet-z-kurczaka-i-kurki-w-sosie-serowo.html




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)