Menu górne

Śmietankowe Drożdżowe


Nawet nie wiece, jak ja uwielbiam, kiedy w domu pachnie pieczonym ciastem. Dziś przepis na z pozoru najzwyklejsze, a jednocześnie niezwykłe - niebiańsko śmietankowe, delikatne, aksamitne,  leciutkie, puszyste, miękkie, ale i wilgotne ciasto drożdżowe z waniliową kruszonką. Takie ciasto nie potrzebuje już żadnych dodatków, ale jeśli ktoś lubi - dla urozmaicenia - pysznie smakuje posmarowane nutellą, marmoladą lub domowymi dżemami. Ciasto jest łatwe do wykonania, ale i wymagające odrobiny pracy i .. konieczne włożonego serca. 
Idealne do herbaty (chociaż podobno nie powinno się ich łączyć... ale co tam) lub kawy.
To jest właśnie to, czym dom powinien pachnieć.


Składniki:
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej  
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 cukry waniliowe
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
 Składniki na Waniliową Kruszonkę:
  • 50 g masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1/3 szklanki cukru (lub troszkę mniej)
  • 1 cukier waniliowy
Zrobić rozczyn. Świeże drożdże pokruszyć do większej miski, wsypać 2 łyżki cukru, 2 łyżki przesianej mąki, wlać całe ciepłe mleko (nie gorącego, "zabijemy" drożdże) - wymieszać łyżką do połączenia, przykryć talerzem i odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia.
W tym czasie przesiać pozostałą mąkę do dużej miski (pamiętaj - ciasto podwoi objętość). Z jajek i żółtka, reszty cukrów ubić gęsty i puszysty kogel-mogel. Do przesianej mąki dodać podrośnięte drożdże, ubite jajka z cukrami, śmietankę i szczyptę soli - rozpocząć wyrabianie, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami przeznaczonymi do tego typu ciast. Po około 5 minutach, kiedy składniki się połączą, kontynuując pracę dodawać powoli strużką oleju. Po wykorzystaniu całego tłuszczu wyrabiać ciasto jeszcze około 8 minut. Powinno być pulchne, elastyczne, sprężyste, napowietrzone, gładkie.
Przykryć miskę czystą ściereczką lub talerzem i odstawić do podwojenia objętości (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 1 godz.
Dużą tortownicę wysmarować lekko olejem i oprószyć mąką.
Wyrośnięte Ciasto Drożdżowe dobrze, ale krótko zagnieść. Ciasto przełożyć do długiej keksówki. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40 min. Po 30 minutach posmarować wierzch ciasta ciepłym mlekiem.
Przygotować kruszonkę. Mąkę zagnieść z masłem na sypki proszek. Dodać cukry -  zagnieść opuszkami palców tworząc kruszonkę. Posypać wyrośnięte ciasto. 
Do nagrzanego piekarnika - 175* - wstawić ciasto drożdżowe. Piec około 55 min. Po 50 min. na blachę której piecze się ciasto w tortownicy wlać 1-2 szklanki wrzącej wody (uwaga!nie wcześniej!). Po 5-10 min. wyjąć ciasto. Natychmiast przykryć całe ciasto wilgotną lnianą ściereczką. Zdjąć po 15 - 20 minutach. 

5 komentarzy:

  1. Już czuję ten zapach. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Także upiekłam to śmietankowe, mieciutkie, puchate i delikatne no i faktycznie wilgotne ciasto. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze i wszędzie zjem. To pierwsze drożdżowe które mi się udało

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis znakomity ,ale ta woda wrząca ? na pewno ją wlać do formy w której piecze się ciasto ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Mega delikatnę, puszyste i wilgotne. Śmietankowe drożdżowe idealne

    OdpowiedzUsuń