Menu górne

Waniliowa Panna Cotta z Płynnym Toffee w Środku


Słynny włoski aksamitny deser. Panna Cotta rozpływa się w ustach, jest delikatna, lekka, śmietankowo-piankowi-waniliowa = przepyszna. 
Moja wersja tego deseru zawiera płynne toffi w środku. Dzięki temu jest jeszcze bardziej zaskakująca i wyjątkowa w smaku. Poezja - Bardzo polecam!


Składniki na 4-5 kokilek:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru waniliowego (cukier przechowywany w słoiku z laską wanilii)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4-5 plasterków banana 
  • domowy sos toffi (tutaj przepis)
Żelatynę zalać mlekiem tylko do przykrycia. Zamieszać i odstawić do napęcznienia. Pozostałe mleko, śmietankę i cukier wymieszać i podgrzewać w garnuszku na małym ogniu do zawrzenia. Zdjąć  z ognia. Dodać rozpuszczoną żelatynę (wkładamy na 5 sekund do mikrofali) i dokładnie wymieszać. Do kokilek nalać po 2 łyżki masy. Odstawić w chłodne miejsce do szybkiego stężenia*. Następnie do każdej kokilki włożyć pusty kieliszek - do góry nogami - i lekko docisnąć. Zalać prawie całą ciepłą masą śmietankową do 3/4 wysokości kokilek. Odstawić do stężenia w chłodne miejsce. Wyjąć kieliszki. W puste miejsce wlać sos toffi, przykryć plasterkiem banana i wyłożyć pozostałą masę śmietankową. Odstawić do całkowitego stężenia. Przechowywać w chłodzie.
Przed podaniem kokilki umieścić w naczyniu z gorącą wodą - na 1-2 min. Po czym wyłożyć na talerzyk. 

*deser wkładałam w każdym z etapów przygotowania do lodówki, aby stężał szybciej niż masa śmietankowa w garnuszku, która potrzebna będzie także do zalania warstwy toffi.

3 komentarze:

  1. Zrobiłam z czekoladą w środku i przykrywamy suszonymi śliwkami. Najlepszy deser w ciągu ostatnich tygodni :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszło! A bałam się jak nie wiem. Dzieci były zaskoczone ze coś wypływa z środka. Pyszne, delikatne i do powtórzenia. Super

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne :) u mnie z czekaladową masą krówka :)

    OdpowiedzUsuń