Odkąd w McDonaldzie pojawiło się McFlurry o smaku Hit obsesyjnie myślę o tych lodach. Są tak dobre, ze nie mogłam oprzeć się pokusie i spróbować wykonać ich w domu.
To doskonały sposób nie tylko na smaczną ochłodę w upały, ale i wykorzystanie żółtek (mi z Kremu Ptysiowego (przepis) zostało ich sporo więc nic nie stało na przeszkodzie. Przepis zaczerpnęłam i zmodyfikowałam z cudownych Moich Wypieków.
Lody pysznie smakują z sosem Toffi. Jesli macie maszynkę do lodów - nie zastanawiajcie się ;)
Jeśli - jak ja - jej nie posiadacie, czeka Was troszkę więcej pracy
No, ale na upały nie ma nic lepszego niż zimne lody :)
- 1/2 opakowania ciastek hit (waniliowych z czekoladą)
- 300 ml mleka 3,2%
- 500 ml śmietanki 30%
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 żółtka
Do garnka z grubym dnem wlać mleko, śmietankę, wsypać cukier waniliowy. Podgrzewać, doprowadzić do wrzenia i odstawić. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Kontynuując ubijanie dodać do masy jajecznej powoli, połowę gorącego mleka ze śmietanką . Dobrze połączyć. Pozostałą część zagrzać ponownie, dodać masę jajeczną i na małym ogniu podgrzewać, często mieszając. Tuż przed zawrzeniem zdjąć natychmiast z ognia. Maksymalna temperatura powinna wynosić 95*, wyższa spowoduje, że masa się zważy. Wystudzić. Schłodzić do temperatury lodówkowej.
Następnie ubić, napowietrzyć masę i wstawić do zamrażarki na 30 min. Po tym czasie ponowić ubijanie i znów zamrażać przez 30 min. Czynność powtarzać przez 3-4 godziny, aż masa stanie się gęstawa, napuszona. Wtedy wymiksować pokruszone ciasteczka hit. Zamrozić. Około 20 minut przed podaniem pudełeczko z lodami najlepiej zostawić w temperaturze pokojowej - lody domowe nie zawierają ulepszaczy więc zamarzają ;) Pysznie smakują z sosem Toffi.
Super lody, wyglądają przegenialnie!
OdpowiedzUsuńŚwietnie się czyta twoje wpisy
OdpowiedzUsuń