Menu górne

Dżem Rabarbarowo-Bananowy


 Hit wśród dżemów słodko-kwaśnych. 
Wspaniały, pyszny, rewelacyjny. 
Nie wiem jak to się stało, że do tej pory tego przepisu zabrakło na blogu.
Słodkie banany i kwaskowy malinowy rabarbar - połączenie idealne. 
Jeśli nie wierzycie mi na słowo, przekonacie się sami. 
Dżem sprawdza się idealnie jako dodatek do naleśników, placków, słodkich omletów czy nawet gofrów. Często wykorzystuję go także do przełożenia ciast z kremem, 
ale i znam takich którzy jedzą go prosto ze słoiczka ;) 
Bardzo polecam!


Składniki na 8-9 słoiczków:
  • 1,5 kg obranych bananów
  • 1,5-2 kg rabarbaru malinowego
  • 750 g cukru żelującego 3:1 (użyłam Diamant)
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka cukru (ewentualnie)
  • 1 cukier waniliowy
Obrane banany pokroić w plasterki o grubości około 1-2 cm (nie za cienkie). Umieścić w garnku i zalać sokiem z cytryny. Wymieszać. Rabarbar umyć i pokroić w 2-3 cm kawałki. Dodać do bananów i zasypać cukrami. Przykryć garnek pokrywką, odstawić na około 6 godzin w chłodne miejsce. 
Kiedy w garnku pojawi się spora ilość soku, umieścić go na średniej mocy palnika i od czasu do czasu mieszając doprowadzić do zawrzenia. Gotować około 2-3 min, po czym można już napełniać gorącym dżemem wyparzone słoiczki. Zakręcić i natychmiast odwrócić do góry dnem. Po około 30 min. ponownie odwrócić - już nakrętką ku górze. Przechowywać w chłodnym miejscu.

*można także (dla pewności) napełnione słoiczki umieścić w garnku z gotującą się wodą - na spodzie należy umieścić ściereczkę, aby słoiczki się nie potłukły. Gotować około 5-7 min. po czym wyjąć, dokręcić i odwrócić do góry dnem. Reszta jak wyżej.

1 komentarz:

  1. Polecam! Wyszło mi 8 słoików i juz wiem ze trzeba będzie dorobić :-)

    OdpowiedzUsuń