Domowa, pyszna, lekka i zdrowa wersja popularnego deseru ryżowego w kubeczkach.
Ryż na mleku ma kremową, delikatną konsystencję. Każde ziarenko otulone gęstym mlecznym sosem w połączeniu ze słodko-kwaśnymi truskawkami w żelu smakuje rewelacyjnie. Możecie podawać go na wiele sposobów z różnymi dodatkami. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
Pyszny jako deser, ale i śniadanie lub kolacja.
Przygotowanie to tylko chwila, a warto! Bardzo polecam!
Składniki na 4 porcję:
- 1 szklanka ryżu białego
- 4 szklanki mleka (lub więcej)
- 3 łyżki cukru
- 2 cukry waniliowe lub waniliowy syrop
- 800 g świeżych truskawek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1-2 łyżki cukru + 3 łyżeczki soku z cytryny
Truskawki umyć i odszypułkować. Odłożyć kilka z nich na bok. Resztę pokroić w ćwiartki, zasypać 1 łyżką cukru. Odstawić na 1 godz. Po tym czasie przełożyć na patelnię (razem z sokiem który puściły). Zagotować i dodać sok z cytryny i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w odrobinie wody. Energicznie zamieszać, ewentualnie dosłodzić i zdjąć z ognia.
Ryż zalać dwiema szklankami mleka, dodać cukry i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż płyn odparuje. Co jakiś czas zamieszać. Następnie dodać kolejne dwie szklanki mleka. Gotować, aż ryż będzie miękki, otulony białym waniliowym sosem. Ewentualnie dodać odrobinę więcej mleka. W Gorący ryż przełożyć do pucharków. Przykryć masą truskawkową i udekorować odłożonymi truskawkami. Podawać na gorąco lub zimno (mi najbardziej smakuje w tej wersji dobrze schłodzony ;)
Prawie 30 min gotowałam ten ryż... w końcu zmiękł ale warto było. Bardzo nam smakował, chociaż truskawki juz mocno zdrożały to powtórzę - warto. Dobrze razem się uzupełniają. Mam tylko pytanie czy mogę zrobić pół na pół z wodą? Czy ten mleczny sosik ktory otula ziarenka jak to Pani slicznie ujęła, straci na smaku? Bo pyszny jest :)
OdpowiedzUsuńMożna zrobić pół na pół z wodą, ale sos ryżowo-mleczny może stracić trochę na smaku, kolorze i konsystencji. Lepiej na samym mleku, żeby nie wyszedł wizualny krochmal ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić z truskawek mrożonych?
OdpowiedzUsuńTak :) Ale ja bym rozmrożone truskawki zblendowała, zagotowała krótko z cukrem - później jak w przepisie wyżej. Na końcu dodałabym do takiego ala dżemu kilka pokrojonych mrożonych truskawek :)
UsuńDo czego jeszcze pasuje taki ryż ? Chodzi mi o owoce
OdpowiedzUsuńDo prażonych jabłek - można też dodać rodzynki i cynamon. Świetnie smakuje również z jagodami, brzoskwiniami czy malinami. Polecam także wersję z budyniem waniliowym :) Pozdrawiam!
UsuńUwielbiam taki ryż!<3
OdpowiedzUsuń