Menu górne

Domowa Bananowa Gronola



Domowa gronola to przepis na zdrowe, doskonałe śniadanie. Pyszna, chrupiąca, bananowo-kokosowa z mleczkiem skondensowanym, idealnie komponuje się z jogurtem i sosem toffi.  
Dzięki niej poranne wstawanie z łóżka nabierze sensu ;)
 
Składniki na 2 litry gronoli:
  • 600 g płatków owsianych
  • 2-3 łyżki płatków kukurydzianych
  • 100 g ziaren sezamu (jasnego)
  • 1 zmielony duży banan z łyżeczką soku z cytryny
  • 5-6 łyżek mleka skondensowanego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 100 g jasnego trzcinowego cukru
  • 250 g orzechów: nerkowca, laskowe, ziemne (wybrałam w większości ziemne solone)
  • 1 łyżeczka soli 
Dodatki do gotowej gronoli: sos toffi, suszone plasterki bananów, rodzynki, jogurt grecki / naturalny.

Rodzynki odłożyć na bok – dodane zostaną po „upieczeniu gronoli”. Orzechy posiekać (nie za drobno) dodać do pozostałych składników i zagnieść tworząc kruszonkę - na końcu dodając płatki kukurydziane. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* . Piec przez około 40 minut. Wystudzić, dodać rodzynki. Wymieszać. Idealne z jogurtem naturalnym i sosem toffi. 

5 komentarzy:

  1. Wychodzi najlepsza śniadaniowa gronola ! Świetny przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Była na śniadanie :) dodaje energii i uśmiechu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lepsza od sklepowej. Też idę za Panią i polewam sosem toffi

    OdpowiedzUsuń
  4. A płatki takie na miodzie mogą być

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)