Menu górne

Ciasto Raffaello na Krakersach



Ciasto Raffaello - oszałamiające w smaku, uzależniające, aksamitne, delikatne, pyszne.
Kontrowersyjne połączenie słonych krakersów i słodkiego kremu kokosowego okazuje się połączeniem doskonałym. Nie, nie jest słone ;) 
Warto, oj warto się przełamać, zaryzykować i zrobić to pyszne, delikatne ciasto.
 Jego przygotowanie jest łatwe i szybkie. Na pierwszy plan wysuwa się smak przypominający pralinki Raffaello, ale doszukałam się nawet nuty przypominającej mi ciasto miodowe (przepis).  
Jedno jest pewne - jest pyszne, piękne i trudno poprzestać na jednym kawałku. 
Do kawy Raffaello Caffe Macchiato (przepis) - idealne / obowiązkowe (odpowiednie skreślić).

Składniki:
  • 3 paczki krakersów (użyłam Lajkonik)
  • 1 litr mleka 2%
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 150 g wiórków kokosowych
Wiórki (100g) przełożyć na suchą patelnię i krótko podgrzać na małej mocy palnika - nie powinny się zezłocić, ani przyrumienić a stać bardziej białe i uwolnić aromat. 
Przygotować krem kokosowo-śmietankowy. Odlać 3/4 szklanki mleka i rozpuścić w nim budyń i mąkę, resztę zagotować z cukrem. Dodać 1 szklankę śmietanki. Wymieszać i lekko zagotować. Wlać budyń i energicznie mieszać na małej mocy palnika do uzyskania gęstej konsystencji (około 1-2 min). Przelać do miseczki, przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić przez min. 1 godz. Pozostałą śmietankę ubić na sztywno. Dodawać stopniowo, łyżka po łyżce schłodzoną masę budyniową. Początkowo mogą pojawiać się grudki, później znikną. Masa powinna być bardzo gęsta i jednolita. Wmieszać do masy wiórki kokosowe. Masę podzielić na trzy części. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywcza. Wyłożyć pierwszą warstwę krakersów i masy kokosowo-śmietankowej. Wyrównać. Przykryć kolejną warstwą krakersów, po czym wyłożyć drugą część kremu. Wyrównać. Przykryć krakersami i przełożyć ostatnią warstwę kremu. Wyrównać. 
Pozostałe wiórki kokosowe (50g) umieścić na suchej patelni i na małej mocy palnika zezłocić. Przestudzić i posypać wierzch ciasta. Schłodzić przez całą noc w lodówce. 

* Dla prawdziwych wielbicieli kokosowo-śmietankowych smaków - idealne do Kawy Raffaello Caffe Macchiato:

http://natomamochote.blogspot.com/2017/01/raffaello-caffe-macchiato.html

6 komentarzy:

  1. Wyszło super i to na krakersach. Nie pomyślałabym ze smakowo wyjdzie tak dobrze. Niedługo znów zrobię. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakuje jak duże raffaello ♡

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonałe. Szybko się robi i bardzo wszystkim smakuje. Robiłam kiedyś w innej wersji ale ta jest smaczniejsza

    OdpowiedzUsuń
  4. Można zrobić z herbatniki i jedna warstwę przełożyć dzemem? Tylko jaki by tu pasował?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już nie będzie to samo ;) Krakersy tu pasują najlepiej. Ale oczywiście można zrobić z herbatnikami typu petitki, a dżem - może konfitura malinowa? Do kokosa chyba pasuje najbardziej. Albo truskawkowa. Pozdrawiam!

      Usuń