Menu górne

Kotlety Mielone z Grilla


Tradycyjne, domowe kotlety mielone. Z dodatkiem cebuli, pieprzu i lubczyku, który nadaje im cudownego smaku.. przecież nie bez przyczyny do np. tatara dodaje się bulionu :) 
Mięso wieprzowe, wieprzowo-wolowe dobre jest do smażenia zarówno na oleju jak świetnie sprawdzi się na grillu.
Z kolej mięso mielone z indyka najlepsze jest na grilla, grzechem byłoby umieścić je na patelni z tłuszczem - tutaj nie ma się co wytapiać, a kotlety niepotrzebnie tylko wchłonęłyby kalorie. Idealne do przyrządzania hamburgerów lub jako dodatek do młodych ziemniaków, pampuchów, kopytek...
Jednak, jedno jest pewne - każdy wybór będzie dobry :)


Składniki:
  • 1,5 kg mięsa mielonego z indyka / wieprzowego np. od szynki / wołowo-wieprzowego
  • 2 duże cebule + odrobina masła
  • liście świeżego lubczyku (około 8 sztuk lub więcej)
  • pieprz (ja dodaje około 2 płaskie łyżeczki ;)
  • sól (około 1 łyżeczki)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
Cebulkę obrać, posiekać w kostkę i podsmażyć na odrobinie masła, można podlać wodą. Po pewnym czasie dodać dużą szczyptę soli i cukier. Potrzymać jeszcze chwilkę na ogniu - cebula powinna być miękka, kremowa, ewentualnie lekko zezłocona. Lekko przestudzić. Do mięsa dodać podsmażoną cebulę, jajko, posiekany lubczyk, pieprz, sól - dobrze wymieszać, zagniatać mięso na kotlety około 5 minut. Po tym czasie formować kotlety, można zwilżać odrobiną wody ręce, aby mięso nie przyklejało się do rąk. Umieścić kotlety na lekko posmarowanej tłuszczem tacy i wstawic do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie można je lekko spłaszczone wrzucić na grilla.
 Decyzję musicie podjąć sami :)


2 komentarze:

  1. Jedliśmy do kopytkami i kapusty z grochem. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe najlepsze. Wszystkim smakowały.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)