Menu górne

Kotlety Mielone


Tradycyjne, domowe kotlety mielone. Z dodatkiem cebuli, pieprzu i lubczyku, który nadaje im cudownego smaku.. przecież nie bez przyczyny do np. tatara dodaje się bulionu :) 
Mięso wieprzowe, wieprzowo-wolowe dobre jest do smażenia zarówno na oleju jak świetnie sprawdzi się na grillu.
Z kolej mięso mielone z indyka najlepsze jest na grilla, grzechem byłoby umieścić je na patelni z tłuszczem - tutaj nie ma się co wytapiać, a kotlety niepotrzebnie tylko wchłonęłyby kalorie. Idealne do przyrządzania hamburgerów lub jako dodatek do młodych ziemniaków, pampuchów, kopytek...
Jednak, jedno jest pewne - każdy wybór będzie dobry :)




Składniki:
  • 1 kg mięsa mielonego z indyka / wieprzowego np. od szynki / wołowo-wieprzowego
  • 2 duże cebule + odrobina masła
  • liście świeżego lubczyku (około 7 sztuk lub więcej)
  • pieprz (ja dodaje około 2 płaskie łyżeczki ;)
  • sól (około 1 łyżeczki)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • 1/2 szklanki mleka
  • olej do smażenia 
Cebulkę obrać, posiekać w kostkę i podsmażyć na odrobinie masła, można podlać wodą. Po pewnym czasie dodać dużą szczyptę soli i cukier. Potrzymać jeszcze chwilkę na ogniu - cebula powinna być miękka, kremowa, ewentualnie lekko zezłocona. Lekko przestudzić. Bułkę umieścić w naczyniu i zalać ciepłym mlekiem. Poczekać, aż "wypije" całe mleko i się rozmoczy. Następnie dodać mięso mielone, podsmażoną cebulę, jajko, posiekany lubczyk, pieprz, sól - dobrze wymieszać, zagniatać mięso na kotlety około 5 minut. Po tym czasie formować kotlety, można zwilżać odrobiną wody ręce, aby mięso nie przyklejało się do rąk. Kotlety z indyka najlepsze są z grilla. Mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe najlepiej smażyć na mocno rozgrzanym oleju, później na średniej mocy palnika. Z patelni przekładać na papierowy ręcznik. 
 Decyzję musicie podjąć sami :)


1 komentarz:

  1. Jedliśmy do kopytkami i kapusty z grochem. Pycha!

    OdpowiedzUsuń