Tradycyjne, domowe kotlety mielone. Z dodatkiem cebuli, pieprzu i lubczyku, który nadaje im cudownego smaku.. przecież nie bez przyczyny do np. tatara dodaje się bulionu :)
Mięso wieprzowe, wieprzowo-wolowe dobre jest do smażenia zarówno na oleju jak świetnie sprawdzi się na grillu.
Z kolej mięso mielone z indyka najlepsze jest na grilla, grzechem byłoby umieścić je na patelni z tłuszczem - tutaj nie ma się co wytapiać, a kotlety niepotrzebnie tylko wchłonęłyby kalorie. Idealne do przyrządzania hamburgerów lub jako dodatek do młodych ziemniaków, pampuchów, kopytek...
Jednak, jedno jest pewne - każdy wybór będzie dobry :)
Składniki:
- 1,5 kg mięsa mielonego z indyka / wieprzowego np. od szynki / wołowo-wieprzowego
- 2 duże cebule + odrobina masła
- liście świeżego lubczyku (około 8 sztuk lub więcej)
- pieprz (ja dodaje około 2 płaskie łyżeczki ;)
- sól (około 1 łyżeczki)
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 jajko
Cebulkę obrać, posiekać w kostkę i podsmażyć na odrobinie masła, można podlać wodą. Po pewnym czasie dodać dużą szczyptę soli i cukier. Potrzymać jeszcze chwilkę na ogniu - cebula powinna być miękka, kremowa, ewentualnie lekko zezłocona. Lekko przestudzić. Do mięsa dodać podsmażoną cebulę, jajko, posiekany lubczyk, pieprz, sól - dobrze wymieszać, zagniatać mięso na kotlety około 5 minut. Po tym czasie formować kotlety, można zwilżać odrobiną wody ręce, aby mięso nie przyklejało się do rąk. Umieścić kotlety na lekko posmarowanej tłuszczem tacy i wstawic do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie można je lekko spłaszczone wrzucić na grilla.
Kotlety Mielone są idealnym dodatkiem do młodej kapusty i młodych ziemniaków z koperkiem (przepis tutaj), pyszne także z kopytkami i zasmażaną kapustą (przepis tutaj), czy surówkami (pomysły tutaj), kefirem.
Decyzję musicie podjąć sami :)
Jedliśmy do kopytkami i kapusty z grochem. Pycha!
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze. Wszystkim smakowały.
OdpowiedzUsuń