


Dziś przepis na Krucho-drożdżowe rogaliki, o które tak prosiliście ;) Tak jak w poprzednich przepisach - ciasto zagniatamy dzień wcześniej, najlepiej wieczorem. Wstawiamy do lodówki, a rano zabieramy się do formowania rogalików i pieczenia. Tym razem wersja z domowymi prażonymi i lekko karmelizowanymi jabłkami, które także znacie z bloga :) Nie muszę pisać, że rogaliki smakują przepysznie, to już wiecie ;) Jeśli chcecie możecie posypać je cukrem pudrem z cynamonem, albo dodać trochę cynamonu do jabłuszek :)
Składniki na 40 rogalików:
- 50 g drożdży świeżych (dużo, ale nie będzie ich czuć w smaku)
- 3 szklanki mąki
- 330 g śmietany 18%
- 200 g masła (dobrej jakości, żadne margaryny!)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- szczypta soli
- 1 duże żółtko
- 1 duży litrowy słoik prażonych, karmelizowanych jabłek (tutaj przepis)
- cukier puder do posypania rogalików
- mąka do podsypywania ciasta (tylko tyle ile trzeba, im mniej tym zawsze lepiej)
- 1/4 szklanki mleka, 1 żółtko, 1 łyżeczka masła - mieszanka do posmarowania
Drożdże pokruszyć do miski, dodać 1/4 szklanki śmietany i 2 łyżki cukru pudru - wymieszać do połączenia się składników i rozpuszczenia drożdży. Przykryć miskę talerzykiem i odstawić na 15 min. W międzyczasie przesiać mąkę do misy miksera. Dodać sol i pozostałe cukry oraz pokrojone zimne masło. Zagnieść tworząc sypką masę. Dodać resztę śmietany i żółtko oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiać ciasto mikserem z końcówkami do drożdżowego około 5-7 minut, aż stanie się bielsze, pulchne, dobrze napowietrzone i lekkie. Następnie wyrabiać przez chwilkę ręcznie. Miskę z ciastem szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 10-13 godzin - najlepiej na całą noc.
Po tym czasie w garnuszku rozpuścić
masło. Dodać zimne mleko, wymieszać. Do letniej mieszaniny dodać żółtko. Wymieszać do połączenia i smarować rogaliki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190* i piec 20-25 min. do zezłocenia. Wyjąć i jeszcze gorące - na blaszce - posypać cukrem pudrem. Po kilku minutach można je przekładać (wcześniej byłoby to trudne - gorącesą na prawdę bardzo delikatne :)
Podobne przepisy:
Rogaliki Krucho-Drożdżowe z Marmoladą
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Domowym Budyniem
Croissanty - Tradycyjne Francuskie Rogale Maślane
Drożdżówki z Jabłkami i Cynamonową Kruszonką
Drożdżowe Rogaliki z Czekoladą i Orzechową Kruszonką
Rogaliki Krucho-drożdżowe z Serem
Mam pytanie. W niektórych Twoich przepisach na rogaliki jest smalec a w innych nie ma.. Nie chciałbym coś źle zrobić:)
OdpowiedzUsuń