Menu górne

Szarlotka z Bitą Śmietaną


Kolejny przepis na cudowną Szarlotkę z Bitą Śmietaną. Jednak tym razem w nieco innej odsłonie. Kruche, ale jednocześnie miękkie i delikatne ciasto otulające słodkie jabłkowe nadzienie. A to wszystko pod warstwą bitej śmietany ze skarmelizowanym cukrem. Bardzo polecam!

Składniki na Delikatne Kruche Ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4-5 żółtek (białka można zamrozić i wykorzystać później do bez / bezy)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 3 łyżki mleka
Masło zagnieść z mąkami przesianymi wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier - połączyć. Następnie dodać pozostałe składniki i mikserem z odpowiednimi końcówkami miksować około 1 min. do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie części (jedna z nich może być nieco większa - na spód). Zawinąć kule w folię i schłodzić przez min. 2 godz.  Dużą prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem - dno i boki. Po tym czasie rozwałkować kolejno każdą kulkę ciasta na kształt blaszki. Przełożyć pierwszą część ciasta, po czym ponakłuwać ją widelcem. Następnie przełożyć przestudzone, wcześniej przygotowane jabłka - wyrównać i przykryć drugą częścią ciasta. Ponakłuwać wierzch widelcem i wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180*. Piec około 50 min., po czym zmniejszyć temperaturę do 150* i piec około 15-20 min. Wyjąć ciasto i pozostawić do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc).

Składniki na Nadzienie Jabłkowe:
  • 1 duży słoik (litrowy) domowych prażonych jabłek (karmelizowanych)
  • 5 dużych jabłek (np. Gloster, Kortland, Alwa)
  • 1/2 szklanki cukru (lub mniej)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1/3 szklanki wody
Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę. Przełożyć na ceramiczną, głęboką patelnię. Dodać wodę, cukier i sok z cytryny.  Podgrzewać mieszając od czasu do czasu, aż jabłka lekko zmiękną i puszczą sok. Zdjąć z ognia. Dodać jabłka ze słoika i cynamon, a następnie kaszę mannę. Dobrze wymieszać nadzienie i pozostawić do przestudzenia.



Składniki na Warstwę Śmietankową z skarmelizowanym Cukrem:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny deserowej 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki wody
Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając 3-4 łyżki cukru. Następnie dodać żelatynę i dobrze zmiksować. 
Za pomocą rękawa cukierniczego wyłożyć bitą śmietanę na ciasto. Wstawić do lodówki / w chłodne miejsce na min. 30 min. 

Na ceramicznej patelni umieścić 1/2 szklanki cukru i wodę. Wymieszać i ugotować złoty, gęsty syrop (do nitki). Natychmiast maczając łyżkę w syropie tworzyć kleksy na bitej śmietanie. Syrop jest gorący, ciągnący się - należy to robić energicznie, z wysokości około 20 cm. nad ciastem. Ciasto wstawić ponownie do lodówki na min. 2 godz. 

3 komentarze:

  1. Pyszne, mięciutkie i kruchutkie, nie za słodkie ... idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bita śmietana i jabłka na tym mieciutkie cieście. . Mmmmmm :) będę powtarzać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre kruche ciasto, wykorzystam i w innych wypiekach. Szarlotka pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń