Kolejny przepis na cudowną Szarlotkę z Bitą Śmietaną. Jednak tym razem w nieco innej odsłonie. Kruche, ale jednocześnie miękkie i delikatne ciasto otulające słodkie jabłkowe nadzienie. A to wszystko pod warstwą bitej śmietany ze skarmelizowanym cukrem. Bardzo polecam!
Składniki na Delikatne Kruche Ciasto:
- 5 żółtek (białka można zamrozić i wykorzystać do bezy)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 200 g masła prawdziwego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło zagnieść z mąką wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier - połączyć. Następnie dodać pozostałe składniki. Szybko, ale dokładnie zagnieść ciasto. Następnie podzielić na dwie części (jedna z nich może być nieco większa - na spód). Zawinąć kule w folię i schłodzić przez min. 2 godz. - większą część w lodówce, a mniejszą zamrozić.
Dużą prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem - dno i boki. Po tym czasie rozwałkować większą kulę ciasta na wielkość blaszki. Przełożyć do formy i ponakłuwać widelcem. Następnie przełożyć przestudzone, wcześniej przygotowane jabłka - wyrównać. Na wierzch zetrzeć zamrożoną mniejszą część ciasta. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 210*. Po 10 min. zmniejszyć temperaturę do 175*. Piec około 50 min., po czym zmniejszyć temperaturę do 150* i piec około 15-20 min. Wyjąć ciasto i pozostawić do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc).
Dużą prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem - dno i boki. Po tym czasie rozwałkować większą kulę ciasta na wielkość blaszki. Przełożyć do formy i ponakłuwać widelcem. Następnie przełożyć przestudzone, wcześniej przygotowane jabłka - wyrównać. Na wierzch zetrzeć zamrożoną mniejszą część ciasta. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 210*. Po 10 min. zmniejszyć temperaturę do 175*. Piec około 50 min., po czym zmniejszyć temperaturę do 150* i piec około 15-20 min. Wyjąć ciasto i pozostawić do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc).
Składniki na Nadzienie Jabłkowe:
- 1 duży słoik (litrowy) domowych prażonych jabłek (karmelizowanych)
- 5 dużych jabłek (np. Gloster, Kortland, Alwa)
- 1/2 szklanki cukru (lub mniej)
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki kaszy manny
- 1/3 szklanki wody

Składniki na Warstwę Śmietankową z skarmelizowanym Cukrem:
- 500 ml śmietany 30%
- 3-4 łyżki cukru
- 1 czubata łyżeczka żelatyny deserowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki wody

Za pomocą rękawa cukierniczego wyłożyć bitą śmietanę na ciasto. Wstawić do lodówki / w chłodne miejsce na min. 30 min.
Na ceramicznej patelni umieścić 1/2 szklanki cukru i wodę. Wymieszać i ugotować złoty, gęsty syrop (do nitki). Natychmiast maczając łyżkę w syropie tworzyć kleksy na bitej śmietanie. Syrop jest gorący, ciągnący się - należy to robić energicznie, z wysokości około 20 cm. nad ciastem. Ciasto wstawić ponownie do lodówki na min. 2 godz.
Pyszne, mięciutkie i kruchutkie, nie za słodkie ... idealne :)
OdpowiedzUsuńBita śmietana i jabłka na tym mieciutkie cieście. . Mmmmmm :) będę powtarzać :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre kruche ciasto, wykorzystam i w innych wypiekach. Szarlotka pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuńMusze zrobić skoro tak zachwalacie :-) wygląda ślicznie
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna szarlotka :)
OdpowiedzUsuńCiasto dobre, wręcz porywające. Super przepis
OdpowiedzUsuńPyszna :) dodałam też gruszki i polałam czekoladą bita śmietanę.
OdpowiedzUsuńNigdy nie prażę jabłek do szarlotki.Jabłka starte na tarce są o wiele lepsze.Nie lubię takich ciapowatych ale to rzecz gustu.
OdpowiedzUsuńNigdy nie używam surowych tartych jabłek bo właśnie wtedy robi się papka i takie są dla mnie ciapowate ;) Prażone jabłka są w kawałkach z lekko skarmelizowaną otoczką. Nie stają się musem po upieczeniu. A wcześniejsze prażenie uwydatnia ich smak :) Ale każdy ma inne preferencje i smak. Mimo to, polecam wypróbować. Pozdrawiam serdecznie!
UsuńBardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńJabłka, kruche ciasto i bitą śmietaną to nasza rodzinna pełnia szczęścia na zimę
OdpowiedzUsuń