Kolejny przepis na Pizzę na Cienkim Cieście. Jest chrupiące od spodu i miękkie, delikatne w środku. To mój ulubiony przepis, którego nie zastąpiłabym żadnym innym. Tym razem proponuję Wam pizzę z salami, pieczarkami, cebulą i papryką. Niezbędny będzie domowy sos pomidorowy i dobry żółty ser (min. 40% tłuszczu). Bardzo polecam!





- 25 g drożdży świeżych
- 1 kg mąki pszennej do pizzy (używam Primo Gusto)
- 1 małe rozbełtane jajko lub 1/2 dużego
- 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody (lub trochę mniej - trzeba wyczuć :)
- 4-5 łyżek oliwy lub oleju (użyłam o smaku czosnku, bazylii i suszonych pomidorów)
- 1 i 1/3 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki cukru
Dodatki (ilość wedle uznania):
- sos pomidorowy z tego przepisu
- żółty ser min. 40% tłuszczu
- cebula
- salami
- papryka czerwona
Mąkę
przesiać do dużej miski. Wymieszać z solą. Drożdże pokruszyć do miski,
dodać cukier, łyżkę mąki i 1 szklankę ciepłej wody - wymieszać. Do mąki
dodać rozbełtane jajko, rozpuszczone drożdże, oliwę i większość ciepłej
wody. Zagniatać ciasto do momentu, aż będzie odchodziło do rąk. Powinno
być lśniące, elastyczne, miękkie. W razie potrzeby dodać pozostałą wodę.
Można pomóc sobie mikserem z odpowiednimi końcówkami, ale pod koniec i
tak należy zagniatać ciasto ręcznie przez 1-2 minuty. Miskę z ciastem
przykryć talerzem i odstawić na 1 godz. 30 min. do podwojenia objętości
(najlepiej w ciepłe, ciemne miejsce).

Przełożyć ciasto na blaszkę.
Lekko porozciągać palcami.
Posmarować sosem pomidorowym zostawiając 0,5 cm od brzegu. Posypać startym serem, a następnie rozłożyć
pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, plasterki salami, podłużne kawałki papryki i plasterki pieczarek. Całość ponownie posypać serem. Pizzę wstawić do
piekarnika nagrzanego do 280* na środkowy poziom.
Po
zamknięciu drzwiczek natychmiast zmniejszyć temperaturę do 250*. Piec
pizzę przez około 6-10 min.
Do zarumienienia brzegów i przypieczenia
wierzchu. Pizzę piekę w piekarniku na funkcji gorące powietrze i dolna
grzałka.
Na pewno zrobię !
OdpowiedzUsuńRobiłam już to ciasto na pizze z Pani bloga i szczerze polecam.
OdpowiedzUsuńTen dip do ciasta wygląda jak z bajki jakieś. Cudne :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Warto wspierać takie blogi. Obyś robiła więcej takich wpisów :)
OdpowiedzUsuńDziękuję !!! :) Wkrótce pojawią się kolejne przepisy :)
OdpowiedzUsuńRobiłem już inne pizze w domu, ale po wyprobowaniu tego przepisu na pewno go nie zmienie! Pizza wyszła po prostu idealna. Lepsza niż w niejednej pizzeri. Polecam każdemu.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Dziękuję za komentarz :)
Usuń