Kolejny przepis na Pizzę na Cienkim Cieście. Jest chrupiące od spodu i miękkie, delikatne w środku. To mój ulubiony przepis, którego nie zastąpiłabym żadnym innym. Tym razem proponuję Wam pizzę z salami, pieczarkami, cebulą i papryką. Niezbędny będzie domowy sos pomidorowy i dobry żółty ser (min. 40% tłuszczu). Bardzo polecam!
Składniki na 3 duże pizze:
- 25 g drożdży świeżych
- 1 kg mąki pszennej do pizzy (używam Primo Gusto)
- 1 małe rozbełtane jajko lub 1/2 dużego
- 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody (lub trochę mniej - trzeba wyczuć :)
- 4-5 łyżek oliwy lub oleju (użyłam o smaku czosnku, bazylii i suszonych pomidorów)
- 1 i 1/3 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki cukru
Dodatki (ilość wedle uznania):
- sos pomidorowy z tego przepisu
- żółty ser min. 40% tłuszczu
- cebula
- salami
- papryka czerwona
Mąkę
przesiać do dużej miski. Wymieszać z solą. Drożdże pokruszyć do miski,
dodać cukier, łyżkę mąki i 1 szklankę ciepłej wody - wymieszać. Do mąki
dodać rozbełtane jajko, rozpuszczone drożdże, oliwę i większość ciepłej
wody. Zagniatać ciasto do momentu, aż będzie odchodziło do rąk. Powinno
być lśniące, elastyczne, miękkie. W razie potrzeby dodać pozostałą wodę.
Można pomóc sobie mikserem z odpowiednimi końcówkami, ale pod koniec i
tak należy zagniatać ciasto ręcznie przez 1-2 minuty. Miskę z ciastem
przykryć talerzem i odstawić na 1 godz. 30 min. do podwojenia objętości
(najlepiej w ciepłe, ciemne miejsce).
Po
tym czasie ciasto zagnieść. Podzielić na trzy kule. Na stolnicy lekko
posypanej mąką lekko rozwałkować pierwszą kulę. Pozostawić na 2-3 min.
Po tym czasie rozwałkować na cienki placek. Można to także robić już
bezpośrednio na papierze do pieczenia.
Przełożyć ciasto na blaszkę.
Lekko porozciągać palcami.
Posmarować sosem pomidorowym zostawiając 0,5 cm od brzegu. Posypać startym serem, a następnie rozłożyć
pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, plasterki salami, podłużne kawałki papryki i plasterki pieczarek. Całość ponownie posypać serem. Pizzę wstawić do
piekarnika nagrzanego do 280* na środkowy poziom.
Po
zamknięciu drzwiczek natychmiast zmniejszyć temperaturę do 250*. Piec
pizzę przez około 6-10 min.
Do zarumienienia brzegów i przypieczenia
wierzchu. Pizzę piekę w piekarniku na funkcji gorące powietrze i dolna
grzałka.
Na pewno zrobię !
OdpowiedzUsuńRobiłam już to ciasto na pizze z Pani bloga i szczerze polecam.
OdpowiedzUsuńTen dip do ciasta wygląda jak z bajki jakieś. Cudne :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Warto wspierać takie blogi. Obyś robiła więcej takich wpisów :)
OdpowiedzUsuńDziękuję !!! :) Wkrótce pojawią się kolejne przepisy :)
OdpowiedzUsuńRobiłem już inne pizze w domu, ale po wyprobowaniu tego przepisu na pewno go nie zmienie! Pizza wyszła po prostu idealna. Lepsza niż w niejednej pizzeri. Polecam każdemu.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Dziękuję za komentarz :)
Usuń