Menu górne

Pizza z Salami, Pieczarkami, Papryką i Cebulą


Kolejny przepis na Pizzę na Cienkim Cieście. Jest chrupiące od spodu i miękkie, delikatne w środku. To mój ulubiony przepis, którego nie zastąpiłabym żadnym innym. Tym razem proponuję Wam pizzę z salami, pieczarkami, cebulą i papryką. Niezbędny będzie domowy sos pomidorowy i dobry żółty ser (min. 40% tłuszczu). Bardzo polecam!




Składniki na 3 duże pizze:

  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 kg mąki pszennej do pizzy (używam Primo Gusto)
  • 1 małe rozbełtane jajko lub 1/2 dużego
  • 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody (lub trochę mniej - trzeba wyczuć :)
  • 4-5 łyżek oliwy lub oleju (użyłam o smaku czosnku, bazylii i suszonych pomidorów)
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki cukru
 
Dodatki (ilość wedle uznania):
Mąkę przesiać do dużej miski. Wymieszać z solą. Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, łyżkę mąki i 1 szklankę ciepłej wody - wymieszać. Do mąki dodać rozbełtane jajko, rozpuszczone drożdże, oliwę i większość ciepłej wody. Zagniatać ciasto do momentu, aż będzie odchodziło do rąk. Powinno być lśniące, elastyczne, miękkie. W razie potrzeby dodać pozostałą wodę. Można pomóc sobie mikserem z odpowiednimi końcówkami, ale pod koniec i tak należy zagniatać ciasto ręcznie przez 1-2 minuty. Miskę z ciastem przykryć talerzem i odstawić na 1 godz. 30 min. do podwojenia objętości (najlepiej w ciepłe, ciemne miejsce).
Po tym czasie ciasto zagnieść. Podzielić na trzy kule. Na stolnicy lekko posypanej mąką lekko rozwałkować pierwszą kulę. Pozostawić na 2-3 min. Po tym czasie rozwałkować na cienki placek. Można to także robić już bezpośrednio na papierze do pieczenia. 
 Przełożyć ciasto na blaszkę. Lekko porozciągać palcami.
Posmarować sosem pomidorowym zostawiając 0,5 cm od brzegu. Posypać startym serem, a następnie rozłożyć pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, plasterki salami, podłużne kawałki papryki i plasterki pieczarek. Całość ponownie posypać serem. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 280* na środkowy poziom. 
Po zamknięciu drzwiczek natychmiast zmniejszyć temperaturę do 250*. Piec pizzę przez około 6-10 min.
Do zarumienienia brzegów i przypieczenia wierzchu. Pizzę piekę w piekarniku na funkcji gorące powietrze i dolna grzałka.

Sosy do Pizzy (klik):

Dip Serowy Jalapeno

https://natomamochote.blogspot.com/2020/02/dip-serowy-z-jalapenio.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/06/sos-tatarski.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/pizza-pepperoni_9.html
http://natomamochote.blogspot.com/2017/01/sos-serowy-dip-serowy.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/sos-czosnkowy.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/sos-tysiaca-wysp-agodny.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/sos-pomidorowy-meksykanski.html













7 komentarzy:

  1. Na pewno zrobię !

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam już to ciasto na pizze z Pani bloga i szczerze polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten dip do ciasta wygląda jak z bajki jakieś. Cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis. Warto wspierać takie blogi. Obyś robiła więcej takich wpisów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję !!! :) Wkrótce pojawią się kolejne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłem już inne pizze w domu, ale po wyprobowaniu tego przepisu na pewno go nie zmienie! Pizza wyszła po prostu idealna. Lepsza niż w niejednej pizzeri. Polecam każdemu.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)