Menu górne

Sos Tatarski



Sos Tatarski - po mojemu ;) 
Wyrazisty za sprawą czosnku i orzeźwiający dzięki ogórkom. 
Smaku dopełniają natka pietruszki i szczypiorek. Idealnie pasuje do grillowanych i smażonych ryb, 
a także mięs, pieczonych ziemniaków. Sprawdzi się również doskonale w zastępstwie ketchupu czy musztardy na zwykłej kanapce. 

 


Składniki:
  • 2 duże łyżki majonezu
  • 1/2 średniej długości ogórka zielonego
  • 1 ogórek kiszony
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • szczypta cukru
  • duża szczypta soli (wedle uznania)

Ogórki pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do miski. Dodać majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę i szczypiorek oraz cukier i sól. Połączyć składniki. Schłodzić sos przez min. 1 godzinę w lodówce.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)