Menu górne

Jogurtowe Ciasto z Truskawkami

 
 

Dziś przepis na wspaniałe ciasto z truskawkami. Jest niesamowicie wilgotne i delikatne przez dodatek jogurtu. Wypełnione słodkimi truskawkami pięknie pachnie już podczas pieczenia. Wzbogaciłam je o kruszonkę, dzięki której wierzch staje się chrupiący, co urozmaica całą strukturę wypieku. 
To proste, szybkie i na długo zachowujące świeżość jogurtowe ciasto z truskawkami poleca się na rodzinne pikniki, spotkania z przyjaciółmi czy słodki akcent do porannej herbaty lub kawy. 
Bardzo polecam.

 

Składniki:
  • 210 g masła
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki jogurtu greckiego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 500-600 g truskawek
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej (tak, jogurt i jajka także :)
Miękkie masło utrzeć z cukrami i solą na puszystą, białą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, za każdym razem dobrze łącząc składniki. Wlać sok z cytryny. Zmiksować. Następnie, naprzemiennie dodać przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia oraz jogurt - w trzech turach, za każdym razem krótko zmiksować na najniższych obrotach - tylko do połączenia składników. Dużą prostokątną formę (około 30x40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Truskawki pokroić w ćwiartki i lekko obsypać kaszą manną. Lekko powciskać w ciasto lub poukładać na wierzchu. Na koniec zostaje posypanie kruszonką i wstawienie do piekarnika nagrzanego do 175* na około 60 min. Wyjąć, wystudzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem.


Składniki na Kruszonkę:
  • 50 g masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
Zimne masło zagnieść z mąką i cukrem tworząc kruszonkę.



5 komentarzy:

Bardzo dziękuję za komentarz :)